Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Ook voor de moderne koeltechnieker biedt digitalisering tal van voordelen

Testo-Smart-App-Application-testo-557s-770-01-EN
‘Aan de hand van alle beschikbare handelingen en de interventiegegevens die eruit voortvloeien kan je zelf je attest opbouwen.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Testo

23 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Testo is al langer vandaag de digitale weg ingeslagen. Al in 2018 lanceerde het bedrijf Testo ProHeat, een applicatie die installateurs toelaat om het attesteringsproces voor verwarmingsinstallaties te digitaliseren. Het gloednieuwe online platform testo Pro+ trekt nu ook de koeltechnieker mee in het bad. 

Dankzij Testo ProHeat kan de vakman al sinds 2018 automatisch een attest laten opmaken, bespaart hij op tijd en papier, en heeft hij in één oog­opslag zicht op alle relevante klant- en installatie­gegevens en wet­gevingen. “We merken op alle vlakken dat de digitalisering een succes­verhaal is, zeker op vlak van attestering: meten is weten, maar rapportering is minstens even belangrijk”, zegt Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo. “De verwarmings­sector was een eerste stap, maar alle installatie­domeinen kunnen er baat bij hebben. Het onder­scheid tussen de verschillende types installateur vervaagt immers: een moderne vakman moet van alle technieken kaas gegeten hebben.” 

De lancering van Testo Pro+ maakt duidelijk dat de digitalisering niet enkel geldt voor installateurs in de verwarmings­sector. Ook koel­techniekers kunnen nu met behulp van een handige appli­catie hun werk doen. Testo is immers de enige fabri­kant die meet­instrumenten aan­biedt voor zowel verwarmings- als koelings­toepassingen. “Koel­techniek wint aan belang nu de warmte­pomp steeds vaker toegepast wordt. Daarom was een goede applicatie die het werk van de koel­technieker ondersteunt onontbeerlijk”, zegt Van Nieuwenhove.

Testo Pro+ kan verbinding maken met diverse manifolds of meettoestellen van Testo.

Koelmiddelenboekhoudng

De toepassingen voor verwarming en koeling zijn nu in een en dezelfde applicatie verwerkt: Testo Pro+. Bij het opstarten dient de vakman de toe­passing in kwestie te selecteren. “Het proces voor een koel­technieker is helemaal anders dan bij de verwarmings­installateur”, licht Van Nieuwenhove toe. “In tegenstelling tot bij een verwarmings­ketel bestaat er geen type-attest en moet de installa­teur zelf een attest of logboek opstellen via open rappor­tering. Cruciaal daarbij is de koelmiddelen­boekhouding, die hij te allen tijde correct moet bij­houden. Elke gram koelmiddel moet traceerbaar én voorleg­baar zijn. Testo Pro+ ondersteunt hem in alle stappen van dit proces.”

Wie reeds gebruik maakte van Testo Pro Heat, kan in Testo Pro+ gebruik maken van hetzelfde klanten­bestand. Zo krijg je te zien hoeveel ver­warmings-en koelinstallaties er bij een en dezelfde klant staan opgesteld. “Op de werf kan je ter plekke alle relevante data synchroniseren. Zo krijg je meteen een overzicht van het type installatie, het gebruikte koude­middel en het bijhorende CO2-equivalent. In een volgende stap kies je de handeling die je wil uitvoeren. Het scala aan mogelijk­heden is breed: denk maar aan een alge­meen onder­houd, een druktest, vacuüm­test of lektest. Aan de hand van al die beschik­bare hande­lingen en de interventie­gegevens die eruit voort­vloeien kan je zelf je attest opbouwen.” 

De lancering van Testo Pro+ maakt duidelijk dat de digitalisering niet enkel geldt voor installateurs in de verwarmingssector. Ook koeltechniekers kunnen nu met behulp van een handige applicatie hun werk doen.

Verbinding met meettoestellen

Testo Pro+ kan verbinding maken met diverse manifolds of meet­toestellen van Testo, evenals met de gloed­nieuwe weeg­schaal die Testo binnen­kort lanceert, de Testo 560i – een essen­tieel gereed­schap voor elke koel­technieker. De applicatie synchroni­seert en importeert auto­matisch de meet­resultaten, zodat de installa­teur er de juiste conclusies aan kan koppelen. “Wanneer je klaar bent, kan je via de applicatie zelf het attest onder­tekenen. Het eind­resultaat wordt lokaal bewaard op het toestel, maar kan ook auto­matisch naar de klant verzonden worden en zit sowieso opgeslagen op de cloud”, aldus Van Nieuwenhove.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details