Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Professionele groothandel zet in op multi-energetische aanpak

Multi-Energie-Team
Om op de meest uiteenlopende vragen een passend antwoord te voorzien, heeft Rexel een specialistenteam samengesteld.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Rexel

10 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dat de maatschappij in toenemende mate elektrificeert, is een feit. Ook de typische HVAC-sectoren ontsnappen er niet aan. Rexel verkondigt op Install Day een tweeledige boodschap: enerzijds roept de professionele groothandel in elektrisch materiaal en oplossingen zijn vertrouwde elektrotechnische vakman op om zijn vakterrein uit te breiden. Energie draait vandaag immers om veel meer dan alleen elektriciteit. Daarnaast zoekt Rexel ook meer toenadering tot de traditionele HVAC-installateur.

De roep naar hernieuwbare energie en de ver­strengde EPB-normen zorgen voor een gestage opmars van de warmtepomp, die dan ook nog eens intelligent gestuurd moet worden. Ook de snel stijgende energieprijzen spelen daar een rol in. Om daar een passend antwoord op te kunnen voorzien, is het noodzakelijk om barrières te overstijgen. Anno 2022 vloeien de installatie­disciplines steeds meer samen. Het onderscheid tussen de traditionele elektricien en de typische verwarmings­installateur is voltooid verleden tijd. Installateurs krijgen immers aan de lopende band vragen van hun eindklanten over het verminderen van hun energieverbruik. Die vragen kan je enkel beantwoorden met een brede, geïntegreerde kijk over de verschillende technieken heen.

Het onderscheid tussen de traditionele elektricien en de typische verwarmingsinstallateur is voltooid verleden tijd.

Domotica, een troef in de energiebesparing

Ervaringen met domotica geven elektriciens weliswaar een streepje voor. Toepassingen als de aan/uit-knop waren in het verleden vooral gericht op luxe en comfort. Nu vormen ze een cruciaal onderdeel van de energiebesparingsoefening. De goedkoopste energie is immers de energie die je niet verbruikt. 

Elektriciteit wint aan belang in alle sectoren, waaronder de verwarming. De warmtepomp is het bekendste voorbeeld, maar er zijn er nog. Zo biedt Rexel de weinig gekende en misbegrepen infraroodpanelen aan. Deze stralingspanelen kunnen perfect dienst doen als bijvoorbeeld bijverwarming in een badkamer of als aanvulling op een warmtepomp, en kunnen bovendien naadloos in het interieur verwerkt worden.

Rexel wil een brug helpen leggen van de elektrotechnische wereld naar meer traditionele HVAC-toepassingen. Om op de meest uiteen­lopende vragen een passend antwoord te voorzien, heeft Rexel een specialistenteam samengesteld. Die streven in elk project naar een systematische oplossing, die meer omvat dan het aanbieden van losse producten. 

Ook voor ventilatie-oplossingen kan de installateur bij Rexel terecht – de groothandel werkt met bekende en gerenommeerde sector uit de markt – evenals voor airconditioning, een toepassing die aan belang wint in een huizenmarkt waar oververhitting jaar na jaar een groter probleem vormt. De achterliggende techniek is spek naar de bek van de vakman, en hij kan desnoods beroep doen op leveranciers voor indienststellingen – vooral dan voor het aansluiten van de koel­technische leidingen.

Rexel begeleidt de traditionele HVAC-installateur in de richting van smart HVAC.

Smart HVAC

De traditionele HVAC-installateur is net zo welkom bij Rexel als de elektrotechnische vakman, die er doorgaans al langer kind aan huis is. De professionele groothandel begeleidt hen in de richting van smart HVAC. Webinars rond onder meer energiemanagement en domotica bewijzen dat het menens is. Die bijscholing is noodzakelijk voor iemand die vroeger alleen maar een toestel moest kunnen installeren, zoals een gasketel. De moderne installateur moet voor zijn klanten meer dan ooit kunnen optreden
als energieconsultant.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details