NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
PALMKI Biometrische toegangscontrole: de perfecte sleutel

PALMKI Biometrische toegangscontrole: de perfecte sleutel

Biometrische toegangscontrole wordt uitgevoerd aan de hand van bepaalde lichaamskenmerken die uniek zijn aan elke persoon. Die lichamelijke kenmerken worden automatisch gelezen en vervolgens wordt bepaald of iemand toegang krijgt tot een gebouw, bedrijf, bepaalde afdelingen, Data of systeem.  

Verschillende biometrische veiligheidsoplossingen

Biometrische toegangscontrole kan via een scan van je vinger- of handafdruk, de aders in je handpalm, je iris, gezicht, oor of zelfs je stem.
Het principe komt er grotendeels op neer dat van één van die lichaamsdelen van een persoon een scan wordt gemaakt. Die wordt omgezet in het gehashte code en opgeslagen in een database of op een badge. Om toegang te krijgen tot een bepaalde locatie of systeem wordt er telkens opnieuw een scan gemaakt van dat lichaamdeel en vergelijkt de computer de overeenkomst van die nieuwe code met de opgeslagen code.

Het voordeel van biometrische kenmerken is dat zij uniek en persoonsgebonden zijn, je ze altijd bij hebt. Biometrische gegevens zijn niet overdraagbaar op andere personen, zoals badges, sleutels en wachtwoorden dat wel zijn.  Ze kunnen dus ook niet vergeten of gestolen worden.

Biometrische handpalmscanning

Om meer over het principe en het potentieel van toegangscontrole met biometrie te vernemen, gingen we te rade bij Perfect ID dat zich toespitst op PALMKI handpalmscanning.

Opgericht in 2019, bundelt deze startup de expertise van twee bedrijven: Alfa-Zet Systems gespecialiseerd in automatisatiesoftware (www.alfa-zet.be) en DNCS specialist in beveiligingsinstallaties, toegangscontrole en slimme netwerken (www.dncs.be).

“Samen gingen we aan de slag met een infraroodsensor ontwikkeld door Fujitsu en zo ontstond PALMKI De sensor detecteert op vijf miljoen verschillende punten het unieke aderpatroon in je handpalm. Zelfs je linker- en rechterhand hebben een verschillend aderpatroon. Er moet bovendien bloeddoorstroming aanwezig zijn. Dus veiliger kan haast niet.

Die data wordt dan omgezet in een beveiligde binaire code die wordt opgeslagen in het biometrisch toegangssysteem. De volgende keer wordt die code gematcht met een nieuwe scan van je handpalm. En als er overeenkomst is, krijg je toegang”, zegt Wim Van De Putte. “Ik wil benadrukken dat er dus geen digitaal beeld of foto van de lichaamskenmerken wordt opgeslagen, enkel een beveiligde code.  Dit maakt van Palmki een zeer veilige en comfortabele oplossing ”

Is biometrische toegangscontrole sluitend?

De kans op fouten binnen biometrische toegangscontrolesystemen is omzeggens verwaarloosbaar.

“Biometrische handpalmscanning is een innovatieve technologie die nog niet zo gekend is en  een enorm potentieel biedt op het vlak van authenticatie. Ze is veilig, snel, hygiënisch, omdat het contactloos is, en comfortabel. Een badge, sleutel of toegangscode kan je vergeten of  verliezen. Of ze kunnen ontvreemd of uitgeleend worden met het risico op persoonsverwisseling. Handpalmscanning is bovendien een milieuvriendelijkere oplossing dan elk alternatief met een accessoire. In een badge zit al gauw zes gram plastic…”, benadrukt Wim Van De Putte, General Manager van Perfect ID.

“PALMKI leent zich ook tot toegangscontrole voor betalingen, login tot data en documenten, toegang tot apparaten en machines zoals vending machines, kopieerapparaten, enz. Het kan ook gecombineerd worden met bestaande authenticatiesystemen zoals een badge, een pincode om het psychologische veiligheidsgevoel te verhogen. Bovendien is Palmki perfect te gebruiken in overeenstemming met de GDPR regelgeving”, vult Wim Van De Putte aan.

In Living Tomorrow, het huis van de toekomst in Vilvoorde, en in het Antwerpse A-STAY Hotel, het hotel van de Toekomst, kan je PALMKI al aan het werk zien.

De impact van het Corona-virus indachtig

De interesse in biometrische handpalmscanning zou wel eens exponentieel kunnen groeien na onze recente ervaringen met het Corona-virus. Handpalmcontrole werkt snel en is veilig. Er zijn geen gezondheidsrisico’s want je raakt de infraroodsensor niet eens aan.

“We implementeren PALMKI nu in verschillende domeinen om na te gaan waar deze technologie de meeste toegevoegde waarde biedt. De gezondheidszorg vormt zeker een grote markt. In de horeca worden testen gedaan met handpalmregistratie om start-, stop- en rusttijden voor het personeel gelinkt aan de vooropgestelde planning na te gaan. Scholen zien het maatschappelijk potentieel in. Kinderen en jongeren leren zo omgaan met innovatieve en milieuvriendelijke technologie in combinatie met een veilig privacybeleid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details