NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Qbus brengt Luqas op de markt: de slimme elektriciteitsmanager
Tom Vanden Bussche en Nick De Plus

Qbus brengt Luqas op de markt: de slimme elektriciteitsmanager

Vlaams bedrijf ontwikkelt toestel dat elektriciteitsverbruik dynamisch stuurt en spreidt

Sinds 1 januari, met de invoering van het capaciteitstarief, zorgen pieken in je elektriciteitsverbruik ook voor pieken op je factuur. Althans voor wie al een digitale meter heeft. Het Vlaamse Qbus ontwikkelde met Luqas een slimme en eenvoudige oplossing om deze pieken te vermijden. Het toestel verbindt alle grootverbruikers en stuurt ze aan. Dit om het verbruik af te stemmen op de eigen energieproductie (via bijvoorbeeld zonnepanelen) en beter te spreiden doorheen de dag. Het gloednieuwe, slimme toestel is vanaf vandaag te koop. “We zijn ervan overtuigd dat Luqas een welkom nieuw lid zal worden van veel gezinnen in Vlaanderen. De ambitie is groot! Binnen dit en vijf jaar verwachten we dat Luqas de grootverbruikers zal aansturen in zo’n 100.000 woningen,” zegt Tom Vanden Bussche, CEO van Qbus. Dankzij Luqas kan een gemiddeld gezin in een woning met warmtepomp en laadpaal tot bijna 1.500 euro per jaar besparen.

Luqas

“Met de invoering van het capaciteitstarief is er veel veranderd in Vlaanderen”, weet Tom Vanden Bussche van Qbus. “Maar dat is niet het enige. Er is al jaren iets aan het veranderen. De wereld wordt stilaan elektrisch. Onze huizen verbruiken, ​ kopen, bufferen en genereren elektriciteit – ​ het is niet meer mogelijk om dat zelf allemaal in de hand te houden. De dagen van dag- en nachttarief en dus het laten draaien van de wasmachine ’s nachts, liggen stilaan achter ons. Met Luqas hebben we een toestel ontwikkeld dat zo slim is dat het de elektriciteitsstromen in huis helemaal managet.”

Luqas is zo groot als een smartphone, en wordt in de elektriciteitskast geïnstalleerd. Het toestel is gekoppeld aan de digitale meter en stuurt ​ je laadpaal, je warmtepomp, je boiler en al de rest in functie van je actuele elektriciteitsverbruik. Als je zonnepanelen hebt, wordt jouw consumptie gericht op je eigen productie. Luqas stuurt alles aan en verspreidt je verbruik doorheen de dag. Zo vermijd je grote pieken. “Duurzaam comfort noemen wij dat”, zegt Tom Vanden Bussche nog. “Economisch ecologisch ook, in de verhouding die jij aangeeft.” Met de energieslider kan je Luqas sturen via de app. Of je gaat vol voor de Ecomodus, of je kiest voor een gematigde aanpak. Je bepaalt zelf hoeveel elektriciteit je maximaal wilt aankopen. Je kan ook altijd bijsturen, zoals jij dat wenst op het moment dat jij het wil. Je krijgt berichtjes als de kwartierpiek overschreden zal worden, zodat de factuur onder controle blijft. En via de app kan je je eigen actueel verbruik monitoren, en de historische gegevens over kwartierpieken en verbruik van elektriciteit, gas en water raadplegen.

De Luqas applicatie

Capaciteitstarief

Tot eind 2022 werden de nettarieven aangerekend op basis van de afname van het net (kWh), het elektriciteitsverbruik met andere woorden. Sinds januari 2023 is dit veranderd. Nu wordt een deel van de nettarieven aangerekend op basis van de netcapaciteit (kW) die je gebruikt. Dit is het zogenaamde capaciteitstarief.

De digitale meter meet je elektriciteitsverbruik per kwartier in kWh. Tijdens dit kwartier neem je niet altijd evenveel elektriciteit van het net af waardoor er hogere en lagere pieken in elektriciteitsverbruik zijn. Het gemiddelde verbruik gedurende vijftien minuten heet het kwartiervermogen (in kW). De maandpiek is gelijk aan het hoogste kwartiervermogen in één maand. Voor het capaciteitstarief berekent de netbeheerder elke maand opnieuw het gemiddelde van de 12 laatste maandpieken.

Luqas met branding

Pieken op de factuur

Deze maandpieken afvlakken, betekent dus zoveel als besparen op je energiefactuur. Zonnepanelen en een thuisbatterij kunnen daarbij helpen, maar het blijft cruciaal om je energieverbruik te spreiden doorheen de dag. “Van zodra zonnepanelen geen elektriciteit opwekken, zoals ‘s avonds, neem je namelijk ook elektriciteit van het net af”, legt Vanden Bussche uit. “Als je dan plots al je grootverbruikers zoals een warmtepomp of een laadpaal voor je elektrische wagen laat werken, zal de maandpiek de hoogte inschieten. Daar helpt Luqas je bij.”

Besparing tot 1.470 euro per jaar

Twee jaar was men bij Qbus aan de slag voor de ontwikkeling van Luqas. Het toestel is uitvoerig getest en de besparing is overduidelijk. Voor een gemiddeld gezin dat verwarmt met een warmtepomp, een elektrische wagen heeft en zonnepanelen heeft liggen op het dak, kan het toestel een besparing realiseren van maar liefst 1.470 euro per jaar. Voor een gemiddeld gezin met zonnepanelen en een warmtepomp of elektrische boilers zorgt Luqas voor een jaarlijkse besparing van 763 euro. Wie verwarmt op gas, zonnepanelen en een elektrische wagen heeft, kan met Luqas 680 euro per jaar besparen. Maar zelfs zonder warmtepomp of elektrische wagen bespaart een gemiddeld gezin dat een digitale meter en zonnepanelen heeft al 168 euro per jaar door Luqas te gebruiken.

Luqas is vanaf vandaag te koop voor 495 euro. Op de website www.luqas.be kan je op zoek gaan naar een installateur in jouw buurt die het toestel bij jou thuis komt plaatsen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details