NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe technologie biedt grote voordelen

Nieuwe technologie biedt grote voordelen

Bij Telerex zijn sinds ongeveer anderhalf jaar CSP-ledmodules van een aantal merken beschikbaar. Telerex is ervan overtuigd dat de technologie vele voordelen biedt voor een breed scala aan toepassingen. Maar nog te weinig consumenten en fabrikanten weten wat CSP is.

Telerex is een technisch importeur en distributeur van elektronische en elektromechanische componenten voor de OEM-markt en de ledmarkt in de Benelux. Het bedrijf scant voortdurend de markt af op zoek naar technologische innovaties die het kan commercialiseren. Zo stootte Telerex op de CSP-technologie, een nieuwe manier van leds samenstellen die wel eens ‘the next best thing’ kan zijn. Het zette een samenwerking op met het Nederlandse BHC, een technologisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van ledmodules, om zo de producten vlot te kunnen aanbieden.

Leds uitkleden
CSP staat voor Chip Scale Packaging, een moeilijke term voor wat eigenlijk het uitkleden van een ledmodule in verschillende aparte componenten betekent. Het resultaat is een lichtbron met een veel kleinere bouwvorm dan klassieke midpower of highpower led-packages. Koen Vangorp, directeur sales & marketing van Telerex: “De CSP-technologie levert een aantal voordelen op ten opzichte van de huidige werkwijze. Ik zie drie belangrijke markten waarbij CSP een impact heeft of kan hebben, afhankelijk uiteraard van welke voordelen gekozen worden.”

Van residentieel tot industrieel
Meer lichtoutput vanuit een kleiner oppervlak, het klinkt als muziek in de oren bij de fabrikanten van spotlights. Het betekent immers dat strakke, heel nauwe lichtbundels gecreëerd kunnen worden waarmee een heel scherp lichtbeeld mogelijk wordt. Dit opent perspectieven wanneer projecten in musea, winkels (mode, voeding) en showrooms ter sprake komen.

Een grote sprong naar een totaal andere omgeving dan: de industriële armaturen of zogenoemde highbay-toestellen. Deze armaturen hangen op grote hoogte en dienen dus over een enorme lumenoutput te beschikken. Vangorp: “Eén van de voordelen van de CSP-technologie is een verminderde thermische weerstand. Met andere woorden, het hart van de led wordt gevoelig minder warm in een armatuur dankzij het gebruik van CSP. Enkele tests hebben al aangetoond dat bij gelijkaardige omstandigheden de temperatuur tot 10 graden daalt. We weten allemaal dat een lagere temperatuur de levensduur van de leds verlengt. In dit geval kan de levensduur van de armatuur dus makkelijk met 50% toenemen. Ook de kleurverandering gedurende de levensduur van de leds treedt minder hard op dan bij de huidige ledmodules.”

Human Centric Lighting
Binnen de misschien wel grootste hype in de verlichtingssector – Human Centric Lighting – worden twee principes veelvuldig ingezet: Dim to Warm en Tunable White. “Vandaag zijn het echter nog de fabrikanten die ‘kiezen’ tussen welke kleurtemperaturen kan gespeeld worden. Heel vaak zien we oplossingen met 3500K als bovengrens en 2500K als ondergrens. Soms willen eindklanten een warmere lichtkleur, vergelijkbaar met kaarslicht, en dan moet tot 1800K aangepast kunnen worden”, legt Vangorp  uit. “Met CSP leggen we in feite de ‘beslissing’ in handen van de lichtontwerper die, op basis van de vraag van de eindklant, een ideale combinatie kiest.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details