NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Onze missie: elk gebouw zo efficiënt mogelijk verwarmen en koelen’
Industrieel ingenieur Jef Schelkens richtte de firma op in 2009.

‘Onze missie: elk gebouw zo efficiënt mogelijk verwarmen en koelen’

“Gebouwen verwarmen of koelen met respect voor de natuur; dat is waar wij voor staan.” Aan het woord is Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays. Deze verdeler van duurzame verwarmings- en koelingsoplossingen gaat daarbij samen met de bouwheer, ontwerper en installateur op zoek naar de meest efficiënte oplossing voor elk gebouw. 

‘Gas zal in een of andere vorm altijd een belangrijke plaats blijven innemen in onze energiemix. Dan is het maar best om gas zo efficiënt mogelijk te gebruiken.’

Het verhaal van ClimaWays gaat terug tot 2009, toen industrieel ingenieur Jef Schelkens de firma CoolingWays oprichtte vanuit de ambitie om innovatieve en duurzame koelsystemen op de markt te brengen. Doorheen de jaren breidde de firma haar expertise uit naar de verwarmingssector en nam ze ook hoogwaardige verwarmingsproducten op in haar gamma. Dat leidde tot de naamsverandering naar ClimaWays in 2019, toen de firma ook haar intrek nam in haar gloednieuwe kantoorgebouw in Wommelgem.

Onafhankelijk

“ClimaWays is een technische handels­onderneming, in die zin dat wij onafhankelijk van fabrikanten de meest innovatieve en duurzame verwarmings- en koelsystemen selecteren die beschikbaar zijn op de markt”, vertelt Jef Schelkens. “Het grote voordeel van onze onafhankelijkheid is dat wij enkel die producten selecteren waar wij 100% in geloven en waar bouwheren op de Belgische markt volop mee gebaat zijn.”  

Kwaliteitsmerken

Vandaag heeft ClimaWays de gaswarmtepompen en luchtverhitters van het merk ROBUR in haar gamma, net als de zonne­collectoren, stook­olieketels, gasketels en SWW-boilers van de Duitse fabrikant Solvis. ClimaWays is vandaag hoofd­zakelijk actief in de utiliteitsmarkt en heeft al tal van bedrijfsgebouwen, zorginstellingen en scholen voorzien van haar gaswarmtepompen. Zo renoveerde ClimaWays recent nog de stook­plaatsen van het gemeentehuis van Kasterlee, de kantoorgebouwen van Deloitte in Kortrijk en basisschool ’t Blokje in Loenhout door ze met lucht-water gaswarmtepompen van ROBUR uit te rusten.

ClimaWays heeft ook een eigen merk ontwikkeld onder de naam COLLINDI, een systeem van ver­warmings­satellieten voor centrale stook­plaatsen. Het bedrijf voorzag zo al tal van collectieve woning­bouw­projecten van de COLLINDI-afleversets. “Centrale warmte­productie is energetisch veel efficiënter dan het gebruik van individuele ketels per woon­eenheid. Onze verwarmings­satellieten zijn boven­dien voorzien van energie­meters waar­door elke individuele bewoner zijn of haar energie­verbruik kan monitoren, wat de efficiëntie­winst verder verhoogt”, legt Jef Schelkens uit. 

‘Het grote voordeel van onze onafhankelijkheid is dat wij enkel die producten selecteren waar wij 100% in geloven en waar bouwheren op de Belgische markt volop mee gebaat zijn.’

Maximaal rendement

ClimaWays zet steevast in op het halen van een maximaal rendement uit onze primaire energiebronnen. Jef Schelkens: “Gas zal in een of andere vorm altijd een belangrijke plaats blijven innemen in onze energiemix. Dan is het maar best om gas zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarom denken wij mee met de ontwerper, installateur en bouwheer over de mogelijkheden om zijn of haar gebouw zo efficiënt mogelijk te koelen en te verwarmen. Die klantgerichte aanpak kenmerkt ons bedrijf. Ondanks dat we een relatief kleine entiteit zijn, zijn onze communicatielijnen zowel intern als met onze klanten zeer kort waardoor zij altijd bij ons terecht kunnen met vragen.” 

ClimaWays verhuisde twee jaar geleden naar een gloednieuw kantoorgebouw in Wommelgem.

Modulaire systemen

ClimaWays anticipeert met zijn installaties ook al op de toekomst. “We zijn volop bezig met het ontwikkelen van modulaire verwarmings- en koelingssystemen, die je eenvoudig kan ombouwen zonder heel de hydrauliek te hoeven aanpassen. Op die manier anticiperen we nu al op nieuwe duurzame energietechnieken die in de toekomst mogelijk zullen zijn”, besluit Jef Schelkens.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details