NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Optimaal energie besparen met artificiële intelligentie

Optimaal energie besparen met artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie heeft een steeds grotere impact op ons dagelijks leven en onze omgeving. Zowel particulieren als bedrijven gaan steeds bewuster en innovatiever om met energie en de klimaatproblematiek. Dat maakt dat er steeds meer gekozen wordt voor energieoptimalisatie in gebouwen. 

Innovatieve oplossingen

Kieback&Peter werd in 1927 in Duitsland opgericht. De Belgische vestiging, Kieback&Peter Belgium, bestaat sinds 2014. Wim Heylens, Managing Director bij Kieback&Peter Belgium: “Kieback&Peter is fabrikant en systeemintegrator, met de focus op het implementeren van systemen op maat van de specificaties van de klant. Klanten kunnen bij ons terecht voor systemen en diensten inzake gebouwautomatisering. Dit omvat onder meer de regeling van HVAC-systemen, verlichting, zonweringen, branddetectie, enzovoort. Wij verzorgen ook steeds de dienst na verkoop via onze eigen serviceorganisatie. Sinds 2014 hebben we een aantal mooie projecten mogen realiseren, onder meer in scholen, universiteitsgebouwen, kantoren, ziekenzorg, industrie, hotels en andere publieke gebouwen.”

Via artificiële intelligentie, het voorspellend gedrag en de rekenmodellenzal MPC2.0 de optimale aansturing uitvoeren van de onderliggende systemen.

Geen toekomstmuziek meer

De implementatie van artificiële intelligentie op vlak van HVAC-regeling is geen toekomstmuziek meer. Dankzij de nieuwe technologieën wordt het energiegebruik van gebouwen geanalyseerd en kan op basis hiervan de verwarming, koeling, ventilatie en het algemene energieverbruik geoptimaliseerd worden. Uit eerdere studies bleek bijvoorbeeld dat gebouwen tijdens verlofdagen te veel energie verbruiken. Dat wordt dankzij artificiële intelligentie stilaan verleden tijd. Hiervoor wordt het MPC-systeem gebruikt: Model Predictive Control of modelgebaseerde voorspellende regeling. Het systeem is vooral geschikt voor grotere gebouwen of infrastructuren met een jaarlijks verbruik van boven de 100.000 EUR. Wim Heylens: “MPC2.0 is een dienstverlening die, zoals de naam het zegt, gebaseerd is op wiskundige rekenmodellen en voorspellende algoritmes. De traditionele regel-

techniek wordt als het ware uitgebreid met een extra dimensie, zodat ook rekening wordt gehouden met externe gegevens zoals weersvoorspellingen en verwachte bezoekersaantallen.  Via artificiële intelligentie, het voorspellend gedrag en de rekenmodellen (het gevirtualiseerde gebouw) zal MPC2.0 de optimale aansturing uitvoeren van de onderliggende systemen. Traditionele regeltechniek houdt enkel rekening met de huidige metingen waardoor in vele gevallen ‘overshoots’ ontstaan, hetgeen resulteert in extra energieverbruik.”

Meer comfort, minder energie

Lager energieverbruik kan perfect hand in hand gaan met meer comfort. Door de minder grote schommelingen en een monitoring van het buitenklimaat zal de gebruiker de temperatuur als meer aangenaam ervaren. Wim Heylens: “De meerwaarde voor de gebruikers is een stabieler regelsysteem dat continu verder geoptimaliseerd wordt, dat borg staat voor optimaal comfort en een verlaagd energieverbruik. Het besparingspotentieel ligt in een bereik van 15% tot 35%.”

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details