Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Elektriciteit

Noorderhart is verzekerd van continue stroom

Dat E. VAN WINGEN NV (EVW) uit Evergem (B) in het merendeel van de Vlaamse ziekenhuizen de zekerheid van stroomcontinuïteit voor zijn rekening neemt, is geen nieuws meer.

Kopie van lokaal autonoom net kopiëren
Lokale smart grid.

1 december 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Wel dat recent alweer een nieuwe gebruiker aan de lijst van tevreden klanten is toegevoegd: Noorderhart, de koepel van het Limburgse Mariaziekenhuis en het Revalidatie & MS Centrum te Pelt. Het noodstroomaggregaat van 1.000 kVA dat beantwoordt aan de hoogste kwaliteitsnormen werd inmiddels geleverd en zal weldra in bedrijf worden gesteld. Aan deze levering wordt zoals gebruikelijk een onderhoudsovereenkomst verbonden, waarmee de gebruiker op lange termijn een partnership met EVW aangaat om de noodstroomvoorziening paraat en in goede conditie te houden.

Tekst en beeld E. Van Wingen NV

Noodstroomvoorzieningen worden wel eens in verband gebracht met kwalijke uitstoot. Ook EVW is zich hiervan bewust en werkt volop aan alternatieven. Als bedrijf heeft EVW innovatie hoog in het vaandel staan. Sinds 1992, toen een eerste warmtekrachtkoppeling werd geïnstalleerd, heeft ze al een hele roadmap afgewerkt: van CO2-reductie door meer energie-efficiëntie en over CO2-neutrale oplossingen naar 0 gram CO2. Het begon met decentrale productiesystemen met warmtekrachtkoppelingen, van aardgas tot biogas en sinds kort ook op waterstof. De H2-WKK, die samen met UGent werd ontwikkeld, heeft inmiddels al de duurproef doorstaan en is klaar om uitgerold te worden in de markt. Hiermee is EVW andermaal een voortrekker in de energietransitie naar 100% hernieuwbaar. Op te merken valt dat de EVW WKK’s in Vlaanderen worden ontworpen, gefabriceerd en ook geserviced, wat meteen ook de duurzaamheid van deze innovatie voor de lokale economie onderstreept.

Noodstroomoplossingen met H2

Omdat de toepassing van H2 in warmtekrachtkoppelingen misschien eerder voor de hand ligt dan in noodstroomvoorzieningen, ontwikkelt EVW ook noodstroomoplossingen met H2. Ondertussen bieden de projectontwikkelaars die op zoek zijn naar duurzame energieoplossingen zich aan. Samen met EVW gaan ze op ontdekkingsreis in het nieuwe energielandschap. Deze Vlaamse KMO heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de doorbraak van de 0 gram CO2-oplossingen niet lang meer op zich laat wachten.

Noodstroomvoorzieningen worden wel eens in verband gebracht met kwalijke uitstoot. Ook EVW is zich hiervan bewust en werkt volop aan alternatieven.

Black-out dreiging

De ontwikkelingen in de wereld van het elektriciteitsnet brengen nog een ander belangrijk aspect naar voren: omdat het aandeel hernieuwbare energie in de stroomopwekking – gelukkig – toeneemt, zou dit voor netcongestie kunnen zorgen wanneer alle alternatieve productie ineens aan het net wordt geleverd. Bijvoorbeeld op een zonnige of een stormachtige dag. De productieinstallaties moeten daarom aan strenge eisen voldoen, die worden gesteld door Synergrid in België, net zoals door gelijkaardige instanties in andere landen. Proactief inspelend op de black-out dreiging contracteert Elia aggregatoren in het kader van het bewaken van het netevenwicht of de bevoorradingszekerheid. Dienstverleners van flexibiliteit zoals aggregatoren kunnen vandaag al deelnemen aan de calls voor een aantal reserveproducten van netbeheerder Elia zoals R3 (manual Frequency Restoration Reserve), R1 (Frequency Containment Reserve) en SDR (Strategic Demand Reserve). Daarnaast kunnen deze aggregatoren ook commerciële diensten rechtstreeks aanbieden aan netgebruikers, leveranciers of evenwichtsverantwoordelijken. Eigenaars van noodstroomproductie-installaties worden door de aggregatoren gecontracteerd met het oog op beschikbaarheid van hun installaties als reserve-eenheid. Dit resulteert in de praktijk in zeer weinig draaiuren maar kan toch een financieel interessante opportuniteit betekenen. Hier tegenover staan uiteraard ook technische vereisten. Het zijn begrijpelijk enkel Synergrid goedgekeurde productie-eenheden die als reserve-eenheid aan het net gekoppeld mogen worden. E. Van Wingen NV beschikt met de final homologation Synergrid C10/26 over deze goedkeuring.

Onbemande elektrische vaartuigen zonder CO2-uitstoot en lawaai

Ook Europees laat EVW van zich spreken. Als KMO uit de Gentse Kanaalzone is de onderneming een technische partner in AVATAR, het Europese Interreg-project dat recent van wal stak en loopt tot in 2023. Het zet in op onbemande elektrische vaartuigen die zonder CO2-uitstoot en lawaaioverlast zullen bijdragen aan minder verkeer in moderne stadskernen. Binnen één van de werkpakketten van AVATAR worden potentiële users cases uitgewerkt door kennisinstellingen zoals TU Delft, Universiteit Oldenburg, KU Leuven, OC Hout&Bouw en nog andere partners zoals Logistics Initiative Hamburg en dus ook E. VAN WINGEN NV, dit alles onder leiding van POM Oost-Vlaanderen. Eén daarvan bestaat erin om groene stroom, opgewekt met zon of wind in de regio, overdag op te slaan in waterstof. Combineer dit met stadsdistributievaartuigen die elektrisch aangedreven worden en er wenkt een zeer interessant resultaat. De waterstof wordt ’s nachts door een WKK op H2 omgezet in stroom waarmee de elektrische vaartuigen de batterijen kunnen volladen. Dit laden gebeurt aan de rand van de stadskern, in buurten waar woonkernen of gebouwen gelegen zijn (bijvoorbeeld: Dok Noord in Gent, havengebouwen, enz.). Terwijl de vaartuigen laden aan de ICE WKK komt warmte vrij. Die warmte wordt vervolgens nuttig aangewend ter ondersteuning van de cv-installatie van bijvoorbeeld een KMO. In de praktijk zou de warmte ook overgedragen kunnen worden aan een stadsverwarmingsnet. Van de uit de groene waterstof opgewekte stroom en warmte gaat dus nagenoeg geen energie verloren. De voordelen van dit project zijn het hoge rendement, het beperken van warmteverliezen, het uitsluiten van netcongestie en het uitsparen van transport over de weg. Wetend dat de oplossing in Vlaanderen wordt ontwikkeld, is ook het voordeel voor de lokale tewerkstelling duidelijk.

Broed je zelf ook op een user case die verband houdt met de AVATAR doelstellingen, aarzel dan niet om contact te nemen met één van de partners.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%