NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Open systemen leiden tot energiebesparing en comfortverhoging

Open systemen leiden tot energiebesparing en comfortverhoging

De weg naar smart buildings is geplaveid met een hecht geloof in samenwerking en open systemen. Het is vanuit die optiek dat CimPro, gespecialiseerd in het analyseren van klimaatdata in een gebouw, en Beckhoff, gespecialiseerd in building automation, elkaar gevonden hebben.

CimPro is leverancier van technologie die het mogelijk maakt om vanop afstand gebouwen te beheren en data te analyseren. Dat moet leiden tot besparingen op energie en CO2-uitstoot, maar ook tot een verhoging van het comfort van de interne gebruiker. Het zijn vooral de systeemintegratoren die gebruik maken van de oplossing van de firma. Spil van het proces is de energiemanagementsoftware SkySpark, die besparingen tot 30 procent mogelijk maakt.

beeld-beckhoff-cimpro-skyspark-kopieren

Spil van het proces van CimPro is de energie- en klimaatoptimalisatiesoftware SkySpark, die efficiencyverbeteringen tot 30 procent mogelijk maakt.

 

Om een grondige analyse mogelijk te maken, heeft CimPro echter nood aan partners die meedenken en -werken. Marcel Laes, CEO van CimPro: “De data die wij analyseren, moet uit bestaande systemen komen. Bedrijven moeten die data ook willen vrijgeven, en dat is niet altijd het geval. Beckhoff is een partij die wel graag meewerkt, omdat het bedrijf echt gelooft in open systemen”, zegt Laes. Johnny Vangeel, Business Manager bij Beckhoff, stemt daarmee in. “Als Beckhoff Automation bieden wij een open systeem aan, zowel naar mogelijkheden, programmatie en communicatie. Onze klanten verwachten dat we intelligentie tot in het gebouw brengen en een totaal geïntegreerde sturing voorzien. Onze specialiteit is niet de data analyse zelf, hiervoor kunnen we de data ter beschikking stellen aan een oplossing van een bedrijf als CimPro, dat de knowhow heeft om die data te onderzoeken en verbeteringen aan te brengen.”

Integratie van systemen

Laes: “De data die we uit de PLC’s van Beckhoff halen, wijzen ons op heel wat potentiële problemen. Zo komen we vaak tegen dat er in een gebouw tegelijkertijd gekoeld en verwarmd wordt, omdat de systemen door verschillende bedrijven geplaatst zijn en niet tegelijk zijn geprogrammeerd. Een ander voorbeeld: jaren na de bouw van het pand worden er zonnepanelen op het dak gelegd, maar die installatie wordt niet altijd geïntegreerd met bestaande systemen. Zo kan het zijn dat klanten ’s ochtends warm water opwarmen, om enkele uren later energie van de zonnepanelen terug op het net te sturen. Een te groot gekozen warmtekrachtkoppeling is zo’n ander typisch voorbeeld.”

beeld-beckhoff-ba-kopieren

Johnny Vangeel (Beckhoff): ‘Onze klanten verwachten dat we intelligentie tot in het gebouw brengen en sturing te voorzien, niet dat we de data analyseren.’

 

De weg naar smart buildings is nog lang, meent Marcel Laes. “Een gebouw telt vandaag de dag tien keer zoveel sensoren dan tien jaar geleden. Het is niet evident om al die sensoren op één platform te integreren. Dat is wel nodig om het gebouw echt intelligent te maken, en dat kan alleen maar door samen te werken en verschillende componenten met elkaar te verbinden.” Volgens Johnny Vangeel loopt het nog al te vaak mis in de manier waarop de uitschrijving van gebouwen gebeurt. “Nu gebeuren de uitschrijving nog al te vaak afzonderlijk voor pakweg HVAC-regelaars, verlichting en toegangscontrole.”

Automatisering van bij de ontwerpfase

Bovendien gaat het volgens beide gesprekspartners een stuk trager in ons land dan bijvoorbeeld in Nederland. “Belgen zijn toch wat conservatiever”, merkt Laes op. Vangeel voegt daaraan toe: “De mensen die zich buigen over de automatisering hebben pas helemaal aan het einde van het traject een rol te spelen. In studiebureaus zou er iemand al van bij de ontwerpfase de automatisering van het gebouw voor ogen moeten houden.”

CimPro en Beckhoff zetelen beiden in de werkgroep Smart Building van technologiefederatie Agoria. Vangeel: “De bedoeling is om met de mensen uit de vastgoedsector rond de tafel zitten. We willen hen de meerwaarde van dit soort systemen uitleggen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details