NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Opleidingsverstrekker nxtpro over energietransitie in HVAC-sector

Opleidingsverstrekker nxtpro over energietransitie in HVAC-sector

Door de groene energietransitie en continue stroom aan nieuwe technologieën, stijgt de nood aan reskilling en upskilling in de HVAC-sector. Opleidingsverstrekker nxtpro (B2B-poot van syntra mvl) neemt hierin het voortouw. “Professionals die investeren in groene opleidingen, zetten drievoudig in op duurzaamheid.”

Drievoudig duurzaam

Duurzame energie opwekken, verwarmen en koelen: Heating, Ventilation & Refrigeration systemen vormen een essentieel onderdeel van moderne gebouwen. Echter vergt de huidige energietransitie voortdurende bijscholing.

Wim Van Stappen, innovator opleidingen energietransitie bij nxtpro: “Mensen en bedrijven zijn sterk afhankelijk van de mogelijkheid om klimaatcondities te regelen. Maar de klimaateisen worden steeds strenger, waardoor voor professionals in de HVAC-sector de lat almaar hoger komt te liggen. Je moet daarom altijd op de hoogte zijn van de meest recente technieken en toepassingen, wil je op de groene trein blijven.”

Voor sommige beroepen is bijscholing verplicht. Wim Van Stappen: “Denk bijvoorbeeld aan de permanente vormingen voor energiedeskundigen. Los van de verplichting, moet je reskilling en upskilling als een ‘must’ beschouwen. Wil je het klimaat, je klanten én je eigen zaak verduurzamen? Dan loont het – zowel op korte als lange termijn – om groene opleidingen te volgen.”

Groene energie in de praktijk

Nxtpro is de B2B-poot van Syntra Midden-Vlaanderen. De opleidingsverstrekker wordt door de overheid erkend en is koploper op vlak van duurzame opleidingen voor de HVAC-sector.

Cindy De Kerf, opleidingscoördinator nxtpro: “We hebben vestigingen in Aalst, Asse, Gent en Sint-Niklaas. Campus Aalst is de uitvalsbasis van onze HVAC-opleidingen. De voorbije twee jaar hebben we hyperuitgeruste praktijklokalen ingericht, die mee evolueren met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Intussen hebben we ook drie warmtepomplabo’s, waar onder andere de opleidingen Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie – Warmtepompen (Rescert) en Warmtepompen bij renovatie georganiseerd worden.”

De opleidingen van nxtpro zijn ‘hands-on’ te noemen. Want ook de trainers staan met beide voeten – en handen – in de praktijk. Cindy De Kerf: “We hebben alle tools, ruimte én kennis in huis. Dat geeft ons een belangrijke voorsprong. Waar sommige opleidingscentra zich nu pas gaan verdiepen in groene energie, zitten wij aan de bron. We kunnen bouwen op onze jarenlange ervaring en expertise.”

Focus op technische skills

Bij nxtpro kunnen zaakvoerders, werkgevers en medewerkers rekenen op een breed scala aan praktijkgerichte (HVAC-)opleidingen (o.a. Herstellen van premixketels – Elektriciteitsanalyse bij verwarmingsinstallaties – Industriële elektriciteit voor cv/koeltechniek – Rookgasanalyse bij verwarmingsinstallaties – etc). Alle opleidingen voldoen aan de vereisten van de hedendaagse leeromgeving. Klassikale lessen worden (vaak) afgewisseld met digitale e-learnings, als de module dit toelaat.

Wim Van Stappen: “We zetten sterk in op korte en doeltreffende opleidingen. Zo vind je in het opleidingsaanbod diverse re- en upskillingstrajecten, permanente vormingen, verplichte opleidingen en opleidingen die naar een certificaat toewerken. Natuurlijk mogen de basisopleidingen niet uit het oog worden verloren. Een upskillingstraject dat we sinds kort aanbieden is er bijvoorbeeld één voor de installateurs centrale verwarming. Vaak ontbreekt het hen aan kennis rond koeltechniek, onderhoud en herstelling van warmtepompen. Vanaf het najaar 2023 kunnen zij bij nxtpro terecht voor een 4-daagse opleidingen: Upskilling voor installateurs centrale verwarming: verdiepingstraject airco’s en warmtepompen .”

Soft skills & IT skills

Naast technische skills, zullen door de energietransitie soft skills meer aandacht krijgen. Wim Van Stappen: “’Handen aan je lijf’ is niet meer voldoende, als HVAC-professional moet je ook gebruikers kunnen adviseren en informeren rond duurzaam energiegebruik. Of je moet weten hoe je je diensten aan de man kan brengen, en hoe je best kan omgaan met moeilijke klanten.”

Verder zal ook IT hoog op de agenda komen te staan. Wim Van Stappen: “Neem nu bijvoorbeeld een energiemanagementsysteem bij mensen thuis. Als installateur moet je met deze software de verschillende installaties hernieuwbare energie op elkaar afstemmen en analyseren. Bovendien moet je de klant in mensentaal kunnen uitleggen hoe dit systeem werkt.

Digitalisering is vaak nog een blinde vlek in de HVAC-sector. De komende periode zullen we het aanbod toegepaste IT-opleidingen verder uitbreiden.”

Vinger aan de pols houden

Nxtpro staat in nauw contact met de HVAC-sector. Cindy De Kerf: “We luisteren naar ons netwerk. Onze opleidingsexperten staan permanent in contact met Oost-Vlaamse kmo’s, zaakvoerders en werknemers. Hierdoor kunnen we ons opleidingsaanbod volledig afstemmen op hun behoeften.”

Wim Van Stappen: “Een concreet voorbeeld is de opleiding Hybride-verwarmingstoestellen. Warmtepompen zijn hot, maar niet geschikt voor gebouwen die slecht geïsoleerd zijn. Hybride alternatieven moeten het gat in de markt vullen, maar daar heb je gekwalificeerde professionals voor nodig. Die leveren we af bij nxtpro.” Daarnaast is ook maatwerk mogelijk. Cindy De Kerf: “Maatopleidingen HVAC kunnen plaatsvinden op onze campus in Aalst, on-site of op een andere locatie. Bedrijven die interesse hebben mogen ons vrijblijvend contacteren. Gedreven, rechtstreeks van de werkvloer geplukte trainers staan garant voor een praktijkgerichte aanpak. Nxtpro neemt hiermee zijn rol als voorloper in de energietransitie ernstig. ”

Professioneel op koers met de opleidingen van nxtpro (powered by syntra mvl): www.nxtpro.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details