NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Propere binnenlucht en energie-efficiëntie kunnen perfect hand in hand gaan

Propere binnenlucht en energie-efficiëntie kunnen perfect hand in hand gaan

Wat hebben gezonde binnenlucht en energie-efficiëntie met elkaar te maken? Heel wat, zo stelt specialist in oplossingen voor luchtfiltratie Camfil. Door gebruik te maken van premium filters wordt een lager initieel drukverlies mogelijk. Hierdoor gaan installaties langer mee en vergen ze minder onderhoud, en is er een meer dan aanzienlijke energiebesparing mogelijk. Uiteraard resulteert een betere binnenluchtkwaliteit tevens in een betere bescherming van zowel personeel als technische installaties.

Camfil heeft een ruim assortiment van ‘Clean Air Solutions’, voor commerciële en industriële toepassingen. Bart Leroy, Managing Director bij Camfil BeLux: “Onze ‘Clean Air’ oplossingen combineren op een duurzame en winstgevende manier propere lucht en energie-efficiëntie met elkaar. We helpen mee de productiviteit van werknemers en apparatuur te verhogen, het energieverbruik te minimaliseren en de impact op de gezondheid en het milieu te verbeteren.”

Het bedrijf biedt een zeer breed gamma aan oplossingen aan voor verscheidene toepassingsgebieden. Dhr. Leroy: “Van eenvoudig tot uiterst complex, Camfil heeft alle producten in huis om klanten bij te staan in alle situaties. Wij delen deze activiteiten in vier grote groepen op: Comfort en procesfiltratie, Moleculaire filtratie, Air pollution control en tot slot Power systems oplossingen.”

Propere binnenlucht en energie-efficiëntie kunnen perfect hand in hand gaan

Camfil maar streeft naar het optimaliseren van de Total Cost of Ownership van de klanten.

 

Een rol van betekenis voor gebouwbeheerders

De HVAC-gerelateerde energiekost maakt maar liefst 50% uit van de totale operationele kost in gebouwen. Luchtfilters maken maar liefst 30% uit van voorgenoemd percentage. Het is net daarom dat Camfil niet enkel gericht is op het voorzien de beste luchtfiltratie-oplossingen voor iedere installatie, maar tevens streeft naar het optimaliseren van de Total Cost of Ownership van haar klanten. Dhr. Leroy: “Dankzij ons betrouwbare softwareprogramma, de Life Cycle Cost (LCC) tool, kan ons team de Total Cost of Ownership in enkele clicks berekenen. Hierdoor hoeft men niet meer te gokken naar de indirecte kosten van de luchtfilters en wordt duidelijk hoe groot de impact van de filters op de resultaten van de gebruiker is. Meerdere scenario’s en filterconfiguraties kunnen eenvoudig worden vergeleken, zodat we samen met de klant de optimale configuratie en efficiëntieniveaus kunnen selecteren”, zegt Dhr. Leroy.

Daarnaast biedt Camfil ook opleidingen aan voor ieders niveau: van basistraining in comfort tot een doorgedreven training in complexe luchtfiltratie. Dhr. Leroy: “Het voldoende en correct informeren van onze klanten is van essentieel belang.”

Lokale aanwezigheid

“Hoewel Camfil een bedrijf is dat wereldwijd klanten bedient, stemmen wij onze product- en dienstverlening geheel af op de Belgische markt. Deze lokale aanwezigheid maakt dat wij sterk in onze schoenen staan, aangezien we weten wat er in de markt leeft en waar de behoeftes van de klanten liggen. Bovendien is er een sterke lokale ondersteuning, door middel van onze vele unieke services waaronder bijvoorbeeld stock management, installatie & onderhoud, IAQ audits,… Deze diensten leveren een hoge toegevoegde waarde aan onze klanten, waarbij wij hen maximaal kunnen ontzorgen.”

Camfil heeft als marktleider een sterke reputatie hoog te houden. “Dit garanderen we door het eerbiedigen van onze bedrijfseigen waarden en normen, zoals het motto ‘What’s on the box, is in the box’. Onze producten doen steeds wat we vooropstellen in onze technische specificaties”, aldus Dhr. Leroy.

Propere binnenlucht en energie-efficiëntie kunnen perfect hand in hand gaan

Bart Leroy, Managing Director bij Camfil BeLux. (Beeld: Dominique Jacobs fotografie)

 

Misvattingen

Camfil stelt met tevredenheid vast dat de interesse in energie-optimalisatie toeneemt. “Er kan een mooie balans opgemaakt worden tussen energie en efficiëntie, indien de juiste knowhow en tools gebruikt worden”, zegt Dhr. Leroy. Toch is er volgens de Managing Director BeLux nog een grote blinde vlek: het onderschatten van negatieve gevolgen van slechte binnenluchtkwaliteit op de gezondheid. “De binnenlucht kan tot wel 50 maal meer verontreinigd zijn dan de buitenlucht. Een belangrijk gegeven van deze verontreiniging is de samenstelling van de aanwezige partikels. Met de komst van de nieuwe ISO 16890 normering leggen wij de focus op de ePM1 partikels. Deze deeltjes hebben een grootte van 0,3 tot 1µm en zijn tevens het meest schadelijk voor het menselijk lichaam. De juiste bescherming selecteren op gebied van luchtfiltratie en luchtzuivering is daarom broodnodig.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details