NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe VAV-regelaar meet al nauwkeurig bij snelheden van amper 0,5 m/s

Nieuwe VAV-regelaar meet al nauwkeurig bij snelheden van amper 0,5 m/s

Grote luchtbehandelingskasten en lage luchtsnelheden in kanalen: het lijkt vandaag bijna vanzelfsprekend als je een energie-efficiënt ventilatiesysteem wil. Alleen is de inbouwruimte in veel gevallen beperkt en laten de meetresultaten van ventilatiecomponenten bij lage snelheden vaak te wensen over. Twee uitdagingen die vragen om een innovatieve oplossing.

Volgens Trox, fabrikant van componenten voor de HVAC-sector, zijn compacte systemen en nauwkeurige meetresultaten wel degelijk een haalbare combinatie: “Maar daarvoor moet je wel het meetprincipe herbekijken”, licht Bart Pennewaert toe, sales director bij Trox. “Bij een gewone VAV-regelaar heb je een zekere aanstroomlengte nodig om een correcte meting uit te voeren, omdat de meting via meetbuizen of sensoren gebeurt. Dat brengt twee nadelen met zich mee: enerzijds doet dit de grootte toenemen, anderzijds is dit meetprincipe ongevoelig voor lage luchtsnelheden of een slechte aanstroom. Daardoor blijft de debietvariatie erg beperkt.”

Meting via klepblad

Om ook de allerkleinste luchthoeveelheden correct te kunnen meten, ging Trox op zoek naar een alter-natief meetprincipe. De nieuwe volumeregelaar van het type TVE is het eerste product in het gamma waarbij de meting via het klepblad gebeurt: “Door de meting van de drukverhouding naar het klepblad te verplaatsen, kan de VAV-regelaar al nauwkeurig metingen uitvoeren bij een luchtsnelheid van amper een halve meter per seconde. Tegelijk blijft hij meten bij snelheden tot 13 meter per seconde in het kanaal.” Bijkomend voordeel: de regelaar is amper 31 centimeter lang. “Doordat er geen meetkruis is, heb je ook geen aanstroomlengte meer nodig. De TVE is dus een stuk korter dan andere systemen, en je kan hem rechtstreeks aansluiten op het hoofdkanaal.”

Foolproof systeem

Soms gebeurt het dat een regelaar niet lijkt te werken, maar blijkt na een controle dat hij gewoon in de verkeerde richting gemonteerd werd. De TVE maakt komaf met die menselijke vergissing: “Wanneer de meting via een meetkruis gebeurt, mag de aanstroom niet beïnvloed worden door de klep. Zo wordt de luchthoeveelheid verstoord en krijg je een incorrecte meting. Wordt de regelaar per ongeluk in de omgekeerde richting gemonteerd, dan zit je dus met een systeem dat niet goed functioneert. Maar omdat er bij de TVE geen sprake is van een meetkruis, is dat probleem bij een dynamische transmitter van de baan. De regelaar werkt in beide richtingen perfect. Een foolproof systeem, dus.”

Meteen gepatenteerd

Trox vroeg onmiddellijk een patent aan voor het vernieuwende meetprincipe, dat nu al wordt toegepast bij VAV-regelaars met een diameter tussen 100 en 250 mm. Het systeem is ideaal voor vraaggestuurde ventilatie in kantoren, residentiële en industriële toepassingen. Op dit moment volstaat het als aanvulling op het huidige gamma, al ziet Pennewaert de toekomst rooskleurig in: “In een latere fase zullen we ook grotere afmetingen produceren, zodat we het volledige gamma gaandeweg kunnen vernieuwen op basis van deze technologie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details