NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Remeha zorgt voor warmte in duurzame woonwijk Minerve

Remeha zorgt voor warmte in duurzame woonwijk Minerve

Op een oude site van AGFA-Gevaert in Edegem waar ooit filmrolletjes werden bewaard, ontstaat een nieuwe woonwijk die uitblinkt in duurzaamheid. Dit project dat de naam Minerve meekreeg, zal plaats bieden aan meer dan 300 wooneenheden (woningen en appartementen) met veel aandacht voor licht en groen. Collectiviteit staat centraal, onder meer door het gebruik van een warmtenet. Remeha, fabrikant en ontwikkelaar van innovatieve klimaatbeheersingsoplossingen, zorgt hierbij voor de verwarming en het bereiden van het sanitaire warm water in de verschillende wooneenheden, door de plaatsing van de Remeha Remaboxen. Deze warmtenetten zijn één van de oplossingen om de weg naar meer duurzaamheid in te zetten. 

Collectiviteit in warmtenet 

Het Minerve-project is een van de eerste woonwijken in België die aangesloten is op het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd. Dit kan u vergelijken met de centrale verwarming in een woning waar een warmtebron – bijvoorbeeld de cv-ketel – de verschillende ruimtes verwarmd via radiatoren of vloerverwarming en ook nog eens voor warm water zorgt. Dit principe is hetzelfde bij een warmtenet, maar dan op niveau van een stadswijk. De warmtebron is dan restwarmte afkomstig van nabijgelegen industrie en de wooneenheden zijn dan het afgiftestation.  

De industriële restwarmte die in het Minerve-project wordt gebruikt, komt van de nabijgelegen Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel. De ongebruikte restwarmte uit schouwen wordt opgevangen en via een ondergronds net naar de nieuwe woonwijk getransporteerd. Als verwarming-specialist en leverancier van zowel klassieke als hybride en duurzame verwarmingsoplossing leverde Remeha de Remaboxen, sattelietunits die voor zowel de verwarming als het opwarmen van sanitair water zorgen.  

De verwarming in de bouwsector is aan een ware revolutie bezig. Enerzijds zijn huizen steeds beter geïsoleerd waardoor er minder warmtevraag is. Daarnaast zien we steeds meer verschuivingen naar collectiviteiten waarbij alternatieve en innovatieve technologieën een meerwaarde bieden”, vertelt Carlos Meire, segment manager Remeha Commercial & New Build. “Dat is ook de weg die wij met Remeha willen volgen. Niet alleen met onze hybride oplossingen die warmtepompen, zonnesystemen en ketels combineren. Maar ook door een partner te zijn in zulke projecten. Bij het Minerve-project is dat door te werken met een warmtenet, maar evengoed investeren we in collectieve systemen op basis van waterstof, zoals het appartementencomplex in het Nederlandse Rozenburg.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details