NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Rittal introduceert nieuwe kunststof kasten AX

Rittal introduceert nieuwe kunststof kasten AX

Rittal, toonaangevend systeemleverancier voor onder andere industriële kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, lanceert nieuwe kunststof kasten AX in België en vervolledigt zo haar aanbod van wand- en vloerkasten. Met deze nieuwe kast combineert de fabrikant het beste uit twee werelden: uitgekiende systeemtechniek en een extreem robuust materiaal. De AX kunststof beschermt de elektrische apparatuur zelfs in de ruwste omgevingen, zoals bijvoorbeeld outdoor. Daarnaast zorgen nieuwe montagefuncties voor een snelle opbouw en biedt de slimme systeemtechniek meer mogelijkheden bij de installatie.

Met de nieuwe polyester wandkasten AX neemt Rittal afscheid van de huidige KS serie en geeft het de kunststof kasttechniek opnieuw vorm. De ontwikkeling is gebaseerd op de Rittal systeemtechniek voor plaatstalen en roestvaststalen kasten. Hierdoor is het productieproces van schakelkasten en bordenbouw aanzienlijk te vereenvoudigen en te versnellen. Voor het eerst beschikken kunststof kasten over deze systeemtechniek. Dat betekent een win-win voor de ontwerpers van de technische installatie: de techniek biedt maximaal gemak, snelheid en vrijheid bij het ontwerp enerzijds, en de garantie dat er wordt voldaan aan alle eisen op het vlak van maximale veiligheid en robuustheid anderzijds. Veilig binnen in fabriekshallen of buiten in weer en wind, de nieuwe kunststof kasten AX kunnen alle extremen aan: van specifieke toepassingsgebieden zoals waterzuiveringsinstallaties en fotovoltaïsche systemen tot maritieme toepassingen en algemene outdoor toepassingen in agressieve omgevingen.

Bescherming en veiligheid

De kasten zijn vervaardigd uit glasvezelversterkt polyester met een 7-voudig hogere UV-bestendigheid en beschikken over de UL F1-Outdoor Rating (UL 746C). Dubbele afdichting van de behuizing is mogelijk door de geïntegreerde beschermingslijst aan de boven- en onderzijde van de deur om regeninslag en het binnendringen van stof te voorkomen. De klasse II-beveiligingsisolatie tot 1000 V AC waarborgt dan weer een verbeterde persoonsbescherming. Deze beveiligingsisolatie blijft, net als de beschermklassen IP 66 of NEMA 4X, ook behouden bij de opbouw van de kast. De interieuropbouw lukt probleemloos zonder de omsloten binnenruimte te beïnvloeden. Daarnaast beschikt de kast over de toelating UL 508A en is deze vlamdovend overeenkomstig V-0 volgens UL 94 voor de Noord-Amerikaanse markt.

fri200408200 kopiëren

Snelle integratie

Het uitgekiende kastconcept biedt de bordenbouwer vanaf het begin vele voordelen. Om sneller te kunnen werken zijn talrijke bevestigingspunten in de kast aangebracht. Hierdoor zijn systeemtoebehoren zoals een chassis en rails snel aan elke zijde van de kast vast te schroeven. Ook deurschakelaars en deurarreteringen zijn direct in de bevestigingspunten te monteren. Bovendien is het mogelijk om overal in de kast DIN-rails op de aanwezige bevestigingspunten vast te schroeven. De montageplaat is eenvoudig vanaf de voorzijde op de voorgemonteerde bouten te schroeven en via de aanwezige sleutelgatboring zelfs naderhand te aarden. Daarnaast is het mogelijk om ook na de opbouw snel en eenvoudig de draairichting van de deur om te wisselen.

De kasten zijn geschikt voor de opname van digitale apparatuur en passen perfect in de digitale waardeketen van de besturings- en bordenbouw. Behalve hoogwaardige 3D-gegevens en de configuratietool Rittal Configuration System, die het selectie- en planningsproces versnelt, zorgen QR-codes op alle bewerkbare vlakke delen dat de integratie ervan in de productieworkflow soepeler verloopt. Dit maakt een moderne digitale monitoring mogelijk van goederenontvangst tot eindoplevering. 

Tal van mogelijkheden

Met de kunststof kasten AX verandert Rittal voor het eerst een kunststof kast in een systeemkast – met meer flexibiliteit bij de interieuropbouw. Chassis en rails zijn nu met behulp van een universele montagebeugel in het 25 mm raster te monteren. Daarbij maken de talrijke bevestigingspunten zowel in de behuizing als aan de binnenzijde van de deur een individuele opbouw mogelijk. Door de deur op te bouwen met toebehoren zoals montageprofielen, een systeemchassis en tekeninghouders, verkrijgt de bordenbouwer een extra montagevlak. De AX is optioneel uit te voeren met een minicomforthandgreep voor alle gangbare binnenwerken en enkele profielcilinders.

Voor een stabiele bevestiging en montage aan een wand of paal zijn in de achterwand van de kast moeren ingeperst. Wandbevestigingsbeugels zijn daarbij met behoud van UL-toelating eenvoudig vanaf de buitenzijde aan de kast te bevestigen. Het is ook mogelijk om de kast rechtstreeks aan een machine te bevestigen. Rittal biedt het assortiment kunststof kasten in 14 verschillende varianten aan. Hiervan zijn zes types uitgerust met een zichtvenster.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details