NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ook in de toekomst is gas een duurzame en betrouwbare verwarmingsbron

Ook in de toekomst is gas een duurzame en betrouwbare verwarmingsbron

Gas is en blijft een uitstekende oplossing voor het verwarmen van gebouwen. De pijlsnelle evoluties van biogas en de mogelijkheden die hybride systemen bieden, zorgen ervoor dat gas ook in de toekomst nog een rol te spelen heeft, met het oog op de klimaatdoelstellingen. 

Gasverwarming bestaat in heel wat varianten: van de alom gekende gascondensatieketel over de gaswarmtepomp tot de brandstofcel. Er is altijd wel een geknipte oplossing voor je woonsituatie. Door de band genomen is de gascondensatieketel een ideale basisoplossing voor iedere woning of appartement. Er bestaan ook gasabsorptiewarmtepompen, die gas in plaats van elektriciteit gebruiken om warmte op te wekken. 

Hybride systemen

Combineer je een condenserende gasketel met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen of warmtepomp? Dan maak je je installatie niet alleen klaar voor de toekomst, maar gebruik je ook op elk moment de juiste verwarmingsbron. Een hybride verwarmingsinstallatie werkt hetzelfde als een hybride wagen. Als het kan, verwarm je met hernieuwbare energie. Als er geen hernieuwbare energie voorhanden is (of verwarmen met gas voordeliger is), neemt je gascondensatieketel het over. Zo haal je het maximum uit je hernieuwbare energie-installatie, maar kom je toch nooit in de kou te zitten. Een hybride verwarming is dus in feite een intelligente samenwerking tussen een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp.  Bovendien is de combinatie van gas en hernieuwbare energie een groene en duurzame keuze: een hybride gasoplossing maakt het mogelijk om tot 25 procent minder energie te verbruiken en tot 40 procent minder CO² uit te stoten.

Klaar voor een groene toekomst

De gascondensatieketels van vandaag zijn ook helemaal klaar voor een groene toekomst. Ze kunnen perfect verwarmen met groene gassen van vandaag en morgen. Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Uit slib, tuinafval, groenten- en fruitresten en dierlijke mest produceren we biogas. Dit gas wordt vervolgens gezuiverd tot biomethaan, dat we eenvoudigweg in het bestaande gasnetwerk kunnen injecteren. 

Groen gas wordt een belangrijke speler in de energietransitie. Tegen 2050 wil Europa tot 95 procent minder broeikasgassen uitstoten, maar slechts 18 procent van de energie in België is afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals zon of wind. Door zonne- en windenergie aan te vullen met energie uit groen gas kunnen we uiteindelijk naar een volledig duurzaam energiesysteem en een 100 procent duurzame samenleving gaan. Gas zal dus ook in de toekomst nodig blijven en je hoeft later dus niet te investeren in
een nieuwe installatie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details