NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Overschakelen van stookolie naar gas? Dé redenen om  het nu te doen

Overschakelen van stookolie naar gas? Dé redenen om het nu te doen

Eén op de vier huishoudens in België verwarmt met stookolie. Maar wist je dat de federale overheid beslist heeft om nieuwe stookolie-installaties vanaf 2035 te verbieden en dat Europa tegen 2050 volledig klimaatneutraal wil zijn? Sectorfederatie gas.be raadt daarom aan om snel te overschakelen van stookolie naar gas.

Twijfel je over je verwarmingsinstallatie op mazout of is die eigenlijk aan vervanging toe? Dan is nu overschakelen naar gas de juiste keuze. Gas is namelijk een duurzame energiebron die betrouwbaar en altijd beschikbaar is. Ook naar de toekomst toe is dit verzekerd: met de bestaande energiereserves kunnen we nog makkelijk 250 jaar – en zelfs langer – van gas genieten. Bovendien wordt gas zelf groener: groen gas is duurzame, hernieuwbare energie die op precies dezelfde manier als aardgas aangewend kan worden.

Gas is goedkoop

Door de coronacrisis is gas in een jaar tijd zelfs tot dertig procent goed­koper geworden. Overschakelen van mazout naar gas zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je energieverbruik enorm daalt, gemiddeld liefst veertig procent. Bovendien is de aankoop en installatie van een nieuwe condensatieketel op gas (vanaf 3.600 euro) heel wat goedkoper dan een condensatieketel op stookolie (gemiddeld 6.500 euro). Mooi meegenomen is ook dat je jaarlijks heel wat kunt besparen op de onderhouds­kosten van je ketel dan wanneer je met stookolie zou blijven verwarmen en dat je niet telkens opnieuw stookolie hoeft in te slaan. Weet ook dat de overheid verkoop van mazoutketels na 2035 wil verbieden.

Tip: Heb je al een gasketel, maar werd die vóór 2000 geplaatst? Dan geeft gas.be je een positief energie-duwtje-in-de-rug met de vervangpremie van 500 euro.

Gas is duurzaam

Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor duurzame energie. Europa wil tegen 2050 namelijk volledig klimaatneutraal zijn. Het aanpassen van de verwarmingsinstallatie van mazout naar gas is thuis alvast een stap in de goede richting omdat deze veelal de grootste energieverslinder in huis is. Een condensatieketel op gas is een duurzame keuze waarmee je bijna 40 procent minder CO2 uitstoot én aanzienlijk minder fijnstof en NOX-deeltjes uitstoot. Niet alleen het milieu, maar ook de luchtkwaliteit vaart er wel bij door over te schakelen van mazout naar gas. Bovendien wordt gas zelf ook steeds groener: biogas, biomethaan en groen gas zijn in volle ontwikkeling. Hiermee kunnen we binnenkort lokaal warmte en elektriciteit produceren uit organisch afval.

Gas is perfect combineerbaar met hernieuwbare energie

Wie zijn ecologische voetafdruk nog meer wil verkleinen, vindt in gas de perfecte bondgenoot. Gas is namelijk ook makkelijk combineerbaar met hernieuwbare energie. Zo kan je kiezen voor een condensatieketel op gas in combinatie met zonnecollectoren of een elektrische warmtepomp, of voor een gaswarmtepomp. Deze combinaties zorgen voor een nog lager energieverbruik en CO2-uitstoot.

Klaar om over te schakelen van stookolie naar gas?

Ondertussen zijn al drie miljoen gezinnen in België overtuigd van de vele voordelen van gas. Overschakelen van stookolie naar gas kan dan ook vlot en eenvoudig. Een condensatieketel op gas kan zelfs zonder problemen aangesloten worden op bestaande vloerverwarming of radia­toren. En ook mooi meegenomen zijn eventuele premies van de overheid, ­distributienetbeheerders en gasleveranciers.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details