NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Passieve brandveiligheid is veel belangrijker dan de meeste mensen denken

Passieve brandveiligheid is veel belangrijker dan de meeste mensen denken

Sinds de oprichting is Bostik uitgegroeid tot een toonaangevende wereldspeler op het gebied van lijm- en afdichtingsoplossingen. 130 jaar ervaring in de ontwikkeling van slimme lijmen zorgen ervoor dat het bedrijf ondertussen een wereldwijd gerespecteerde producent en partner in verbindingstechnologieën geworden is. Bostik – onderdeel van Arkema, een grote speler op het gebied van specialistische chemicaliën die innovatieve en duurzame oplossingen biedt – is actief in meer dan 55 landen, is 6.000 medewerkers sterk en genereert jaarlijks een omzet van ongeveer 2 miljard euro.

Onder de naam Bostik Fire Protect heeft Bostik een complete range van passieve brandwerende oplossingen ontwikkeld. Het belangrijkste doel van dit assortiment is om efficiënte oplossingen te bieden met de nieuwste technologieën inzake passieve brandwering. Alle producten en toepassingen zijn volledig getest en gecertificeerd volgens de meest recente Europese normen.

Ook voor bewegende voegen heeft Bostik de juiste oplossing.

Bostik Fire Protect redt levens

Bostik Fire Protect is een compleet, volledig gecertificeerd en goedgekeurd assortiment passieve brandwerende producten voor bewegingsvoegen, aansluitvoegen, openingen en leidingdoorvoeringen tussen brandcompartimenten. Passieve brandwerende producten vormen het primaire middel dat bij het bouwproces wordt gebruikt om de verspreiding van vlammen, hitte en rook te beperken en de brandveiligheid substantieel te verhogen. Bij de juiste toepassing van Bostik Fire Protect voldoen deze producten aan de wettelijke basisvereisten voor compartimentering. Ze dragen bovendien bij aan de structurele stabiliteit van een gebouw.

Dikke wanden en brede voegen? Geen probleem voor Bostik.

Passieve brandwerendheid

Passieve brandwerendheid beperkt de verspreiding van vuur en rook en daarmee de overdracht en ‘flash over’ van vuur tussen compartimenten. 

Bovendien worden de temperaturen in het getroffen gebied onder controle gehouden en de stabiliteit van structurele elementen gehandhaafd.

Nick Haring, Business Developer bij Bostik: “Passieve brandveiligheid is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Het kan veel levens redden, beperkt verlies door materiële schade, minimaliseert bedrijfsschade én beschermt het gebouw, waardoor het na de brand toegankelijk is.”

Ruimtes compartimenteren kan ook door doorvoeringen van kabels af te sluiten.

Waarom is brandwerendheid zo belangrijk?

Brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie heeft voor deze bezwijkt onder invloed van een brand. Het is dus zaak om die brandwerendheid zo groot mogelijk te maken. Hiervoor worden gebouwen opgedeeld in brandcompartimenten, een essentieel onderdeel van de passieve brandveiligheid. Het onderliggende doel bij brand is om de verspreiding van rook en vlammen te beperken tot één enkel compartiment en de verspreiding van de brand te vertragen. Mensen krijgen zo de kans om het gebouw veilig te verlaten en hulpdiensten hebben meer tijd om de brand bestrijden.

Voor iedere gewenste brandwerende afdichting is er een passende oplossing in het ‘Bostik Fire Protect’-concept. (Beeld: HAKINMHAN)

Lineaire voegen en doorvoeringen

Nick Haring: “Als je lineaire voegen wil afdichten zijn enkele vragen belangrijk. Wat is de brand-eis? Moet de constructie 30 minuten brandwerend zijn, 60 minuten of misschien 120 of 180 minuten? Hoe dik is de wand en hoe breed is de voeg? Of zijn het bewegingsvoegen? Bij doorvoeringen zijn andere punten niet te missen. Wat voor doorvoering is het? Gaan de buizen door een wand of het plafond? Uit welk materiaal bestaat de constructie? En hoe groot is het gat dat gedicht moet worden? Voor iedere gewenste brandwerende afdichting is er een passende oplossing in het ‘Bostik Fire Protect’-concept.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details