Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Elektrotech

Samenwerken aan duurzamere, comfortabelere en slimmere gebouwen

david_plas_79253
Het hoofdkantoor van BNP Parisbas op de Warandeberg in het Centrum van Brussel. Een ultra-energiezuinig verwarmingssysteem, zonnepanelen, ledverlichting, data-aansluitingen … de EQUANS teams wierpen al hun expertise in de strijd en zullen ook de komende vijf jaar alle technische installaties in dit buitengewone gebouw onderhouden.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | EQUANS – David Plas

4 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 30% van het gebruik van grondstoffen en met 35% zelfs de grootste bron van CO2-uitstoot. Willen we evolueren naar een duurzame toekomst, dan zullen we gebouwen slimmer en digitaal moeten maken om de energie-efficiëntie te verbeteren. EQUANS is de geknipte partner om u bij te staan om uw gebouw klaar te stomen voor de toekomst. De naam EQUANS mag misschien nieuw in de oren klinken, maar dankzij de kennis en expertise van de bedrijven die erachter schuilgaan, het voormalige ENGIE Axima, Cofely en Fabricom, kan je rekenen op jarenlange ervaring.

Hoe kan u het verbruik van uw gebouwen ver­minderen? Hoe kan u nieuwe plekken bedenken om te leven en te werken die ook een duurzame en betrouwbare werking van uw technische installaties garanderen? Het antwoord is voor een groot stuk te vinden in de toepassing van nieuwe technieken om te renoveren, te ontwerpen en te beheren. Denk maar aan energie monitoring en hernieuwbaar collectieve warmte en koude productie. De bouwsector moet zich de komende jaren dus heruitvinden. Geen evidentie. Met meer dan zeventig jaar ervaring als multitechnische integrator stelt EQUANS daarom alles in het werk om bedrijven hierin te ondersteunen. Met oplossingen op maat gaande van design en installatie tot onderhoud, staan ze klanten bij in elke fase van de levenscyclus van een gebouw. 

Het Instituut Jules Bordet verhuisde recent naar modernere en comfortabelere gebouwen op het ziekenhuis- en universiteitscomplex in Anderlecht. Dankzij zijn ruime ervaring in de gezondheidszorg werd EQUANS de elektrische installatie, de verlichting, de toegangscontrole, alsook de IT- en telecominfrastructuur van dit nieuwe ziekenhuiscomplex van 80.000 m² toevertrouwd.

Volledig ontzorgen

Energie Performance Contracten zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop EQUANS klanten volledig wil ontzorgen. In zo’n concept wordt gestart met een analyse van de installatie van de klant, waarna een plan van aanpak wordt voorgesteld om het CO2-verbruik te verminderen. De investeringskost wordt terugbetaald dankzij de besparingen die hieruit volgen en waar EQUANS garant voor staat. 

Naast de ambitie om een rol te spelen in de energietransitie en het terugdringen van de CO2-voetafdruk van de klanten, wil EQUANS ook de industriële en digitale transitie mee begeleiden. En die digitale transitie opent ook heel wat perspectieven voor onze gebouwen van morgen. Dankzij de data die gecapteerd wordt, kunnen oplossing als predictive control en maintenance aangeboden worden. Of via Smart Workspace Management wordt het beheer van het gebouw geoptimaliseerd in functie van de bezetting van het gebouw, met positieve impact op zowel de kosten als de CO2-uitstoot.

Betrouwbare, veelzijdige partner

Dankzij zijn knowhow en ervaring, beschikt EQUANS in-huis over alle competenties die nodig zijn om uw projecten tot een goed einde te brengen. Zijn meer dan 3.500 specialisten in gebouwtechniek staan garant voor een geïntegreerde en pragmatische aanpak, en dat voor alle technieken. In functie van uw eisen, bestudeert EQUANS wat de beste oplossing is om efficiëntie, veiligheid en comfort samen te brengen in uw gebouw en binnen uw budget.    

Om aan de specifieke behoeften van het ultramoderne ziekenhuis Chirec Delta met een oppervlakte van 100.000 m² te voldoen, stelde EQUANS slimme en duurzame energieoplossingen voor.

Duurzaam ziekenhuis met spitstechnologie

Om aan de specifieke behoeften van het ultramoderne ziekenhuis Chirec Delta met een oppervlakte van 100.000 m² te voldoen, stelde EQUANS slimme en duurzame energieoplossingen voor. De geïmplementeerde ideeën zijn gericht op veiligheid, de verstrekking van alle informatie aan zorgverleners via een netwerk, het gebruik van technische apparatuur die is aangepast aan hun behoeften, comfort voor een betere behandeling van de patiënt en opti­malisering van het energieverbruik. 

EQUANS voerde de technische elek­trische installaties uit. Alle systemen werden ontdubbeld, zodat geen enkele storing de werking van het ziekenhuis zou verzwakken. Ze worden bestuurd door een groot datacenter voor totale controle. De gekozen technieken gaven prioriteit aan energie-efficiëntie: conden­satieketels, thermische zonne­panelen voor sanitair warm water, warmtepompen, regenwaterrecuperatie, ledverlichting, koelsystemen met hoog rendement, ‘free chilling’ units en luchtbehandelingskasten. Alles werd ontworpen om patiënten en personeel maximaal comfort te bieden. EQUANS staat via een onderhoudscontract boven­dien in voor de exploitatie van de installaties gedurende twaalf jaar. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details