NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Onderzoek: Meeste Belgen hebben een rookmelder maar werken ze wel?

Onderzoek: Meeste Belgen hebben een rookmelder maar werken ze wel?

30% van de Belgen kent de onderhoudsvoorschriften niet

De meeste Belgen beschikken dan wel over een rookmelder, maar een onderzoek van Netatmo toont aan dat, in bepaalde gevallen, de rookmelders niet correct worden onderhouden, noch juist werden geïnstalleerd. 13% van de respondenten weet namelijk niet of hun rookmelder correct werkt. 

Van zodra de rookmelder is geïnstalleerd, worden bewoners beschermd in geval van brand, op voorwaarde dat het toestel correct werkt. Daarom is het aanbevolen om de volgende richtlijnen voor het onderhoud te volgen: verwijder het stof, voer een geluidstest uit, controleer of de batterijen correct werken en vervang de rookmelders om de tien jaar.

De helft wordt niet onderhouden

Volgens het onderzoek van Netatmo weet 30% van de Belgen niet dat ze deze voorschriften moeten volgen. Hoewel de Belgen beter geïnformeerd zijn dan hun Franse buren (61%), volgen ze de voorschriften vaak niet in de praktijk. Zo verklaart bijna de helft van de Belgen dat ze hun rookmelders niet afstoffen (46%) en 38% van de Belgen voert geen geluidstest uit, zoals wordt aanbevolen. Bovendien is slechts 33% van de respondenten er zeker van dat het toestel jonger is dan tien jaar en slechts 28% controleert de goede werking van de batterijen.

In België worden jaarlijks ongeveer 10.000 branden gerapporteerd 1,” verklaart Christelle Manach, productmanager bij Netatmo. “Het merendeel van de huisbranden zou kunnen worden vermeden als de personen tijdig worden gewaarschuwd en de tijd krijgen om te reageren. Dankzij het geluidssignaal wordt de rookmelder een essentieel instrument om huisbranden te vermijden en goed beschermd te zijn,” verklaart Manach.

Intelligente rookmelders

Bepaalde producenten ontwikkelden rookmelders met een “Auto-Test”-functie voor nog meer veiligheid. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Intelligente Rookmelder van Netatmo, die regelmatig controles uitvoert om de goede werking van de rooksensor en de batterij te verifiëren. Bij een laag batterijniveau, krijgt de gebruiker onmiddellijk een melding op zijn smartphone. In de app kan hij ook meldingen inschakelen die hem herinneren aan de geluidstest en de aanbevolen frequentie van deze tests. Bovendien, dankzij de batterij met lange levensduur, heeft de Intelligente Rookmelder van Netatmo een autonomie van 10 jaar, zonder dat de gebruikers zich hier zorgen om moeten maken.

De juiste locatie voor een rookmelder

Volgens het onderzoek van Netatmo, worden de meeste rookmelders geïnstalleerd in de inkomhal of de gang (52%), het trappenhuis (42%) of de woonplaats (39%). In 31% van de gevallen wordt de rookmelder echter in de keuken geplaatst, een plek die niet is aangeraden voor de installatie van rookmelders.

“Voor een optimale bescherming, moet de rookmelder worden bevestigd aan het plafond, in het midden van de ruimte”, verklaart Christelle Manach. “Ruimtes waarin rook of stoom wordt gegenereerd, zoals de keuken of de badkamer, moeten worden vermeden om valse meldingen te voorkomen. Voorts is het aanbevolen om een rookmelder per verdieping te installeren, idealiter in een zone met veel verkeer of vrije zone, zoals de gang of hal en er moeten verschillende rookmelders worden geïnstalleerd in gebouwen met een grote oppervlakte.”

1 https://www.belgium.be/nl/huisvesting/huisvestingsproblemen/brand

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details