NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Praktijkgerichte bijscholing voor klanten, installateurs en studenten
Tijdens de opleidingen van Begetube Academy ontdekken leerlingen alle aspecten van installatiemateriaal.

Praktijkgerichte bijscholing voor klanten, installateurs en studenten

Vandaag leveren bedrijven een hevige strijd om technisch geschoold talent. Om dit talent aan te trekken en te behouden, is opleiding meer dan ooit belangrijk. Dat heeft Begetube, leverancier van installatie­materiaal, goed begrepen. In maart startte het bedrijf in een gloed­­nieuw trainings­centrum met de Begetube Academy. Het doel? Studenten, klanten en installa­teurs in sanitair, cv en vloer­verwarming laten kennis­maken met het bedrijf, productportfolio en installatie­technieken.

Verschillende formules

“Uiteraard had Begetube al een opleidings­aanbod”, bevestigt Marc Huyck, communicatie­verantwoordelijke bij Begetube. “Met dit aanbod richtten we ons voornamelijk op klanten-­installa­teurs en medewerkers van groothandels. Met onze nieuwe Begetube Academy leggen we de lat een stuk hoger. Zo bieden we nu ook open opleidingen aan die we op vaste data organiseren en waar­voor installateurs zich vrij kunnen inschrijven. Tijdens deze opleidings­sessies – die we trouwens opgesplitst hebben in verschillende niveaus van kennis en ervaring – maken ze uit­gebreid kennis met de diverse technieken in ons Begetube-assortiment.”

“Naast deze open kalender bieden we ook opleidingen op aanvraag aan. Die organiseren we voor een specifieke doelgroep, en steeds op afspraak. Onder deze formule kan een groothandel zijn klanten-installateurs of personeel uitnodigen. Maar dat is niet de enige mogelijkheid. We voor­zien deze opleidingen ook voor grotere installatie­bedrijven of voor scholen. Vooral op die laatste piste krijgen we heel wat positieve reacties, omdat deze cursussen moeilijk te realiseren zijn in dagonderwijs. Onlangs verwelkomden we een groep leerlingen installatietechniek, die elk een kleine vloerverwarmingskring van vier vierkante meter konden aanleggen. De leerlingen waren erg opgetogen over deze kennismaking met hedendaagse technieken.”

Het uittekenen van een legplan voor vloerverwarming in de praktijk.

Praktijkgerichte aanpak

“Contact met de praktijk is de rode draad in onze opleidingen,” legt Marc uit. “Natuurlijk is er in elke opleiding steeds een theoretisch gedeelte, maar de focus ligt op het gebruik van producten. Op die manier krijgen installateurs volop de kans om ons assortiment beter te leren kennen. We bieden immers heel wat handige producten aan die concrete problemen op de werf oplossen. Die zijn echter niet altijd even goed bekend bij installateurs, die dan terugvallen op traditionele technieken. Via de opleidingen van onze Begetube Academy ontdekken ze zelf hoe onze systemen hun werk kunnen vergemakkelijken.”

Alle opleidingen vinden plaats in het nieuwe test- en opleidingscentrum van Begetube.

Divers deelnemerspubliek

De opleidingskalender van Begetube Academy richt zich in de eerste plaats op installateurs, maar ook hier ziet Begetube het ruimer. “We voorzien ook opleidingen voor verkopers en toonzaalpersoneel”, zegt Marc. “Zij moeten immers goed op de hoogte zijn van de praktische kant van onze producten. “Ook voorzien we interne opleidingen voor onze medewerkers van de administratie of de studiedienst. Voor administratieve medewerkers zijn onze cursussen een echte buitenkans om te leren hoe een product er concreet uitziet en wat het kan, in plaats van alleen maar met artikelnummers en afbeeldingen te werken. Ook voor de medewerkers van onze studiedienst bieden de opleidingen de nodige meerwaarde. Want als je een tracé voor een ventilatiekanaal of het legplan van vloerverwarming moet uittekenen, moet je weten wat dit in de praktijk betekent. Als je zelf dergelijke installatie hebt aangelegd, krijg je een betere kijk op de praktische mogelijkheden.”

Dankzij compacte deelnemersgroepen is er volop ruimte voor onderlinge interactie.

Nieuw opleidingscentrum

Alle opleidingen vinden plaats in het nieuwe test- en opleidings­centrum van Begetube. En daar zijn Marc en zijn collega’s erg trots op. “Onder meer de sectie voor klimaat­technieken werd uitgebreid. Zo zijn er twee ventilatie-units in werking opgesteld, waarbij ook debietmetingen uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast voorzien we een warmtepomp­installatie, verbonden met een klimaat­plafond. Zo kunnen cursisten zelf ervaren welke prestaties deze techniek kan leveren.”

“Met dit initiatief willen we als toonaangevende leverancier van installatiemateriaal mee een bijdrage leveren aan de herwaardering van de vakman,” besluit Marc. “Bij bedrijven is er vandaag een grote vraag naar goedgeschoolde vak­mensen. De echte professional moet zich onder­scheiden door zijn of haar vakkennis. Met de Begetube Academy willen we alvast mee aan de weg timmeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details