NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ook na corona is het cruciaal om de filters van je ventilatiesysteem te onderhouden
‘Wat men zich écht moet afvragen, is: hoe is mijn ventilatiesysteem eraan toe?’

Ook na corona is het cruciaal om de filters van je ventilatiesysteem te onderhouden

De HVAC-specialisten bij Cebeo worden vandaag overspoeld door vragen van klanten. Noem het een evolutie, of zelfs een kleine ventilatierevolutie die ze maar al te graag zien gebeuren. “Het aantal inspecties zal alsmaar toenemen. Dat betekent zonder twijfel: veel opportuniteiten. De gebruikers zélf zullen ook een vorm van keuringsorganisme worden: ‘Is deze ventilatie wel oké, voor mezelf, mijn kind?’ Het debat zit in een stroomversnelling, maar nog belangrijker dan snel handelen is correct handelen”, weet Steven Mylle, HVAC-specialist bij Cebeo.

Steven Mylle, HVAC-specialist bij Cebeo.

Cebeo biedt merken aan die marktleider zijn in residentiële C- en D-Systemen. Elk type ventilatie­systeem heeft dan ook zijn voor- en nadelen. “De vraag is niet zozeer: is een C-systeem per definitie beter dan een D-systeem voor het elimineren van virussen uit de lucht? Wat men zich écht moet afvragen, is: hoe is mijn ventilatie­systeem eraan toe? Of we nu in coronatijd leven of niet”, opent Steven Mylle.

Welk buizensysteem?

De discussies zijn volop gaande. Welk buizen­systeem of -materiaal geniet de voorkeur? Zinken buizen boven kunststof exemplaren? En helpt het als die laatste een antibacteriële coating hebben, ook al blijft zo’n coating niet eeuwig zitten? Van­daag is er bij wetenschappers over al deze onder­werpen nog geen unanimiteit.

Dit is wat we alvast weten:

• Het leggen van buizen moet met de nodige voor­zichtigheid gebeuren. Wanneer een buis wordt ingedeukt of platgedrukt, geraakt de lucht­stroom deels geblokkeerd. Gevolg: de lucht die wel door kan stroomt sneller, en dus luider. Boven­dien vergroot dit ook de kans op lekken. De omtrek van de buizen is ook een bepalende factor in functie van het geluid.

• Het legplan kan je meestal laten uittekenen door de fabrikant.

‘Een goede vuistregel voor de controle van de filters: na elk hoofdseizoen (zomer/winter).’

Is er een uitverkoren filter?

Ook rond filters is veel te doen. “Zo laten filters bij D-systemen die on­voldoende vervangen of gereinigd worden, on­voldoende verse lucht binnen in de woning”, haalt Mylle aan. “Met alle gevolgen van dien voor de bewoners. Op tijd de ventilatie­filters reinigen of vervangen is dus de boodschap.”

De meeste fabrikanten zeggen dat filters om de drie maand gecontroleerd moeten worden, met de bedoeling om ze vervolgens te reinigen of te vervangen. Mylle: “Maar de praktijk leert dat dat te veel gevraagd is. Een goede vuistregel is na elk hoofdseizoen (zomer/winter). In de zomer zal je meer pollen en kleine beestjes (vliegen, muggen) in de filters aantreffen, en in de winter zitten we meer binnen, wat ook meer van ons ventilatiesysteem vraagt.”

Onderhoudscontract

Idealiter gaan we naar een situatie waarin de installateur met een onderhoudscontract werkt. “Installatie geplaatst en ingeregeld? Plan meteen ook een halfjaarlijks onderhoud in! Een visuele controle kan soms al volstaan om grote problemen te voorkomen. Want verstopte filters leiden niet alleen tot een ongezond binnenklimaat, je ventilatie­systeem kan eraan stuk gaan. Als de motor defect geraakt binnen de twee jaar, ga er dan niet zomaar van uit dat de fabrikant je hier­voor garantie zal geven als die kan aantonen dat het systeem slecht werd onderhouden. Zowel installateur als gebruiker zijn dus gebaat bij een goede samen­werking”, besluit Steven Mylle.

Advies nodig? 

Kom langs in één van de meer dan 50 filialen van Cebeo (een overzicht vind je op https://www.cebeo.be/nl-be/filialen). Van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 mei kan je op de nieuwe editie van de tweejaarlijkse Cebeo Technologie-beurs kennismaken met alle innovaties op vlak van HVAC en elektrotechniek. Afspraak in hall 5 van Brussels Expo! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details