NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Open markt en open systemen

Open markt en open systemen

Met productinnovaties die elkaar in sneltempo opvolgen, een sterke focus op open systemen en een uitgebreid netwerk van zorgvuldig ­geselecteerde partners, is Siemens klaar om samen met de installateurs op zoek te gaan naar de juiste oplossing voor hun project.

Sales Team Leader bij Siemens Building Products Jonas Vanderniepen is reeds 13 jaar actief bij de firma. In de loop der jaren heeft hij de markt en de technologie grondig zien evolueren. Ook de samenwerking met de installateurs is gewijzigd. “Installateurs stellen steeds meer vereisten aan de fabrikanten, omdat hun eindklanten daar ook om vragen. Er is grote vraag naar open, flexibele, laagdrempelige en toegankelijke systemen. Connectivi­teit met het internet, eenvoudige bediening van buitenaf, en integratie met andere technieken zijn een must geworden.”

Het resultaat van de snel evoluerende vraag is dat de productontwikkeling bij Siemens in een sneltreinvaart verloopt. “Meermaals per jaar lanceren we nieuwe producten, softwaretools en updates om te anticiperen op een snel evoluerende markt.”

“Het is onze rol als technologiebedrijf om installateurs te informeren en te ondersteunen tijdens deze technologische evolutie”, zegt Vanderniepen. Siemens is facilitator tussen de installateur enerzijds en de partner anderzijds. In het kader van projecten luisteren zij aandachtig naar de vereisten met betrekking tot budget, gevraagde oplossing,…, en gaan zij op naar de geschikte oplossing en partner.

Comfy is een software-app die de user experience ten goede komt.

 

Open markt en open systemen

Op de markt duikt wel eens de perceptie op dat Siemens enkel rechtstreeks projecten uitvoert, maar niets is minder waar, zegt Vanderniepen: “Sinds 20 jaar werkt Siemens met Solution partners en benaderen wij de markt via verschillende verkoopkanalen, wat maakt dat Siemens zeer toegankelijk is op de markt.“ De partnerstrategie is gealigneerd binnen de Siemens groep. Zowel de industriële SIMATIC partners als partners in gebouwentechnologie (DESIGO en SYNCO) door­lopen een gestandaardiseerd trainings- en certificeringsproces dat garant staat voor kwaliteit.

Vanderniepen: “Onze jarenlange ervaring en rol als innovator, stelt ons in staat om open producten en systemen te ontwikkelen die antwoord bieden op de noden van onze klanten waarbij gerekend kan worden op een sterke lokale support in België.”

“Het voorbije jaar hebben wij heel wat geïnvesteerd in het vernieuwen van ons breed portfolio”, vervolgt Vanderniepen. “Daarbij lag de focus op connectiviteit en eenvoudig gebruik, voor zowel installateur als partner.” Voor een overzicht van de belangrijkste innovaties: zie kader.

De Desigo PXC4- en PXC5-controllers zijn open en vrij programmeerbaar en worden geleverd met geïntegreerde multiprotocol-interfaces.

 

Een greep uit de innovaties die ­Siemens recent op de markt ­introduceerde:

• Desigo PXC4- en PXC5-controllers

Beide controllers zijn open en vrij programmeerbaar en worden geleverd met geïntegreerde multiprotocol-interfaces. De veld­apparatuur zoals kranen en sensoren op modbus verbinden zich automatisch met de controller. Dit bespaart de installateur heel wat engineeringwerk. De engineeringtool is gratis ter beschikking op het internet en connecteert zich via een wifi hotspot geïntegreerd in de controller. De controller connecteert zich met de cloud.

• Intelligent Valve

De Intelligent Valve is een zelf-optimaliserende dynamische IoT klep. Het toestel heeft geïntegreerde flow- en temperatuursensoren en uitgebreide functies voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van HVAC-systemen. Omdat de klep extreem fijn kan afgestemd worden op de reële behoefte van de installatie, wordt een energiebesparing tot 25 procent mogelijk. “Bovendien kan de installateur zijn bekabeling en afmeting van het elektrisch bord optimaliseren, en kan hij de afregeling softwarematig vanop afstand uitvoeren via de cloud”, aldus Vanderniepen.

• Building Operator

Deze cloudoplossing verzamelt en stuurt data van zowel Siemens-installaties als installaties van derden. Building Operator laat de installateur, onderhoudsfirma of partner toe om zijn interventies efficiënt en vanop afstand uit te voeren via PC, tablet of smartphone.

• Enlighted en Comfy

Met nieuwe intelligente apps en oplossingen rond connectiviteit speelt Siemens ook in op nieuwe trends inzake werkomgevingen. “Deze oplossingen laten aan de eindgebruiker toe om op interactieve wijze met het gebouw om te gaan. De gebouwbeheerder heeft de juiste tools in handen om het gebouw zo optimaal mogelijk in gebruik te stellen”, zegt Vanderniepen.

Enlighted analyseert en visualiseert de door sensoren ingezamelde data, om de bedrijfskosten te verlagen en de innerlijke levensduur van een gebouw te verbeteren. De eindklant krijgt via bepaalde applicaties inzicht in de bezetting van het gebouw en kan hij waar nodig wijzigingen aanbrengen.

Comfy is een software-app die de user experience ten goede komt. In één oogopslag kan de gebruiker vergaderzalen of desks reserveren, deze optimaal en comfortabel instellen, het menu van het bedrijfsrestaurant raadplegen, een collega terugvinden in het gebouw en nog veel meer.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details