NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Primeur: Testo investeert in eerste windtunnel voor kalibraties op luchtdebieten op Belgische bodem

Primeur: Testo investeert in eerste windtunnel voor kalibraties op luchtdebieten op Belgische bodem

Wachttijd voor kalibratie teruggebracht van weken naar dagen

Testo, de wereldleider in innovatieve meetoplossingen, doet zijn reputatie wederom eer aan met de ingebruikname van een nieuwe windtunnel in het Belgisch hoofdkantoor. Dankzij de tunnel kunnen bij Testo nu alle anemometers lokaal gekalibreerd worden, zowel op luchtsnelheid als luchtdebiet. Dat spaart niet alleen een transport naar Duitsland en dus vele kilometers uit, maar brengt ook de servicetijd gevoelig naar beneden: van meerdere weken naar nauwelijks enkele dagen.

Zij het in residentiële context, op kantoor, in een labo of een productieomgeving: de vlekkeloze en energie-efficiënte installatie, inregeling en werking van airco’s en ventilatiesystemen kan alleen gewaarborgd worden door de relevante parameters (regelmatig) te meten in ventilatiekanalen en bij luchtroosters. Om juiste metingen te garanderen dienen de toestellen die daarvoor gebruikt worden regelmatig gekalibreerd te worden. Tot vandaag was deze kalibratie enkel mogelijk op luchtsnelheid, maar nu dus ook rechtstreeks op luchtdebieten.

Alle benodigde tools voor luchtdebietmetingen

Voor de kalibratie van anemometers wordt vandaag, bij gebrek aan de benodigde apparatuur, doorgaans de druk of luchtsnelheid als uitgangspunt genomen, om die dan om te rekenen naar een luchtdebiet. Heel nauwkeurig is dat echter niet, terwijl de wet wel precieze normen hanteert wat betreft het debiet van ventilatiesystemen”, stelt Jeroen Van Der Kelen, CEO van Testo België. Met deze nieuwe windtunnel, die ook aangepaste processen en trainingen voor ons personeel met zich meebrengen, kunnen installateurs en technici vanaf nu bij ons terecht voor een bijzonder snelle en nauwkeurige kalibratie. Zo bieden we hen alle benodigde tools om ook het luchtdebiet rechtstreeks en correct te meten, zonder omrekeningen achteraf.

Goede binnenluchtkwaliteit

Die strenge ventilatienormen zijn geen overbodige luxe, als je weet dat we dagelijks bijna 90% van onze tijd doorbrengen in gesloten ruimtes. Binnenluchtkwaliteit en behaaglijkheid zijn essentieel ter vermindering van gezondheidsrisico’s en om ons welzijn te garanderen, maar ​ ook voor een gezond en prestatiebevorderend klimaat op de werkvloer. 

Vanaf 10 december 2023 zal het daarom ook verplicht zijn om een luchtkwaliteitsmeter te gebruiken in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn. 

Climate balancing app

Last but not least: de ventilatie van een ruimte is geen alleenstaand gegeven, maar dient steeds gezien te worden binnen het grotere geheel. Bij het bouwen van een woning bijvoorbeeld wordt altijd gekeken naar de ventilatienoden van een kamer in functie van het volledige gebouw, en niet van elke ruimte afzonderlijk. Om die coördinatie te vergemakkelijken is Testo momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuwe app, die het geheel van ruimtes en de onderlinge dynamieken automatisch in kaart brengt.

Met de nieuwe Climate balancing app, die momenteel in volle ontwikkeling is, mikken we er opnieuw op het werk van installateurs en technici te vergemakkelijken. Meer nieuws over de lancering volgt later dit jaar!”, besluit CEO Jeroen Van Der Kelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details