NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Roadshow Warmtepompen in renovaties: Techlink brengt technologie en innovatie naar de installateur

Roadshow Warmtepompen in renovaties: Techlink brengt technologie en innovatie naar de installateur

Voortbouwend op het succes van de vorige roadshow in 2022 en 2023, heeft Techlink besloten om opnieuw naar de installateurs te trekken om hen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen.

Om te voldoen aan de eisen van de Europese Green Deal, die gericht is op klimaatneutraliteit in 2050, is het noodzakelijk dat conventionele verwarmingssystemen snel worden vervangen door duurzame(re) systemen op basis van hernieuwbare energie. Het installeren van een warmtepomp als onderdeel van een renovatie wordt de facto de norm, maar is technisch gezien niet altijd voor de hand liggend. Het is dus belangrijk voor verwarmingsinstallateurs om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in deze sector. Tussen 1 februari en 14 maart gaan de experts van Techlink, in samenwerking met Buildwise, langs bij verwarmingsinstallateurs in hun eigen regio om informatie te verstrekken.

Bij nieuwbouw is “bijna energieneutraliteit” een evidentie dankzij nieuwe technologieën, maar ook met opgelegde regelgeving (superisolerende schil, warmtepomp, fotovoltaïsche panelen, batterijen, intelligente energiebeheersystemen, enz.) Renovatie daarentegen kan veel complexer zijn. Zo is de omschakeling van een verwarmingssysteem met een “hoge temperatuurafgifte” (zoals een conventionele verwarmingsketel op fossiele brandstoffen) naar een systeem met een “lage temperatuurafgifte” (zoals een lucht/water-warmtepomp) niet altijd technisch haalbaar en/of financieel toegankelijk. Daarom kan het nodig zijn om een tussenoplossing te gebruiken, zoals een hybride warmtepomp, die een warmtepomp en een ketel op fossiele brandstof combineert voor huishoudelijke verwarming en/of sanitair warm water. Hier komen verwarmingsinstallateurs om de hoek kijken, die hun klanten adviseren over hoe ze hun huis energiezuiniger en veiliger voor de toekomst kunnen maken. Maar om het best mogelijke advies te kunnen geven, moet je wel weten waar je het over hebt…

Als gevolg hiervan vereisen deze nieuwe technologieën en de nieuwste ontwikkelingen een voortdurende bijscholing voor installateurs, die rekening moeten houden met de belangrijkste fasen bij het uitvoeren van hun renovatieprojecten. Tijdens de komende roadshows zullen sprekers van Techlink en Buildwise dieper ingaan op de volgende punten:

·         De verwarmingsbehoeften van een gebouw

·         Hoe een warmtepomp integreren in een bestaande installatie?

·         De voordelen van warmtepompen

Waar en wanneer? 

·         Donderdag 1 februari: Buildwise – Kleine Kloosterstraat 23 – 1932 Zaventem

·         Donderdag 8 februari: Embuild West-Vlaanderen – Kortrijksestraat 389 – 8500 Kortrijk

·         Dinsdag 12 maart: Embuild Oost-Vlaanderen – Tramstraat 59 – 9052 Gent

·         Donderdag 28 maart : Embuild Limburg – Wetenschapspark 33 -3590 Diepenbeek

Programma

·         18.30 u  – Ontvangst met broodjes

·         19.30 u  – Presentatie installatie warmtepompen (waaronder hybride opstelling)

·         21.00 u – Netwerkmoment met afsluitende drink

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details