Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Events

Ontwikkeling van UV-C tegen virussen zet zich verder

Lena_L_Mlynska_12_003-kopiëren
‘We bieden ook toestellen – onder de naam Sterilon – aan die luchtreiniging en luchtdesinfectie combineren: het beste van beide werelden dus.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Thermo Comfort

12 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Na de lerarenkamers, nu ook de restaurants

Het coronavirus heeft veel leed veroorzaakt, maar heeft toch ook één positief resultaat: vernieuwende technologieën vinden sneller ingang. Zo ook UV-C, een straling die bijzonder doeltreffend is gebleken in de strijd tegen het virus. Nadat de techniek reeds met succes werd ­toegepast in lerarenkamers, breidt verdeler Engels Group de actieradius uit: nu zijn de restaurants aan de beurt, eveneens een wereld waar afstand houden niet altijd vanzelfsprekend is en er nood is aan andere oplossingen om een gezonde en vooral virusgecontroleerde ­omgeving te ­verzekeren.

‘Er is nood aan een snelle oplossing, zodat de horecazaken veilig en op volle capaciteit kunnen draaien.’

De maatschappelijke debatten over corona verengen zich – zeker in het onderwijs – doorgaans tot het ventilatie-vraagstuk. Heel wat scholen beschikken echter niet over een (performant) ventilatiesysteem, en er op korte termijn eentje installeren is vaak omslachtig en duur. En dus dringen alternatieven zich op, zegt Patrick Leenaerts, Sales Director bij Thermo Comfort. “Ventilatie is natuurlijk een prima oplossing, maar wat als je niet kan ventileren? Een raam open zetten in de winter of langs een drukke baan is niet altijd een zaligmakende oplossing. Daarom leggen wij de nadruk op twee andere performante oplossingen: luchtreiniging en luchtdesinfectie.” In samenwerking met onderwijsvakbond COC zorgde Thermo Comfort in lerarenkamers voor luchtreiniging met een HEPA filter – bedoeld om aerosolen uit de lucht te halen – en desinfectie van de lucht, via de UV-C-technologie.

De succesvolle resultaten van dat proefproject leiden nu tot een uitbreiding. Want er zijn nog sectoren die beschermd moeten worden, zoals de horeca. Ook daar is UV-C een goede oplossing, stelt Leenaerts. “UV-C is een techniek die al meer dan honderd jaar bestaat en is ook tegen aerosolen doeltreffend. Onderzoek heeft aangetoond dat we niet zozeer besmet worden door contact met vervuilde oppervlakken, maar vooral via luchtgedragen deeltjes waar vocht en virusdruppels inzitten.” UV-C-oplossingen zoals de B-Air van Thermobel zuigen lucht aan. De UV-C-lamp die zich in het toestel bevindt vernietigt vervolgens de bacteriën en virussen in de aangezogen lucht. Aangezien het om een gesloten systeem gaat, is de veiligheid te allen tijde gewaarborgd – in tegenstelling tot de open UV-C systemen die een potentieel schadelijke straling geven.

Verticale B-AIR v2 Uv-C desinfector in lerarenlokaal te hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ Brugge

Alle restaurants in de kustregio

Thermo Comfort past deze oplossing nu al toe in het restaurant De Savoye in Knokke. In een eerste fase wil Thermo Comfort alle restaurants in de kustregio beveiligen. “De vraag vanuit de horeca is enorm”, vervolgt Leenaerts. “Er is vooral nood aan een snelle oplossing, zodat de zaken veilig en op volle capaciteit kunnen draaien. Als een ventilatiesysteem op korte termijn niet mogelijk is, dan komt het erop aan om de bestaande lucht die circuleert zo goed mogelijk te ontsmetten en desinfecteren.”

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, zoals een stand-alone toestel – aansluiten aan het stop­contact en klaar – maar ook een vaste bevestiging tegen het plafond is mogelijk, evenals het plaatsen van de toestellen in ventilatiekanalen. Bovendien wordt er ook veel aandacht besteed aan het verkrijgen van een optimaal resultaat. “We maken eerst een 3D-scan van de ruimte, zodat we kunnen inschatten wat de ideale positie van het toestel is. Dankzij CO2- en aerosolenmeters kunnen we na de installatie meteen zien wat het resultaat is”, vervolgt Lenaerts. “We bieden ook toestellen – onder de naam Sterilon – aan die luchtreiniging en luchtdesinfectie combineren: het beste van beide werelden dus. Dit is zeker nuttig in restaurants, omdat deze units de lucht ook verversen en zo ontdoen van bijvoorbeeld geuren.”

Het eindpunt van UV-C is nog lang niet bereikt, zo meent Thermo Comfort. “Het coronavirus is nog niet verdwenen, en UV-C is bovendien niet enkel doeltreffend tegen corona, maar tegen alle virussen, bacteriën en alle SARS-COV2 mutanten. Het is dus zeker geen tijdelijke oplossing voor een tijdelijk probleem. Zelfs het hardnekkige griepvirus kunnen we hiermee bestrijden. Corona heeft im­mers de ogen geopend voor alles wat er door de lucht zweeft. Meer dan ooit beseffen we dat nieuwe technieken noodzakelijk zijn”, besluit Leenaerts.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details