NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ontwikkeling van energie-efficiënte zwembadinstallaties
‘Het technisch beheer en onderhoud van de installaties in zwembaden over een periode van 30 jaar vereist een zeer specifieke aanpak om minimale uitval te garanderen.’

Ontwikkeling van energie-efficiënte zwembadinstallaties

Het zwembad van de kustgemeente Bredene moet tegen 2024 het grootste koolstofneutrale aquacentrum van België worden. VINCI Energies zet mee zijn schouders onder dit grootschalige milieuproject.

Het huidige zwembad van Bredene moet tegen 2024 sluiten, om te voldoen aan de milieuwetgeving. De kustgemeente heeft ervoor gekozen om een nieuw koolstofneutraal gebouw van 3.000 m² te bouwen, met daarin een van de grootste gasloze zwemcomplexen van België. Het project bevindt zich in het recreatiegebied Grasduinen en wordt uitgevoerd in samenwerking met de LAGO-groep, die nu al verschillende aquacentra exploiteert. De toekomstige gebruikers zullen toegang hebben tot een zwembad van 25 meter, een fitnesscentrum van 520 m², een interactief peuterbad, een overdekte speelruimte voor kinderen, een leerbad met verstelbare bodem, een wildwaterafdeling, een funstream en een welzijnsruimte.

Een zwembad dat uitsluitend op elektriciteit werkt en geen CO2-uitstoot veroorzaakt, moet natuurlijk gevoed worden. Daarom zal een deel van het dak van 1.200 m² worden bedekt met 761 zonnepanelen, met een jaarlijkse output die overeenkomt met het verbruik van 60 huishoudens. Dankzij een geothermisch energiesysteem bedraagt het energieverbruik van het zwembad per gebruiker amper de helft van dat van een traditioneel zwembad.

Dit project wordt ontwikkeld via een publiek-privaat partnerschap (PPP) waarbij drie Business Units van VINCI Energies betrokken zijn: Cegelec HVAC Public North, Cegelec Elec North en VINCI Facilities Long Term Contracts. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van technische oplossingen. “Cegelec en VINCI Facilities maken deel uit van S&R Group NV, die onder de naam LAGO multifunctionele vrijetijds- en sportcentra ontwerpt, bouwt en exploiteert. In het kader van deze samenwerking hebben we tot nu toe bijgedragen aan een tiental projecten en zo naam gemaakt in de zwem-, sport- en recreatiemarkt”, zegt Bart Schurmans, Business Unit Manager bij Cegelec HVAC Public North.

‘Het hele ontwerp wordt ontwikkeld met behulp van BIM-software om een optimale afstemming met de andere partners te garanderen.’

Duurzame technologieën

Het ontwerpen en bouwen van LAGO Bredene Grasduinen brengt ongetwijfeld verschillende uit­dagingen met zich mee. “De belangrijkste uit­daging bestaat erin om de alternatieve energie­voorziening voor het hele watercomplex het hele jaar door te garanderen”, legt Bart Schurmans uit.

Naast de zonnepanelen en het geo­thermisch systeem leveren Cegelec HVAC Public North en Cegelec Elec North andere duur­zame techno­logieën, zoals multi-tube warmte­pompen voor verwarming en koeling, een warmte­pomp voor sanitair warm water, zeer efficiënte recuperatie­systemen voor de luchtbehandelingskasten van het zwembad, een zonneboiler, ledverlichting en toegangscontrole- en camerasystemen.

“De luchtbehandelingsunits maken gebruik van slimme technologie om de gebruikers van het zwem­bad te allen tijde comfort en energie-efficiëntie te garanderen. Boven­dien worden alle technische systemen in het gebouw gecontroleerd en bewaakt door ons uiterst efficiënte gebouw- en energie­beheersysteem”, aldus Bart Schurmans.

Uitvoeringsfase van 24 maanden

Grote projecten gaan vaak gepaard met korte doorlooptijden, en dat is hier niet anders. Daarom verlopen de engineering en coördinatie van het project gelijk­tijdig. Ook dat belooft pittig te worden. “De uitvoerings­fase van het project, van de aanvraag van de bouw­vergunning tot de afwerking van het zwembad en de ingebruik­name van de installaties, duurt slechts 24 maanden. Daarom wordt het hele ontwerp ontwikkeld met behulp van BIM en 3D-modelleringssoftware om een optimale coördinatie met de andere partners te garanderen”, legt Bart Schurmans uit.

Na de installatiefase zal het gebouw worden toevertrouwd aan de teams van VINCI Facilities. Ze staan gedurende een periode van 30 jaar in voor het onderhoud en de exploitatie van het water­complex. Dat moet de efficiëntie van de HVAC-, elektriciteits- en waterbehandelings­systemen mee garanderen. “Het technisch beheer en onderhoud van de installaties in zwembaden over een periode van 30 jaar vereist een zeer specifieke aanpak om minimale uitval te garanderen. VINCI Facilities stelt een langetermijnplanning van het onderhoud op (zowel preventief als levenscyclus) om storingen van de technische installaties te vermijden en ze in optimale conditie te houden. Daarnaast beheren we ook het energieverbruik. Aangezien energie zeer kostbaar wordt, volgen we onze installaties dagelijks op”, zegt Sophie De Decker, Business Unit Manager bij VINCI Facilities Long Term Contracts.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details