01:44
12-07-2018

Plooibare gasleidingen steeds meer standaard

Sinds september 2014 is het in België wettelijk toegestaan om flexibele PLT-buizen te plaatsen. Een ingrijpende wijziging in de norm die bijna vier jaar later een prima zet blijkt. De populariteit van PLT-buizen blijft stijgen en verdringt de traditionele starre gasleidingen als standaard. “PLT-buizen werken makkelijk, snel en zijn erg betrouwbaar”, klinkt het bij installatiebedrijf Madelec uit Waregem.

In verschillende delen van de wereld worden PLT-buizen al decennialang toegepast. Zo voldeed TracPipe, een Amerikaans merk met een productiefiliaal in Groot-Brittannië, al langer aan de Belgische norm wat betreft hittebestendigheid. Toch mogen de flexibele buizen pas sinds september 2014 gebruikt worden in België. Cynerpro uit Temse sprong meteen op de kar en startte met de verdeling van TracPipe. 

“Dat wij de eerste waren die TracPipe in België verdeelden, bleek een groot succes”, aldus Cynerpro-directeur Paul Van Eetvelt. “Na de normwijziging werd de samenwerking meteen opgestart. Dat heeft ons een tijdsvoordeel opgeleverd. Maar anderzijds blijft het merk ook sterk groeien. TracPipe is dan ook op de markt een toonaangevend merk van PLT-buizen met een bijzonder sterke prijs-kwaliteitsverhouding en dat wordt erkend door de installateur.”

Snelle plaatsing
Als specialist in onder andere de plaatsing van sanitair, elektriciteit en verwarming komt installatiebedrijf Madelec dagelijks in contact met TracPipe. Directeur Rony Maesen kan de woorden van Cynerpro alleen maar beamen. “Het product heeft alleen maar voordelen. Omwille van gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid (geen dichtings- of O-ringen) en snelheid van uitvoering is het momenteel gewoonweg de beste oplossing”, klinkt het. “Je kan PLT-buizen gewoon uitrollen en dat vergemakkelijkt de plaatsing en verwerking. Je draagt als installateur toch een bepaalde verantwoordelijkheid en dan is het heel aangenaam om met zo’n betrouwbaar product te werken.”      

Minder koppelingen
“Bij TracPipe is er enkel aan het begin en het einde een koppeling nodig en vallen de traditionele O- en dichtingsringen weg”, aldus Eric Strubbe, accountmanager bij Cynerpro. “Als je met stalen leidingen bochten maakt, dan moet de leiding gezaagd en van elleboog en draad voorzien worden. PLT-buizen daarentegen plooi je gewoon met de hand. Je wint dus enorm veel tijd, er is minder verlies van lengtemeters en minder kans op fouten. Omdat TracPipe ook op grote haspels geleverd kan worden, zijn er ook voor grote werven geen extra koppelingen nodig.”

Duidelijk kader
Dat TracPipe aan populariteit blijft winnen, is volgens Maesen niet verrassend. “Het is een uniek systeem en wordt door Cerga gecertificeerd. En vooral: TracPipe en Cynerpro hebben een goed kader gecreëerd. De nodige documentatie en begeleiding zijn voorhanden en we kregen zelfs een opleiding. Dat juichen we toe. Madelec staat altijd open voor innovatie. Zo waren wij jaren geleden bijvoorbeeld de eerste om te werken met een perskoppeling en een pushsysteem. Het PLT-systeem sluit hier dus perfect bij aan.”

Van Eetvelt knikt bevestigend. “Door het aanbieden van een kwalitatief totaalaanbod én de juiste begeleiding op het terrein heeft de klant altijd een betrouwbare partner aan zijn zijde waarop men kan rekenen. Bovendien hebben we vanuit Cynerpro steeds voldoende voorraad en kunnen we dus snel leveren. Het innovatieve karakter en de filosie van Tracpipe stemt overeen met dat van Cynerpro en dat maakt deze samenwerking zo succesvol.”      

Tekst Niels Rouvrois    |    Beeld Cynerpro

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Madelec , Nieuws , PLT-buizen

Installatie en Bouw België partners