Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Oplossingen voor een optimale werking en levensduur van het warmtepompsysteem

NLWP_MB_BAS_800x480

5 april 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vanaf 2050 hebben Nederland en België de ambitie om een klimaatneutrale samenleving te zijn. Om deze energietransitie te laten slagen, worden er verschillende maatregelen genomen. Zo wordt er bijvoorbeeld vol ingezet op een verdere verduurzaming van de gebouwde omgeving, waarbij veel huishoudens de overstap maken van een cv-ketel naar een warmtepomp. Hierbij is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar het totaalplaatje, om zo de warmtepompinstallatie een langere levensduur en goede bescherming te bieden.

Momenteel zijn de monoblock warmtepompen het meest populair in de markt, waarbij een buitenunit middels leidingen voor aanvoer en retour met de binneninstallatie wordt verbonden. Bij een dergelijke installatie ligt vorstgevaar op de loer. Om dit te voorkomen, kiezen veel installateurs voor elektrische warmtetracing. Echter functioneert deze vorstbeveiliging niet, mocht onverhoopt de stroom uitvallen. De Caleffi vorstbeveiligingsklep – die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen – biedt in zo’n geval uitkomst.

Constant in bedrijf

Ook verschilt de hydraulische configuratie. Waar een cv-ketel zonder problemen meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen of moduleren, moet een warmtepomp constant in bedrijf blijven om de woning comfortabel en energie-efficiënt van voldoende warmte en warmtapwater te voorzien. Om ook tijdens het omschakelen van verwarmingsvermogen naar warmtapwater en vice versa een optimale doorstroming (flow) te garanderen, biedt de Caleffi drukverschilregelaar een betrouwbare oplossing.

Voorkom vuil en lucht

Daarnaast levert Caleffi diverse appendages die een optimale (interne) werking van de warmtepomp garanderen. Lucht en vuil veroorzaken, zoals gekend, veel problemen in installaties. Met name in warmtepompsystemen kan dit uiterst destructief zijn. 
Warmtewisselaars worden alsmaar compacter. Vuil in de installatie vermindert de werking en efficiëntie van de wisselaar, waardoor het energieverbruik hoger wordt. Een vuilafscheider verwijdert alle onzuiverheden en magnetiet uit het installatiewater. Dit is nodig om een optimale werking en hoog rendement van de warmtepomp te kunnen garanderen.
Om slijtage van de warmtepomp te vermijden en om de levensduur ervan te verlengen, is het ook noodzaak om een luchtafscheider te plaatsen.
Het unieke combitoestel DISCALDIRTMAG® verwijdert krachtig en efficiënt lucht, vuil en magnetiet uit de installatie. Doordat een lucht- en vuilafscheider zijn gecombineerd in één toestel, levert dat een fijne tijds- en ruimtebesparing op.

Complete installatiesets

Caleffi levert ook complete installatiesets om het warmtepompsysteem snel en gemakkelijk te installeren. Met de in totaal 8 sets, zit er altijd één bij die past bij de situatie en weet je ook zeker dat je de juiste appendages hebt gekozen. Omdat alle benodigde onderdelen zijn samengevoegd in één complete set, ben je gegarandeerd van een snelle installatie. Voor zowel monoblock warmtepompen als split units, is er de keuze tussen verschillende vermogens én tussen een basic of premium pakket. De inhoud van de sets bestaat uit de volgende producten: vorstbeveiligingsklep (enkel voor monoblock), expansievatconsole, drukverschilregelaar, vuilafscheider en luchtafscheider.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details