NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Op weg naar een excellent en energiezuinig binnenklimaat
Prefab-kit: door de ontwikkeling van gepréfabriceerde kits wordt de installatie van het Air Excellent luchtverdeelsysteem praktischer en sneller.

Op weg naar een excellent en energiezuinig binnenklimaat

Tijdens de voorbije coronapandemie stond het belang van een gezond binnenklimaat volop in de kijker. Ook vandaag investeren veel ­gezinnen in een solide ventilatiesysteem. Want hoe beter de binnenluchtkwaliteit, hoe minder vatbaar je bent voor ziektes. Met het Air Excellent lucht­verdeelsysteem pakt Ubbink uit met een uiterst flexibele, modulaire en energie-efficiënte oplossing die toepasbaar is in alle ventilatie­systemen, zowel voor kleine als grote nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Het belang van een gezond binnenklimaat

Goed geïsoleerde gebouwen kunnen zeer ongezond zijn als deze niet continu geventileerd worden. Hierdoor krijgt de groei van schimmels vrij spel, wat dan weer astma of allergische reacties kan uitlokken. “Nu thuiswerken de norm geworden is, is een goede ventilatie en accurate vochtbeheersing in huis meer dan ooit cruciaal”, zegt Dominique Casteleyn, Marketing & Sales Manager Ubbink België. “Zo vermijd je onder andere schimmels of vervuilde stofdeeltjes in huis. Met een performant ventilatiesysteem kun je efficiënt verse lucht aanzuigen en gebruikte lucht afvoeren. Vanuit Ubbink begeleiden we onze klanten vakkundig bij de keuze van het juiste ventilatiesysteem met voldoende debiet, op maat van hun wensen en noden.”

DBOXkit: de Air Excellent DBOX prefab kit met 6 aansluitingen, vooraf samengesteld met de nodige semi-circular adapters.

Referentie in de markt

In de wereld van woonhuisventilatie- en rookgasafvoersystemen klinkt de naam Ubbink als een klok. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf – opgericht in 1896 – is al jaren de referentie voor totaaloplossingen die een gezond binnenklimaat mogelijk maken. Vandaag maakt de onderneming deel uit van de Ubbink Centrotherm Group, met focus op energie-efficiënte technologie voor gebouwen. De Belgische vestiging van Ubbink opereert vanuit Gentbrugge.

“Ons merk Air Excellent is een van de parade­paardjes binnen ons ventilatie­assortiment”, bevestigt Dominique. “Bij het ontwerp van dit innovatieve systeem hielden onze experten nauwgezet rekening met alle wettelijke vereisten op het vlak van luchtverversing, met onder meer de minimale eisen per leefruimte en andere aspecten qua capaciteitsberekening. Met Air Excellent leveren we installateurs een compleet pakket om een duurzaam ventilatiesysteem te voorzien, van WTW tot dakdoorvoer. Tegelijk bieden we hen met Ubbink VentSmart een handig online rekenprogramma aan waarmee ze een snelcalculatie kunnen maken met een materialenlijst.”

“Ook belangrijk om weten: Air Excellent maakt gebruik van luchtdichte klikconnecties om drukverlies tegen te gaan en levenslang energie te besparen. De Europese norm EN 14239 definieert klassen voor luchtdichtheid, waarbij klasse D het meest luchtdicht is. Ons Air Excellent luchtverdeelsysteem valt binnen deze hoogste luchtdichtheidsklasse D.”

Ventieladapterkit: de Air Excellent ventieladapterkit 90° met 2 aansluitingen, vooraf samengesteld met de nodige dichtingsringen.

Air Excellent: totaalpakket

“Air Excellent is één systeem voor de hele distributie”, legt Dominique uit. “Als installateur kun je aan de slag met semi-flexibele ronde en halfronde kanalen, luchtverdeelkasten, bochten en adapters, ventielen, vloerroosters, beugels en een configurator voor eenvoudige inregeling. Het Haelix-design ventiel – met een 9-traps inregelring – is zonder gereedschap te monteren en zorgt voor een fraaie afwerking. De Aerfoam is een duurzaam geïsoleerd leidingsysteem, waardoor je kanalen niet hoeft na te isoleren bij de dakdoorvoer. Ook voor de afvoer via het dak levert Ubbink een topproduct, met name Ventus: deze oplossing is beschikbaar voor zowel hellende als platte daken en heeft een instelbare hellinggraad van 15 tot 55 graden, waardoor je de afvoer altijd recht op het dak plaatst. We leveren Ventus in alle gangbare kanaalmaten, van 150 tot 200 millimeter.”

Grote ontwerpvrijheid

Air Excellent werkt met een kunststof luchtverdeelkast met restrictieringen, en dat biedt heel wat voordelen. “Deze aanpak zorgt voor een eenvoudiger ontwerp en een minder complexe inregeling van ventielen per woonruimte”, geeft Dominique aan.

“In de praktijk wordt de lucht vanaf de ventilatie-unit via het hoofdkanaal naar de luchtverdeelkast geleid. Vervolgens zorgt deze luchtverdeelkast voor de luchtverdeling tussen de aangesloten Air Excellent-luchtkanalen en naar de verschillende ruimtes. Omdat onze luchtverdeelkasten modulair zijn, met adapters voor elke maatvoering kanalen, genieten installateurs van een grote ontwerpvrijheid.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details