NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Propaan, een gesmaakt ingrediënt in hybride installaties
Ook propaangas kan je probleemloos combineren met een hybride warmtepomp.

Propaan, een gesmaakt ingrediënt in hybride installaties

Combineer hernieuwbare en hybride energieoplossingen ook met propaan

Dat de verwarmingsinstallaties in België duurzamer moeten worden, is een feit. Stilaan groeit echter het besef dat warmtepompen niet altijd de zaligmakende oplossing zijn, en in dergelijke situaties bieden hybride installaties een oplossing. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die op gas en elektriciteit kan werken. Heb je geen aardgas in je straat? Geen nood, want ook propaangas kan je probleemloos combineren met een hybride warmtepomp.

De steeds strenger wordende EPB-eisen maken het er niet eenvoudiger op en hebben een grote impact op de keuze van de verwarmings­installatie, want een minimum­aandeel hernieuw­bare energie is nu eenmaal een must. Tot een tijdje geleden was de warmte­pomp een populaire keuze voor de verwarming van een nieuwbouw­woning. Op voor­waarde dat je voldoende zonne­panelen voorzag, zo kon je tijdens de zomer­maanden vol­doende elektriciteit opwekken en deze op­brengst vervolgens recupereren tijdens de winter­maanden, als voeding van je warmtepomp voor de ver­warming van je woning. Maar hier heeft de recente afschaffing van de terug­draaiende teller in Vlaanderen een stokje voor gestoken. Elektriciteit is an sich duur om massaal in te zetten voor de verwarming van je nieuwbouw. En de opslag van een grote hoeveel­heid in thuis­batterijen is momen­teel nog geen vol­waardige optie. Hier­door is de warmtepomp geen evidente keuze meer voor vele bouwers.   

De verduurzaming van de verwarming plaatst huiseigenaren voor heel wat uitdagingen.

Gaswarmtepomp

Teruggrijpen naar een fossiele brandstof, in combi­natie met een hernieuwbare toe­passing is dan een voor de hand liggende en betaal­bare oplossing. Maar welke energiebron kies je als er geen aardgas­aansluiting voor­handen is? Naast de elektrische en hybride warmte­pomp bestaat er ook nog de gas­warmte­pomp. Een gas­warmte­pomp zorgt voor ver­warming en sanitair warm water, net zoals een traditionele lucht-waterwarmte­pomp of een bodem-waterwarmte­pomp. Het enige verschil is, dat dit systeem op gas werkt in plaats van op elektriciteit, waar­door het ook niet nodig is om zonne­panelen te plaatsen om dit elektrisch verbruik te compenseren. Deze gas­warmte­pomp kan ook draaien op propaangas. Het propaangas wordt niet verbrand, maar fungeert als medium dat de warmte uit de lucht of de aarde zal opnemen om deze af te geven aan het verwarmingswater. Met een gaswarmtepomp kan je gemakkelijk hoge water­temperaturen bereiken tot zelfs 60 à 65°C, zelfs bij vries­temperaturen buiten. Omwille van die reden is een dergelijke installatie interessant voor reno­vaties van bestaande woningen met verwarmings­toestellen op hoge tempera­tuur. Maar ook voor nieuwbouw­woningen is dit een interessante oplossing want een gaswarmte­pomp kan ook perfect aangesloten worden op vloerverwarming. Met een combinatie van een (propaan)gas­condensatie­ketel en een elektrische warmtepomp ben je klaar voor de energietransitie. Want je ge­bruikt gratis hernieuwbare energie met je warmte­pomp en je condenserende gasketel wordt pas ingeschakeld wanneer dat zinvol is. Zo verwarm je altijd voordelig en tegelijk op een duur­zame manier.

De steeds strenger wordende EPB-eisen maken het er niet eenvoudiger op en hebben een grote impact op de keuze van de verwarmingsinstallatie, want een minimumaandeel hernieuwbare energie is nu eenmaal een must.

Propaan en biopropaan

Primagaz is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in propaangas en levert gasflessen en gastanks bij zowel particulieren als bedrijven. Voor nieuwe woon­wijken of verkavelingen die geen aansluiting hebben met het aardgas­netwerk, kan een propaan­­netwerk soelaas bieden. “Propaan is een propere energiebron. De uitstoot van CO2 en fijn stof bij verbranding ligt zeer laag en het is beter voor de luchtkwaliteit. Na verbranding produceert propaan 16 procent minder CO2 dan stookolie. Wie zijn ecologische voetafdruk eenvoudig wilt verkleinen, kiest voor biopropaan. Met deze 100 procent duurzame variant ben je klaar voor de toekomst”, aldus Guido Tupitti, salesmanager bij Primagaz.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details