NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Openheid en industrie als voordeel in gebouw-automatisatie

Openheid en industrie als voordeel in gebouw-automatisatie

Beckhoff Automation zet al geruime tijd met succes in op gebouwautomatisatie. De troeven van de automatisatie-specialist? De openheid van de producten die het bedrijf levert en de link met de industrie.

Beckhoff Automation maakt van de openheid van zijn producten zijn handelsmerk. En samen met de aanwezige standaardbibliotheken geeft dat klanten veel keuzemogelijkheden waar ze zelf hun weg in kunnen zoeken. “Ze kunnen die standaardbibliotheken gebruiken wanneer ze voor hun applicatie geschikt zijn, maar ze kunnen ook zelf alles programmeren om de functionaliteit en onafhankelijkheid volledig in de hand te hebben. Een combinatie van standaardbibliotheken en eigen software is ook mogelijk,” zegt Philip Neyens, Support Engineer bij Beckhoff Automation.

De combinatie van die openheid met de industriële hardware die Beckhoff voorziet geeft gebruikers de mogelijkheid om alle toepassingen binnen een gebouw op elkaar af te stemmen, zoals HVAC, verwarming, zonnewering en verlichting. Verder zorgt de industriële achtergrond van Beckhoff ervoor dat de hardware over lange termijn leverbaar is. Mocht er toch een component uit productie gaan, zal er bijna altijd een compatibele opvolger zijn.

Het bedrijf zet met succes in op gebouw-automatisatie. (Beeld: Sourbron Fotografie)

 

Uitgebreide communicatiemogelijkheden

Een tweede groot voordeel: de vele communicatiemogelijkheden. Beckhoff combineert een scala aan typische Building Automation-veldbussen (o.a. DALI, DMX, LON, M-Bus, MP-Bus, EnOcean, BACnet IP en MS/TP, KNX en SMI) met universele veldbussen (zoals TCP/IP, serieel, Modbus TCP en Modbus RT) en ook industriële veldbussen zoals EtherCAT, Profibus en Profinet.  “Zelfs iets als IoT-communicatie via beveiligde kanalen, zoals MQTT, is mogelijk,” vult Neyens aan. “Door die uitgebreide communicatiemogelijkheden is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om verbinding te maken met installaties die zelf enkel beperkte of specifieke communicatiekanalen hebben.”

Toegangscontrole via RFID-lezers en een database

Een voorbeeld van die ruime communicatie­moge­lijk­heid is een project rond de toegangscontrole voor een opleidingscentrum. “Hier zorgden we voor geëncrypteerde communicatie met RFID-lezers,” zegt Neyens. “Het protocol en de encryptie om via seriële communicatie met de RFID-lezers te communiceren was nog niet beschikbaar, maar door de openheid van TwinCAT voorzagen we dat zelf. Daarvoor maakten we gebruik van de bestaande bibliotheek voor seriële communicatie en een deel zelf geschreven code. Hierdoor konden we de data van de RFID-lezer op een veilige – versleutelde – manier overbrengen naar de sturing.”

De Beckhoff-toepassingen maken het ook makkelijk om te loggen in databases. In dit project werden de ontvangen data van de RFID gebruikt om in een database te controleren of een badge toegang had tot de afgesloten ruimte. Neyens: “Verder hield het systeem ook iedere aanvraag om een ruimte binnen te gaan bij in de database. Zo kon de gebruiker nagaan wie er in een bepaalde ruimte was geweest.”

Philip Neyens, support engineer bij Beckhoff Automation. (Beeld: Kris Rogiers)

 

SMI voor zonweringen

Bij een ander project moest Beckhoff een bestaand BMS koppelen aan SMI om de zonweringen aan te sturen en te bedienen. “Dat kon niet rechtstreeks, maar de klant wilde de voordelen van bussystemen, zoals zoveel mogelijk diagnose- en sturingsmogelijkheden, behouden. Door SMI kon de klant ook besparen op de bekabeling, omdat er op deze manier maar één voedingskabel en één databuskabel nodig was. Wij kunnen met onze producten makkelijk een gateway maken via BACnet/IP en zo het BMS wel koppelen aan SMI.

Schaalbaarheid

Nog een laatste voordeel om aan te stippen: de schaalbaarheid van de controllers. “Daardoor, en door de herbruikbaarheid van de PLC-code over al de verschillende controllers, is het heel makkelijk om te migreren en de gepaste hardware setup te selecteren die binnen het project en het budget past,” sluit Neyens af.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details