NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe politiecommissariaat van Kortrijk op de toekomst gericht

Nieuwe politiecommissariaat van Kortrijk op de toekomst gericht

Eind dit jaar neemt de Politiezone Vlas in Kortrijk een splinternieuw commissariaat in gebruik. Dit nieuwe commissariaat oogt niet alleen zeer modern en hedendaags, dankzij de geavanceerde technieken in het gebouw is het kantoor helemaal klaar voor de toekomst. Bij de technische installatie van het gebouw is een sleutelrol weggelegd voor de technologie van Schneider Electric.

De Politiezone Vlas* omvat de lokale politiediensten van Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Tot voor kort bevonden de directies, diensten en driehonderd medewerkers van de politiezone zich verspreid over drie commissariaten in Kortrijk en twee lokale politieposten in Kuurne en Lendelede. In 2014 besliste de politiezone de drie commissariaten samen te brengen. Voor het eindejaar opereert de politiezone van het nieuwe commissariaat Drie Hofsteden aan de Minister de Taeyelaan in Kortrijk. De lokale politieposten in Kuurne en Lendelede blijven behouden.

EEN VOLLEDIG UIGERUST EN ECOLOGISH GEBOUW

De politiezone gunde de opdracht voor het bouwproject aan de tijdelijke handelsvennootschap Vlas Drie Hofsteden, gevormd door vijf partners: Stadsbader (ruwbouw en omgeving), Building Group Jansen (binnenafwerking), Goedefroo + Goedefroo Architecten (architectuur), Bureau D’hondt-Beyens-Goesaert (stabiliteit) en Istema (studie van de technieken en EPB). De samenwerking leverde een nieuw commissariaat op met een bescheiden ecologische voetafdruk en dit dankzij de slimme inplanting op de site, het gebruik van duurzame technieken, een rationele waterhuishouding en het gebruik van kwaliteitsvolle materialen met een hoge prestatiegraad en beperkte exploitatiekosten.

Schneider Electric

Het ontwerp van het gebouw is uitbreidbaar. In de toekomst blijft het mogelijk een bouwlaag toe te voegen. Het project omvat naast de bouw ook het onderhoud van het gebouw voor de komende twintig jaar. Dat moet ervoor zorgen dat het commissariaat gedurende die tijd functioneel en up-to-date blijft. Concreet brengt het nieuwe commissariaat alle operationele diensten van de politiezone samen in één flexibele werkomgeving. Naast de nodige kantoorruimtes omvat het gebouw onder meer verhoorlokalen, een cellencomplex, voldoende ruimte voor regionale dispatching en de monitoring van het cameranetwerk, een parking voor dienst- en interventievoertuigen en diverse technische lokalen.

KIEZEN VOOR KWALITEIT

“We hebben bij het project overal de voorkeur gegeven aan A-merken. De opdracht omvat immers ook twintig jaar onderhoud. Om te vermijden dat de onderhoudskosten uit de hand lopen, moet er van bij de start geïnvesteerd worden in degelijk materiaal”, stelt Johan Sap, Senior Ontwerpingenieur Elektriciteit bij Istema.

Voor de elektrische installatie en de uitbouw van het datacenter viel de keuze daarom zo goed als volledig op technologie van Schneider Electric. EEG Group stond in voor de installatie. Veolia is de onderaannemer voor het onderhoud.

INVENTIEVE AANPAK

Verspreid over het gebouw bevinden zich twee datacenters, waarvoor Schneider Electric de racks (APC) en de koeling (Uniflair AM) leverde. In de racks bevinden zich onder meer de diverse servers, het omroepsysteem en de aansturing van de technische en administratieve netwerken. De koelinstallatie blaast koude lucht onder de racks door, die via de geperforeerde vloer langs de racks stroomt. In het tweede, kleinere datalokaal bevinden zich twee racks met een back-upsysteem voor het interne netwerk, opnieuw gekoeld met een oplossing van Schneider Electric.

“Dit project vormde voor Schneider Electric een mooie uitdaging. We werden al vroeg in het bouwproces betrokken waardoor we, met de hulp van onze efficiënte installateurs, snel een op maat gemaakte oplossingen konden voorstellen, volledig afgestemd op behoeften van de eindklant”, besluit Floris Doomst, Account Technisch Manager bij Schneider Electric.

Facts & Figures

Commissariaat Drie Hofsteden

  • 12.000 m² vloeroppervlakte
  • 152 kilometer elektrische en datakabels
  • 1.200 datapunten
  • 42 laadpunten voor elektrische voertuigen

 

* De naam van de politiezone verwijst naar de vlasnijverheid die de Leiestreek grote welvaart heeft gebracht. Vlas is een gewas, een vezelplant. De vlasnijverheid zette de streek rond Kortrijk in de 19de eeuw op de wereldkaart. Het kloppend hart van de vlasindustrie lag in deze regio.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details