NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Professionele luchtreinigers kunnen leiden tot 90% kleinere kans op indirecte Covid-19 besmetting

Professionele luchtreinigers kunnen leiden tot 90% kleinere kans op indirecte Covid-19 besmetting

Nieuwe test door Euromate en Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Tweede Kamer

Het inzetten van professionele luchtreinigers kan leiden tot een 90% kleinere kans op indirecte Covid-19 besmetting. Dat is de uitkomst van een eerste proefopstelling, opgezet door de Nederlandse producent van luchtreinigers Euromate in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Tweede Kamer. Het onderzoek toont tevens aan dat luchtreinigers ook het aanwezige fijnstof substantieel verlagen. Daarnaast zorgen de apparaten voor lagere energiekosten door een optimale verdeling van de gereinigde lucht.

Het doel van het onderzoek was het testen van luchtreiniging om indirecte Covid-19 besmettingen te minimaliseren. Hoewel bekend is dat 90% van de besmettingen op deze manier tot stand komt, is het risico op indirecte besmettingen door aerosolen met virusdeeltjes in Nederland lange tijd onderschat. In landen als Duitsland, VS, VK, Canada en Australië is de ‘aerogene route’ wel officieel erkend, en zijn klaslokalen uitgerust met luchtreinigers om indirecte virusoverdracht tegen te gaan. Ook in België komt er een grootschalig ventilatieplan voor alle publieke ruimtes, waar luchtreiniging onderdeel van uitmaakt. Verder loopt er een onderzoek van de UZ Leuven en TU Eindhoven over het effect van luchtreiniging op scholen.

De testen zijn uitgevoerd in een ruimte van circa 400 m3, waar Prof. Dr. Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam de sensoren, metingen en analyses verzorgde. Annelies de Jong, woordvoerder van Euromate, vertelt over het onderzoek: “Gedurende vier weken werd er gemeten met zowel kunstmatig geproduceerde aerosolen als met twintig aanwezige functionarissen die aan het werk waren. De testruimte is gemeten met alleen ingeschakelde ventilatie volgens Bouwbesluit 2012 en met zowel ventilatie als luchtreiniging. Er is daarbij onder andere gekeken naar effectieve werking op basis van de juiste debieten, luchtcirculatie en het verband met de aanwezige luchtbehandeling.” 

90% kleinere kans op indirecte besmetting

De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. “Tijdens dezelfde verblijftijd in een ruimte die voorzien is van ventilatie volgens het actuele Bouwbesluit, zorgt de toevoeging van professionele luchtreinigers voor een 90% kleinere kans op indirecte besmetting. Op de filters van de gebruikte luchtreinigers zijn achteraf restanten van Covid-19 virusdeeltjes aangetroffen”, aldus de Jong. “Dit bevestigt dat de apparaten goed functioneren. Het onderzoek toont tevens aan dat luchtreinigers ook het aanwezige fijnstof substantieel verlagen. Daarnaast zorgen de apparaten voor lagere energiekosten door een optimale verdeling van de gereinigde lucht.”

Op basis van de positieve testresultaten worden aanvullende onderzoeken gedaan in opdracht van de Tweede Kamer. De resultaten hiervan worden ook gedeeld binnen het zogeheten MIST-programma. Hierin slaan virologen, epidemiologen, vloeistofmechanici en ingenieurs de handen ineen om virusoverdracht via de lucht te begrijpen en te verhinderen. Dit sluit aan op de langetermijnstrategie van minister Kuipers, waarin sectoren zelf in actie moeten komen om coronabesmettingen te reduceren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details