NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Optimale systeemwaterkwaliteit in Geenergie-project Oirschot
Energiekap is een doorontwikkelde prefab-versie van het Energiedak-Plus concept van SolarTech uit Eindhoven.

Optimale systeemwaterkwaliteit in Geenergie-project Oirschot

In het Nederlandse Oirschot is een vrijstaande woning uit de jaren vijftig verduurzaamd met een Energiekap en een geïntegreerde bodembron en warmtepomp. Bij dit project is de kwaliteit van het systeemwater van doorslaggevend belang om het beoogde energetisch rendement te realiseren. Om die kwaliteit te optimaliseren is de installatie uitgebreid met automatische lucht- en vuilafscheiders van Spirotech.

Energieneutrale nieuwbouwwoningen realiseren is veel eenvoudiger en goedkoper dan bestaande woningen verduur­zamen. In het centrum van Oirschot is een vrij­staande woning uit de jaren vijftig ver­duur­zaamd met een Energiekap, bodem­bron, warmte­pomp, spouwmuur­isolatie en HR++ glas. Energie­kap is een door­ontwikkelde prefab-versie van het Energiedak-Plus concept van SolarTech uit Eindhoven. “Wij leveren dak­oplossingen bestaande uit een bovenlaag die zonne­stroom opwekt en daar­onder collectorplaten met leidingen waarin systeem­water wordt verwarmd”, zegt Alexander Schiebroek, directeur van SolarTech International. “Zo’n duurzaam dak is als primaire energie­bron te gebruiken, waarbij onze Roofbooster regel­techniek de energie­toevoer en -verdeling regelt. “In Oirschot hebben wij de eerste Energiekap op een schuin dak toegepast. De realisatie daarvan is via het OP Zuid ontwikkelfonds onder­steund als project ‘Geenergie’.”   

‘De lucht- en vuilafscheiders verhogen het rendement en de betrouwbaarheid van onze gezamenlijke installatie en verlengen ook de levensduur ervan.’

Bestaande woningen verduurzamen

Het komende decennium moeten in Nederland nog zo’n 1,5 miljoen bestaande woningen worden verduur­zaamd en van het gas af. Daarbij krijgen de installateurs van deze projecten te maken met verouderde metalen leidingen, waarin ver­vuild systeem­water circuleert. In de jaren vijftig woning in Oirschot zijn op de begane grond radiatoren vervangen door speciale laag­temperatuur lucht­convectoren en is het deel met de vloer­verwarming mee­genomen in de nieuwe verwarmings- en koel­oplossing. Verder is ook het al zeventig jaar oude leidingen­stelsel hergebruikt, omdat de ver­vanging daar­van kostbaar is. “Bij verwarmen en koelen met een bodem­bron en warmtepomp blijven de temperatuur­verschillen binnen de installatie veel kleiner dan bij gasgestookte cv-installaties”, vervolgt Schiebroek. “Als gevolg daarvan kunnen er sneller rendementsverliezen door lucht en vuil in het systeemwater ontstaan. Op advies van Spirotech voorkomen wij deze met automatische lucht- en vuilafscheiders.” 

Energieneutrale nieuwbouwwoningen realiseren is veel eenvoudiger en goedkoper dan bestaande woningen verduurzamen.

Optimaliseren waterkwaliteit

“Rendementsverliezen ontstaan na verloop van tijd in elke verwarmings- en koelinstallatie, met als gevolg een hoger energieverbruik en minder prettig lee­fcomfort”, zegt Schiebroek. “Omdat Spirotech al meer dan zestig jaar gespecia­liseerd is in het optimaliseren van de water­kwaliteit in woning­installaties, hebben wij het installatieschema voor ons Geenergie-project in Oirschot al tijdens de voorbereidings­fase aan hen voorgelegd. Op basis daarvan adviseerden zij ons twee SpiroTrap MB3 vuilafscheiders, twee SpiroVent RV2 luchtafscheiders en twee SpiroTop AB050 vlotter­ontluchters aan de installatie toe te voegen. Behalve wij als leverancier van de Energiekap is ook warmtepomp­leverancier NRGTEQ blij met Spirotechs advies. De lucht- en vuil­afscheiders verhogen namelijk het rende­ment en de betrouw­baarheid van onze gezamenlijke installatie en verlengen ook de levensduur ervan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details