NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Propaan, de toegankelijke en betaalbare oplossing
‘Propaan is er voor iedereen en is een toegankelijke en betaalbare oplossing.’

Propaan, de toegankelijke en betaalbare oplossing

De ambitie om klimaatneutraal te worden, plaatst ons met z’n allen voor grote uitdagingen. Het vergroenen van de verwarming blijft een heikele kwestie, zeker voor wie zich geen ingrijpende renovatie & investering in een warmtepomp kan veroorloven. Hoe maken we werk van een ambitieuze en tegelijk haalbare energietransitie? Energieleverancier Antargaz breekt een lans voor propaan, dat een goede oplossing kan zijn voor wie zijn of haar woning nu nog verwarmt met een stookolietank.

‘Gebruikers willen te allen tijde een beroep doen op systemen die futureproof zijn – en dan zit je sowieso goed met een propaangasinstallatie.’

“Voor wie vandaag de dag een nieuwbouwwoning wil plaatsen of zich aan een ingrijpende renovatie waagt, zijn de opties op vlak van verwarming beperkt”, zegt Kristof Laenen, Customer Experience Manager bij Antargaz. De keuze voor stookolie wordt vanuit de overheid almaar meer ontmoedigd. Maar wat met mensen die nu nog beschikken over een stookolietank? “Antargaz wil deze mensen niet in de kou laten staan, en vooral: hen mee betrekken in de belangrijke energietransitie. Als ze op een plek wonen waar geen aardgas­leiding ligt, is propaan een prima alternatief voor deze mensen – de CO2-uitstoot van propaan ligt immers beduidend lager dan die van stookolie.”   

Warmtepomp niet voor iedereen weggelegd

Daarmee speelt Antargaz in op een welgekend probleem in de verwarmings­sector: de warmtepomp wordt naar voren geschoven als duurzame optie, maar de ingrijpende investeringen die de warmtepomp met zich meebrengt zijn (nog) niet voor iedereen weggelegd. “Het is belangrijk om mee te geven dat er wel degelijk een alternatief is voor wie die investering niet kan of wil dragen. Propaan is er voor iedereen en is een toegankelijke en betaalbare oplossing. Propaan levert zo een waardevolle bijdrage voor een gefaseerde energietransitie”, aldus Laenen.

De keuze van propaan maakt het niet alleen mogelijk om stookolie sneller uit te faseren – op zich al een stap in de richting van meer duurzaamheid – op termijn biedt het perspectief van biopropaan nog meer groene mogelijkheden. Biopropaan is een biogas dat gemaakt wordt van biomassa, meer bepaald van hernieuwbare grondstoffen. Deze bestaan uit hernieuwbare plantaardige oliën, afkomstig uit gecertificeerde plantages en uit afval en reststoffen zoals bakoliën en dierlijke vetten. Laenen: “Het is onze ambitie om fossiele brandstoffen plaats te laten maken voor natuurlijke energiebronnen. We nemen onze verantwoordelijkheid, in de nabije toekomst én vandaag de dag.”   

Energieleverancier Antargaz breekt een lans voor propaan, dat een goede oplossing kan zijn voor wie zijn of haar woning nu nog verwarmt met een stookolietank.

Propaan is futureproof

Antargaz pleit voor een realistische, gefaseerde energietransitie. “Zo’n transitie in de vorm van een ‘big bang’ is niet realistisch. Het is een proces dat gradueel verloopt, in functie van de op dat moment beschikbare energiebronnen. Gebruikers willen te allen tijde een beroep doen op systemen die futureproof zijn – en dan zit je sowieso goed met een propaangasinstallatie. Een propaangasinstallatie zal minstens tot 2050 zijn plaats blijven hebben in het energielandschap”, zegt Laenen. “Belangrijk daarbij is de synergie tussen propaan en hernieuwbare energiebronnen. Zo kunnen propaangastanks vlot interageren met PV-installaties. Hand in hand met andere energiebronnen zetten we een grote stap in de richting van een meer duurzame wereld.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details