NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Prefabwoningbouwer structureel in zee met gerenommeerde ventilatiespecialist
Een Kepler-woning is standaard uitgerust met een ventilatiesysteem D van DUCO bestaande uit de DucoBox Energy Comfort-ventilatie-unit, DucoFlex-ventilatiekanalen en DucoVent Comfort-designventielen.

Prefabwoningbouwer structureel in zee met gerenommeerde ventilatiespecialist

Kepler, dat identieke kant-en-klare houtskeletwoningen prefabriceert en met die seriematige, gestandaardiseerde aanpak de nieuwbouwmarkt betaalbaar wil houden, werkt voor de technieken in zijn woningen met een vast team van gerenommeerde leveranciers. DUCO is er daar een van. Met zijn ventilatiesysteem D bestaande uit de DucoBox Energy Comfort-ventilatie-unit, DucoFlex-ventilatiekanalen en DucoVent Comfort-designventielen, zorgt de ventilatiespecialist er mee voor dat de Kepler-woningen kunnen uitpakken met een E-peil van maar liefst -15.

Een kwalitatieve nieuwe woning bouwen op een betaalbare manier is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Kepler wil daar iets aan doen door nieuwwoningen te prefabriceren volgens telkens hetzelfde ontwerp en met telkens hetzelfde houtskelet en dezelfde technieken. Door de schaalvoordelen dat die seriematige, gestandaardiseerde manier van huizen bouwen oplevert, blijven de woningen immers betaalbaar. 

De woningbouwer streeft daarbij naar het hoogste wooncomfort. Door gebruik te maken van hoogwaardige energiezuinige technieken heeft elke opgeleverde Kepler-woning een E-peil van -15. Voor elke woning worden die technieken geleverd door hetzelfde team van gerenommeerde leveranciers dat Kepler zelf heeft samengesteld. Voor het ventilatiesysteem in de woningen werkt Kepler zo samen met DUCO. De woningen worden meer bepaald uitgerust met DUCO’s ventilatiesysteem D bestaande uit de DucoBox Energy Comfort-ventilatie-unit, DucoFlex-ventilatiekanalen en DucoVent
Comfort-designventielen.

“Vanuit onze ambitie de meest energetische woningen op de markt te bouwen, leek het ons logisch om met DUCO in zee te gaan”, vertelt Dennis Vangeneugden, oprichter van Kepler. “Van Marcke schoof die ventilatiespecialist naar voren en dat hebben we ons nog niet beklaagd. Het DUCO-ventilatiesysteem D sluit het beste aan bij het E-peil dat we voor ogen hebben. Het staat niet alleen voor optimale energiezuinigheid, maar garandeert ook een gezond binnenklimaat.”

De DucoBox Energy Comfort-unit werkt met externe 2-zonesturing en deelt de woning dus volautomatisch op in een dag- en een nachtzone.

2-zonesturing en handige kopieerfunctie

De DucoBox Energy Comfort-unit werkt met externe 2-zonesturing en deelt de woning dus volautomatisch op in een dag- en een nachtzone ofte een zone waar de bewoners van de woning overdag verblijven en een zone waar ze ’s nachts te vinden zijn. Die zones stuurt de unit met aparte kleppen aan op basis van het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid, die constant worden gemeten. De DucoBox Energy Comfort-unit zal enkel ventileren in de zone waar veel CO2 en luchtvochtigheid gemeten worden, omdat dat betekent dat er mensen vertoeven. Het systeem ventileert automatisch in de juiste hoeveelheid op basis van de metingen.

“Zonaal ventileren betekent dan ook energiezuinig ventileren,” aldus Dennis Vangeneugden, “wat resulteert in een maximale energiebesparing. Maar het zorgt ook voor een verhoogd akoestisch en thermisch comfort.”

Installatiegemak

Dennis Vangeneugden is ook zeer te spreken over het installatiegemak van het DUCO-ventilatiesysteem. “De warmtewisselaar, die softwarematig en dus zonder fysieke interventie links of rechts verbonden kan worden met het toestel, beschikt bijvoorbeeld over een kopieerfunctie voor de ingestelde data. Die maakt de unit uitermate geschikt voor seriematige bouw en levert ons veel tijdswinst op”, vertelt hij. “De DucoVent Comfort-designventielen zijn bovendien ideaal combineerbaar met de unit en de DucoFlex-ventilatiekanalen. Het ventiel past perfect op de kanalen en is zowel op luchtafvoer als op luchttoevoer afgestemd. Ook kan het DucoVent comfort-ventiel zowel op voorhand als tijdens de installatie worden ingesteld. Gebruiksgemak op z’n best dus!”

Een Kepler-woning is volledig tot in de puntjes afgewerkt met hoogwaardige materialen.

Tevreden bewoners

Het idee dat je bij seriematige bouw als bewoner weinig tot geen keuzes kan maken op het vlak van materialen en technieken, kan vreemd lijken. Kepler bouwt naar eigen zeggen echter wat 60% van de markt goed vindt. Dennis Vangeneugden: “Het huis is volledig tot in de puntjes afgewerkt met hoogwaardige materialen. Bewoners krijgen dus niet te maken met keuzestress. Het plaatje klopt voor meer mensen dan je zou denken. De talrijke positieve reacties die we krijgen van de bewoners, bevestigen dat.”

“Betrouwbare partner”

Kepler werd pas eind 2022 opgericht, maar hoopt snel op te schalen. Op korte termijn wil het zo’n vijftig woningen per jaar opleveren. Het blijft daarvoor rekenen op DUCO. “De samenwerking met de ventilatiespecialist verloopt zeer vlot. DUCO is een betrouwbare partner en zijn innovatieve ventilatiesystemen zijn bijzonder futureproof. Het bedrijf is ook heel responsief; DUCO’s salesteam is uiterst aanspreekbaar, snel ter plaatse en biedt ook na oplevering een zeer goede service. Wij zijn dan ook trots DUCO tot ons team van betrouwbare leveranciers te mogen rekenen, nu en in de toekomst!”

Ook oplossingen voor renovatie

Naast hoogwaardige oplossingen voor nieuw­bouw, biedt DUCO ook heel wat oplossingen voor renovatieprojecten. Woningen in België met een EPC-label E of F moeten binnen de vijf jaar opgewaardeerd worden naar minstens een label D. Om dat te bereiken, dienen een aantal basisstappen te worden genomen. Goed ventileren is er daar een van. DUCO kan ook daar dus zeker bij helpen met zijn hoogwaardige ventilatiesystemen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details