NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Onafhankelijke partner 
      voor preventie 
      en bestrijding van legionella
‘Via de digitale weg krijgt iedereen per e-mail melding van wanneer hij of zij wat moet doen. De beheersmaatregelen, analyseverslagen, foto’s, plannen en tekeningen komen meteen in de cloud terecht.’

Onafhankelijke partner voor preventie en bestrijding van legionella

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het over legionella gaat. De bacterie vindt zijn gastheer via aerosolen, kleine waterdruppeltjes die ontstaan in bewegend water. Logisch dus dat het voor zwembaden en (openbare) douches extra uitdagend is om deze ongenode gast buiten te houden. Aquadomo begeleidt zwembadbeheerders bij de preventie, controle en bestrijding.

In 1999 eiste de eerste legionella-uitbraak in Vlaanderen 5 doden in Kapellen. Kort nadien – in 2001 om precies te zijn – ont­stond Aquadomo als ­af­deling van water­beheers­maatschappij FARYS. Hun missie? Derge­lijke rampen in de toe­komst helpen voor­komen. Van­daag doet Aquadomo meer dan enkel legionella­bestrijding. Het blijft even­wel de belang­rijkste functie in hun dage­lijks taken­pakket. Van advies en preventie tot waterbehandeling.

Als proactieve partner maakt Aquadomo zijn klanten nu al attent op het risico van legionella en vraagt om staalnames tijdig in te plannen.

Extra aandacht na COVID-19

Door de geldende coronamaatregelen zijn heel wat zwem- en sportcomplexen al lange tijd gesloten. Dat heeft een impact op de waterkwaliteit in sanitaire installaties. Legionella-expert Xavier De Wintere van Aquadomo legt uit: “Stilstaand water in de leidingen kan onder andere lood, koper, ijzer en zink opnemen. Tegelijk vormt zich aan de binnenkant van de leidingen een biofilm, waar microbes zoals de legionellabacterie zich graag nestelen. Bij de heropstart is het daarom belangrijk het water te verversen en de kwaliteit ervan nog nauwgezetter te monitoren.”

Recent voegde Aquadomo een online platform toe aan de dienstverlening.

‘Legionellabeheer in alle eenvoud’

Als proactieve partner maakt Aquadomo zijn klanten nu al attent op deze uitdaging en vraagt om staalnames tijdig in te plannen. Het duurt namelijk een tweetal weken voor de resultaten bekend zijn. “Het grote voordeel: we geven niet alleen aan wanneer er een probleem is, we komen ook meteen met de nodige oplossing. We voeren thermische en chemische desinfecties uit, respectievelijk om de legionellabacterie te doden of om meteen ook de biofilm te verwijderen.”

Veilige tijdelijke oplossing

Tijdens de desinfectie zijn de waterinstallaties tijdelijk niet bruikbaar. Soms komt dat erg ongelegen. Voor die gevallen heeft Aquadomo legionellafilters. Door die aan de eindtappunten, zoals douches, te plaatsen, is het water veilig bruik­baar voor de zwembadbezoekers. Een tijde­lijke oplossing, die evenwel erg praktisch voor de dag komt. Wanneer de zwemmers zich nog even moeten afspoelen bijvoorbeeld, zonder risico op het inademen van schadelijke aerosolen. De membraanfilters met een poriegrootte van 0,15 µm houden de legionellabacterie tegen zonder al te veel druk weg te nemen. Ze filteren ongeveer 5.000 liter water en zijn eenvoudig vervangbaar. Hun discreet design in chroom en wit valt bovendien niet op. Geen permanente oplossing, wel een handige manier om in alle veiligheid een periode te overbruggen tot een grondige desinfectie kan plaatsvinden.

Handige app voor controle en analyse

Recent voegde Aquadomo een online platform toe aan de dienstverlening. Dat maakt de regel­matige controles en vooral de registratie en communicatie hiervan een pak eenvoudiger. “Uiteraard nemen wij de controles, stalen en opvolging met plezier voor onze rekening. Deze app heeft onze eigen workflow aanzienlijk verbeterd. Wie dit liever in eigen beheer doet, kan dezelfde app gebruiken. Het systeem wijst zichzelf uit. Het maakt komaf met de rompslomp van vroeger: papieren logboeken bijhouden, uitzoekwerk, het beheer opvolgen en zo meer”, zegt Xavier nog. “Via de digitale weg krijgt iedereen per e-mail melding van wanneer hij of zij wat moet doen. De beheersmaatregelen, analyseverslagen, foto’s, plannen en tekeningen komen meteen in de cloud terecht. Geen zoekwerk meer tussen papieren en altijd wettelijk in orde. Zo eenvoudig kan legionellabeheer zijn .”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details