NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Nieuwe technische voorlichting omtrent ­waterkwaliteit biedt houvast’

‘Nieuwe technische voorlichting omtrent ­waterkwaliteit biedt houvast’

Fernox had dit jaar een stand op InstallPro, de vakbeurs voor professionals uit de installatiesector die plaatsvond in de schoot van Batibouw. Vroeger liet Fernox Batibouw aan zich voorbij gaan, dit jaar wou de specialist in waterbehandeling voor cv-installaties de boot niet missen. Het zijn immers spannende tijden voor professionals in de sector.

De aanwezigheid van Fernox op InstallPro is gemakkelijk te verklaren. Yves Desplenter, Sales Director Belgium bij Fernox: “We zijn actief in een nichemarkt, en Batibouw richtte zich in het verleden toch voornamelijk op particulieren. Met de organisatie van InstallPro is daar verandering in gekomen.”

Vernieuwingen

Bovendien had Fernox een uitstekende reden om aanwezig te zijn: 2020 is immers het jaar van belangrijke vernieuwingen in de sector. “Er is de nieuwe technische voorlichting van het WTCB, die bedoeld is om kalkafzettingen en corrosie in cv-installaties tegen te gaan. Waterkwaliteit is een thema dat aan belang wint: ketelfabrikanten schenken er extra aandacht aan, en dus worden er hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van het cv-water.”

protector-f1-kopieren

Protector F1 van Fernox.

 

In de technische voorlichting omschrijft het WTCB een aantal parameters waar het water aan moet voldoen, zoals de pH-waarde of de zuurtegraad. Het voordeel van de technische voorlichting? Duidelijkheid, zegt Desplenter. “De veranderingen zullen ten goede komen van de hele sector, omdat ze houvast bieden. Vandaag de dag duiken er nog heel vaak discussies op: ‘wat moet er nu juist gebeuren met het water?’ De technische voorlichting vertrekt van de basis: het meten van de belangrijkste parameters. En als de parameters in een welbepaalde installatie te ver afwijken van de gewenste waarden, dan moet er natuurlijk opgetreden worden.”

Testkits

Fernox kan installateurs helpen bij het continu monitoren van de waterkwaliteit, onder meer via de testkits die de firma aanbiedt. Het testen kan zowel ter plaatse als in het laboratorium, dankzij een doorgedreven wateranalyse. Is de waterkwaliteit onvoldoende wegens bijvoorbeeld vervuiling, dan kan de installatie worden gespoeld met behulp van een pH-neutrale reiniger volgens NBN 14336. Daarna kan er een Protector worden toegevoegd om het pH te bufferen en de pH-waarden onder controle te krijgen.

Op InstallPro merkte Desplenter alvast dat HVAC-professionals veel interesse toonden in de kwaliteit van het cv-water. “Onze stand kreeg heel veel bezoekers over de vloer. Mensen stelden veel vragen over vervuiling van het water. Ze willen weten hoe het komt dat het water een te hoge pH-waarde heeft, en wat ze eraan kunnen doen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details