NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe technologieën houden helft Belgische bouwprofessionals wakker

Nieuwe technologieën houden helft Belgische bouwprofessionals wakker

Onderzoek internationale bouwbeurs Batimat ontdekt wat de sector bezighoudt en geeft update van bouwtrends

Nieuwe technologieën staan bij de helft van de Belgische bouwprofessionals in de top drie van interessante trends. Dat blijkt uit een onderzoek van Batimat, uitgevoerd door iVox. Naar aanleiding van de zestigste editie van het internationale salon voor bouw en architectuur zocht Batimat uit wat bouwprofessionals – van projectontwikkelaars en architecten tot en met aannemers – bezighoudt. Ze blijken in de maag te zitten met drie grote thema’s: ‘nieuwe technologieën’, ‘duurzaamheid en energie’ en ‘veiligheid op werk’. Thema’s die dit jaar ook centraal staan op Batimat, dat plaatsvindt van 4 tot en met 8 november 2019 in Parijs.

“In het begin waren er technologieën zoals BIM, virtual reality, elektrische mobiliteit, Internet of Things (IoT), big data, artificiële intelligentie en de cloud,” zegt Guillaume Loizeaud, managing director van Batimat. “Nieuwe technologieën die afzonderlijk van elkaar in staat zijn om de manier waarop bouwbedrijven werken, te veranderen. Het uiteindelijke doel is een hogere productiviteit en het betrouwbaarder maken van de productie: zowel het ontwerp van gebouwen als hun werking en ontmanteling aan het einde van de levensduur. Kijkend naar de toekomst komt er door de samensmelting van deze nieuwe technologieën, een veel spannendere en meer veelbelovende periode aan. Het kruisen van twee of meer van deze nieuwe technologieën vermenigvuldigt immers hun innovatiekracht en opent zo een enorm potentieel voor bouwbedrijven.”

Bouwen aan de bouw  

Uit het onderzoek van Batimat blijkt eveneens dat de manier waarop gebouwen worden gebruikt, verandert. De efficiëntie, effectiviteit en digitalisering van de bouwsector groeit en neemt de nieuwste digitale tools (3D-printing, virtual reality), innovatieve oplossingen en processen (modulair bouwen, off-site, robotics) over. Bouwprofessionals hebben hier interesse in: bijna de helft van de bouwprofessionals (44 procent) zet nieuwe technologieën in de top drie van meest interessante trends. Nederlandstaligen (54 procent) zeggen vaker geïnteresseerd te zijn in nieuwe technologieën dan Franstaligen (30 procent)

 

Flexibele indeling     

Naast de nieuwe trends in de bouw – zoals het exponentieel stijgende gebruik van drones, de populariteit van Design-Build en het gebruik van augmented reality – verandert er ook veel bij het ontwerpen. Waar gebouwen voordien een specifieke en onveranderde bestemming krijgen, worden ze nu redelijk neutraal en flexibel ingedeeld.. Zo kunnen ze – indien nodig – makkelijk worden omgebouwd voor andere doeleinden, zoals huisvesting, retail of kantoor. Daarnaast gebruikt de bouwsector vaker nieuwe technologieën voor een eenvoudiger beheer en onderhoud of om de connectiviteit te verbeteren van de gebouwen zelf, van het interieur of van de tuin,. Enkele voorbeelden: ramen die zelf open- en dichtgaan, elektriciteit die op afstand gereguleerd kan worden en apparatuur die automatisch aangaat op bepaalde tijdstippen.

Duurzaamheid en veiligheid     

Ook duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de bouw. Om de toenemende schaarste aan grondstoffen te beperken, moet de bouwsector hernieuwbare oplossingen ontwikkelen en zoveel mogelijk hergebruiken. De bouwsector helpt global warming tegengaan door de koolstofuitstoot (zoveel mogelijk) te bannen in processen, energiezuinige gebouwen neer te zetten en – voor de energie die wel nodig is – zoveel mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast tracht de branche om planten en landbouw op te nemen in stedelijke zones en gebouwen. Tot slot is ook veiligheid op het werk en het verbeteren hiervan een zeer belangrijk aandachtspunt in de bouwsector. Nieuwe tools om dit te bewerkstelligen worden op de voet gevolgd.Innovaties maken de bouw volgens Loizeaud: “Het gebouw, de huisvesting en de stadsontwikkeling veranderen voortdurend en spelen een cruciale rol voor het welzijn van bewoners en inwoners. De toegenomen flexibiliteit en toegankelijkheid van gebouwen ondersteunen een nieuwe manier van leven en consumeren. De innovaties die voortvloeien uit deze nieuwe behoeften zullen alom vertegenwoordigd zijn op de zestigste editie van Batimat.”

Batimat 2019   

De thema’s technologie, duurzaamheid, energie en veiligheid staan dit jaar ook centraal op Batimat, hét internationale event voor sectoren als architectuur en bouw – dat plaatsvindt van 4 tot en met 8 november 2019 in Parijs. Dit jaar viert Batimat zijn zestigste verjaardag. Door de jaren heen heeft Batimat  ruim zes miljoen professionals mogen verwelkomen en heeft het meer dan 4.500 belangrijke innovaties in de bouwsector geïntroduceerd.   Batimat 2019 is een geweldige kans om terug te komen op zestig jaar innovaties uit de bouwsector.Kijk voor meer informatie op de website van Batimat.

Praktische info

Wanneer: 4 tot en met 8 november 2019

Waar: Parc des expositions, Paris Nord Villepinte

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details