NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Optimale bescherming van warmtepompinstallaties met de iStop® vorstbeveiliging

Optimale bescherming van warmtepompinstallaties met de iStop® vorstbeveiliging

Met de keuze voor een warmtepomp help je een handje mee richting een klimaatneutrale maatschappij, ook wel ‘net zero’ genoemd. De overheid past haar regelgeving aan en stelt subsidies beschikbaar om deze stap te verkleinen en te versnellen.
Toch is het installeren van een warmtepompsysteem alsnog een flinke financiële investering. Om deze investering optimaal te laten renderen, is het van belang om de nieuwe installatie zo goed mogelijk te beschermen en onderhouden. Alleen zo ben je verzekerd van een energie-efficiënte installatie met een lange levensduur.

Vorstvrije leidingen, ook bij stroomuitval

Bij warmtepompsystemen met een buitenunit is het belangrijk om de (buiten)leidingen te beschermen tegen bevriezing en de daarmee gepaarde vervolgschade. Vaak wordt er gekozen voor heat tracing, een elektrische verwarmingskabel die de leidingen op de juiste temperatuur houdt. Deze oplossing is echter niet ideaal, zeker niet wanneer de stroom uitvalt. Een vorstbeveiligingsklep is daarentegen mechanisch en werkt dus altijd, ook zonder elektriciteit.

Werking

De iStop® vorstbeveiligingsklep is een mechanisch beschermingssysteem dat het water in het circuit kan aftappen. Wanneer de watertemperatuur in de leiding onder de 3°C daalt, gaat de afsluitklep open en laat deze het water druppelsgewijs uit de leiding lopen. De klep zal weer sluiten als de watertemperatuur stijgt naar 4°C.

Enkel verwarmen of verwarmen én koelen?

De standaard vorstbeveiligingsklep is al jarenlang een betrouwbaar en beproefd concept. Vanwege de veranderingen in de markt, en specifiek de opkomst van verwarmings- en koelsystemen inéén, is er een speciale versie uitgebracht van de klassieke klep: de vorstbeveiligingsklep met luchtsensor.
Dit type voorkomt dat de vorstbeveiliging in werking treedt tijdens het koelproces in warme perioden. De luchtsensor meet de buitentemperatuur en pas wanneer deze beneden de 5°C zakt, én de watertemperatuur minder dan 3°C is, zal de vorstbeveiligingsklep in werking treden.

Risico’s en onderhoudskosten tot een minimum beperken

De vorstbeveiligingsklep is vooral handig in de koudste maanden, omdat zo het risico wordt vermeden van hoge rekeningen bij het vervangen van bevroren installaties. Maar vanwege de toenemende onvoorspelbare weersomstandigheden, moet het gebruik van een vorstbeveiligingsklep eigenlijk het hele jaar door als een goede gewoonte worden beschouwd. Zelfs voor installaties in gebieden die bijzonder veel of vaak worden blootgesteld aan kou, blijft de vorstbeveiligingsklep efficiënt werken. Omdat er zo geen ruimte is voor vorstschade, beschermt de klep de investering van de eindgebruiker en het harde werk van de installateur.

Winnaar DESIGN PLUS AWARD powered by ISH

Onlangs is onze iStop® uitgeroepen tot winnaar van de DESIGN PLUS AWARD powered by ISH op de ISH beurs in Frankfurt. Deze wedstrijd beloont producten die technologie en design op intelligente wijze combineren. Bij de beoordeling speelden innovatie, duurzaamheid en energie-efficiëntie een belangrijke rol.
 

Meer weten over de iStop®? Bekijk de productpagina’s:

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details