NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ook in gasketels zit nog toekomst
‘De CUBE heeft een zeer toegankelijke vorm voor onderhoud, zowel voor reinigingen als reparaties.’

Ook in gasketels zit nog toekomst

Warmtepompen hebben de toekomst voor zich: daar is iedereen het intussen wel over eens. Maar, zo stelt HVAC-specialist Van Marcke, vooral in welbepaalde types projecten. Meer bepaald: nieuwbouwwoningen. In renovatietoepassingen – die nog altijd het overgrote deel van de bouwsector vertegenwoordigen – is een gas(condensatie)ketel vaak een betere keuze. Met de gloednieuwe, volledig lokaal geproduceerde en installatievriendelijke hoogrendementsketel CUBE heeft Van Marcke alvast een toekomstgerichte oplossing in petto. 

Net als andere spelers in de HVAC-markt gelooft Van Marcke voluit in warmtepompen. De firma pleit er vooral voor om de warmtepomptechnologie gericht in te zetten – daar waar ze het meeste tot haar recht komt. Thierry Geers, Chief Product & Supply Officer bij Van Marcke, licht toe: “Dat is vooral de nieuwbouwmarkt, waar het rendement van een warmtepomp maximaal is en er geen alternatieven (meer) voorhanden zijn – zo geldt er vanaf 2023, voor wie een nieuwbouwwoning koopt, de verplichting om met een warmte­pomp te verwarmen. Maar men mag niet vergeten dat de nieuwbouwmarkt ruwweg 15 à 20 procent van de markt vertegenwoordigt.”

Met de condenserende gaswandketel CUBE gaat Van Marcke er prat op een toekomstgerichte en realistische oplossing in huis te hebben.

80 procent renovaties

En die andere 80 procent? Dat zijn dan natuurlijk de renovaties, dé achilleshiel van warmtepompen. Geers: “We weten dat een warmtepomp voornamelijk geschikt is in woningen die al grondig gerenoveerd zijn – denk maar aan een doorgedreven isolatie van de woningen en lage temperatuur afgifte systemen. Dat is echter niet in elk pand realistisch, of niet voor iedereen betaal­baar. In honderdduizenden woningen zijn het nog steeds stookolieketels of niet-condenserende gasketels die voor de verwarming zorgen – vervuilende, inefficiënte toestellen, waardoor er in dit soort woningen nog heel wat marge tot verbetering en besparing voorhanden is.”

In plaats van aan die huiseigenaren onrealistische of onbetaalbare eisen inzake warmtepompen te stellen, is het haalbaarder om in dit soort woningen met een gascondensatieketel al een belangrijke, ingrijpende verbetering te realiseren. Daarin pleit Van Marcke voor een realistische, gefaseerde aanpak. “Ik vergelijk het graag met de automobielsector. Niet iedereen die nu nog met een vervuilende dieselmotor rijdt, kan zich onmiddellijk de overstap naar een flitsende elek­trische wagen veroorloven”, vervolgt Geers.

Met de condenserende gaswandketel CUBE – beschikbaar in de uitvoeringen CUBE One en CUBE Duo – gaat Van Marcke er prat op een toekomst­gerichte en realistische oplossing in huis te hebben. De firma gelooft zo sterk in het ver­haal van CUBE, dat het in 2022 de productie ervan volledig overnam. “Deze wordt nu volledig gefabriceerd in Kruishoutem Daardoor heeft Van Marcke de productie beter onder controle en anticipeert het beter aan de nijpende tekorten van grondstoffen en onderdelen – nochtans een reëel probleem in deze volatiele tijden in de bouwsector”, zegt Geers. 

En de CUBE condensatieketel biedt nog heel wat voordelen, niet in het minst voor installateurs. “Dat is te danken aan de unieke technologische eigen­schappen van de ketel. Anders dan bij de meeste gasketels beschikt CUBE niet over een drieweg­kraan of meerdere pompen, maar over een unieke warmtewisselaar zonder bewegende onderdelen – die zijn immers zeer gevoelig voor storingen. Onze technische experts staan ter beschikking van de installateurs om hen, onder meer via gerichte opleidingen, vertrouwd te maken met de unieke werking van de CUBE-condensatieketels.”

‘CUBE beschikt niet over een driewegkraan of meerdere pompen, maar over een unieke warmtewisselaar zonder bewegende onderdelen – die zijn immers zeer gevoelig voor storingen.’

Installateur

Dat laatste wordt alvast beaamd door installatie­bedrijf Johnny de Beule bvba, gespecialiseerd in verwarming en sanitair. “Wij zijn al jaren grote fan van de CUBE-gasketels”, vertelt installateur Steve Bruyninckx, “Ten eerste heeft de CUBE een zeer toegankelijke vorm voor onderhoud, zowel voor reinigingen als reparaties. Je hebt eigenlijk niet eens een schroevendraaier nodig om alle onderdelen eruit te halen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details