NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Premies voor gasinstallaties 
            vernieuwd wegens groot succes
Met een nieuwe condensatieketel verbruik je niet alleen minder gas, maar stoot je ook minder CO2 uit.

Premies voor gasinstallaties vernieuwd wegens groot succes

Net zoals vorig jaar worden er opnieuw premies uitgereikt voor het vernieuwen van verouderde gasketels en van collectieve schoor­stenen in een bestaand appartementsgebouw. De premies moeten leiden tot meer propere lucht en zijn bovendien ook nog eens voordelig voor de portefeuille.

Wie beschikt over een gasketel die ouder is dan twintig jaar en kiest voor een vervanging, heeft recht op een premie van gas.be van minstens 500 euro. Die komt bovenop de CO2-vermindering van 30 tot 50 procent en een besparing op uw energie­factuur van 440 tot 700 euro per jaar. Daarbovenop geven ook de distributienetbeheerders en de lokale overheid premies. Waarom is het vernieuwen van een verouderde gasketel zo belangrijk? De helft van de Vlaamse gezinnen verwarmt met gas, maar een kwart van die gezinnen doet dat met een ketel van meer dan 20 jaar oud. Zelfs als een oude ketel al jaren goed onderhouden wordt en nog steeds perfect werkt, slurpt hij helaas veel meer energie dan de nieuwste modellen. Dit leidt niet alleen tot een hogere energiefactuur, maar heeft ook een negatieve impact op het milieu. Investeren in een nieuwe gasketel is interessant omdat het verschil in rendement opvallend is. ­Verouderde ketels hebben een rendement van hooguit 80 tot 95 procent, terwijl een nieuwe condensatieketel meer dan 100 procent ­rendement oplevert. Bij oude ketels wordt dus makkelijk 5 tot 20 procent van het gas dat je verbrandt niet omgezet in bruikbare warmte. Een nieuwe condensatieketel voorkomt dit en recupereert ook de restwarmte uit de rookgassen waardoor je minder gas nodig het om dezelfde comfortabele binnentemperatuur te krijgen.

De premie van minstens 500 euro komt bovenop de CO2-vermindering van 30 tot 50 procent en een besparing op uw energiefactuur van 440 tot 700 euro per jaar.

Beter voor het milieu

Met een nieuwe condensatieketel verbruik je niet alleen minder gas, maar stoot je ook minder CO2 uit. Wat natuurlijk veel beter is voor ons milieu. Goed om te weten is dat nieuwe gasketels zich perfect laten combineren met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Op die manier zal het rendement zelfs nog een stuk hoger liggen. Trouwens, gas wordt zelf ook steeds groener: zo zal er binnenkort worden gewerkt met biomethaan, een hernieuwbaar gas met dezelfde troeven als gas en dat quasi CO2 neutraal is. De installatie van een nieuwe condensatieketel vraagt geen extra kosten. Deze kan makkelijk aangesloten worden op je bestaande radiatoren of vloerverwarming. Op één werkdag kan doorgaans de klus geklaard worden, zeker als je een beroep doet op een erkend vakman.

Wie kiest voor een renovatie van de collectieve schoorsteen, waar op ieder aansluitpunt een efficiënte condenserende ketel wordt aangesloten, maakt aanspraak op de premie.

Schoorsteenpremie

De premie voor de vervanging van een gasketel kan gecombineerd worden met een andere interessante premie: de schoorsteenpremie, voor het renoveren van de collectieve schoorstenen in een bestaand appartementsgebouw. Wanneer in een bestaand appartementsgebouw verschillende indi­viduele gasketels worden aangesloten op een gemeenschappelijke schoorsteen, vraagt dit een ingrijpende aanpassing van het centrale rookafvoerkanaal. Nochtans is dit vanuit ecologisch en economisch standpunt vaak de juiste beslissing. Daarom steunt Gas.be deze renovatie met € 300 per aangesloten condensatieketel. Wie kiest voor een renovatie van de collectieve schoorsteen, waar op ieder aansluitpunt een efficiënte condenserende ketel wordt aangesloten, maakt aanspraak op de premie. Alleen condensatieketels met CE-markering voor België die het energielabel van minimum EE-klasse ‘A’ komen in aanmerking. Uiteraard moet de installatie voldoen aan alle huidige installatie- en productnormen. Een collectieve schoorsteenrenovatie om eventueel in de toekomst de centrale verwarmingsketel te vervangen door individuele condensatieketels, voldoet niet voor de premie. Hetzelfde geldt voor een tubering van een individueel rookgasafvoerkanaal in een bestaande collectieve schoorsteen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details