NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Op maat gemaakte luchtbehandelingskast biedt flexibiliteit in elk project
The Loop.

Op maat gemaakte luchtbehandelingskast biedt flexibiliteit in elk project

Het Gentse bedrijventerrein The Loop is de jongste jaren sterk uitgebreid. Zo zijn in de loop van dit en vorig jaar drie nieuwe kantoorgebouwen gebouwd. Uiteraard kan een afdoende luchtbehandeling niet ontbreken. Een kolfje naar de hand van WOLF Energiesystemen BV, dat voor deze gebouwen de luchtbehandelingskasten leverde. Het bijzondere aan de KG Flex-reeks is dat de luchtbehandelingskasten allemaal op maat gemaakt zijn.

Het brede assortiment van WOLF Energiesystemen BV is één van de grote sterktes van de firma. Debieten van 1.000 m³/h tot zelfs 350.000 m³/h vormen geen enkel probleem voor de luchtgroepen geleverd door het Duitse bedrijf, dat tot de Europese top behoort in luchtbehandeling. “In The Loop werd ons gevraagd naar een efficiënte luchtbehandelingskast, waarbij ook een lage luchtsnelheid en de meest performante energieklasse van primordiaal belang waren. Die elementen hangen natuurlijk samen, want een lage luchtsnelheid draagt bij aan een hoge efficiëntie”, licht Jimmy Dequeeker, Technisch Adviseur bij Wolf Energiesystemen BV, toe.

‘Het unieke aan KG Flex is dat we nu luchtbehandelingskasten volledig op maat kunnen samenstellen, helemaal naargelang de wensen van de klant. Geen overbodige luxe, want de technische ruimte in dergelijke projecten is beperkt.’

KG Flex

De keuze viel op luchtbehandelingskasten uit de KG Flex-serie, een nieuwe luchtbehandelingskast in het WOLF-gamma die perfect geschikt bleek voor dit project, aldus Dequeeker. “Met de standaard modulaire luchtbehandelingskasten zouden we in dit project op veel meer moeilijkheden zijn gestoten. Het unieke aan KG Flex is dat we nu luchtbehandelingskasten volledig op maat kunnen samenstellen, helemaal naargelang de wensen van de klant. Geen overbodige luxe, want de technische ruimte in dergelijke projecten is beperkt. We kunnen de luchtbehandelingskasten net zo groot maken als de technische ruimte toelaat, tot op enkele millimeters zelfs.” De KG Flex-kasten zijn de logische opvolger van de KG Top-reeks en halen een debiet tot 350.000 m³/h. De units in dit project zijn allemaal voorzien van een warmtewiel met ontvochtiging en bevochtiging, en zijn uitgerust met EC-motoren. De 60mm behuizing van de KG Flex-serie kenmerkt zich door uitstekende specificaties volgens DIN EN 1886: thermische isolatieklasse T2, koudebrugklasse TB2, mechanische stabiliteit D1 en luchtdichtheidsklasse L1.

Ruimte maximaal benutten

Met de ontwikkeling van de KG Flex-kasten speelt WOLF Energiesystemen BV immers in op een vaak voorkomend probleem in grote projecten: de beperkte ruimte. “De beschikbare ruimte wordt steeds kleiner – in renovatieprojecten is dat nog vaker het geval –, terwijl de debieten en energetische eisen steeds hoger worden. We kunnen echter nooit zomaar een luchtbehandelingskast aanbieden die de hele ruimte in beslag neemt, want je moet voldoende ruimte vrijhouden voor onderhoud. Tegelijkertijd moet je een hoge energie-efficiëntie kunnen behalen. Het komt erop aan om de ruimte maximaal te benutten, en dan is het een troef als je zo’n luchtbehandelingskast volledig op maat kan creëren.”

De KG Flex-kasten in dit project zijn allemaal voorzien van een warmtewiel met ontvochtiging en bevochtiging, en zijn uitgerust met EC-motoren.

Belang van engineering

Een op maat gemaakte luchtbehandelingskast betekent ook dat er heel wat tijd en energie in de voorbereiding gestoken dient te worden. “Elke kast wordt tot in de puntjes geëngineerd. Voorbereiding, engineering en service zijn hierbij cruciaal. Je mag wel stellen dat dit zeker geen ‘off the shelf’-producten zijn. We zoeken samen met de klant in elk project opnieuw naar de beste oplossing. Dat maatwerk en oog voor detail is net de grote sterkte van onze KG Flex en WOLF Energiesystemen BV”, zegt Dequeeker. Ook het installeren van een lucht­behandelings­kast in zo’n kleine technische ruimte is geen sinecure, maar ook daar speelt WOLF Energiesystemen met de ontwikkeling van KG Flex op in. “De kasten zijn heel eenvoudig te installeren. Ook in The Loop zijn we hier vlot in geslaagd. We zijn er in dit project in geslaagd om een goede oplossing te voorzien voor een complex probleem, en hebben daarbij een sterk staaltje engineering aan de dag gelegd”, blikt Dequeeker terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details