NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Sanitaire specialist wordt exclusief verdeler van nieuwe reeks warmtepompen 
Met zijn Groene Huizen in al zijn showrooms – zeventien in heel België – speelt Facq in op het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de stijgende aandacht voor energiebesparing.

Sanitaire specialist wordt exclusief verdeler van nieuwe reeks warmtepompen 

Facq, verdeler van topmerken in badkamer-, keuken- en verwarmingsproducten en van oplossingen voor hernieuwbare energie, is sinds dit voorjaar exclusief distributeur in België  van het nieuwe gamma monobloclucht-waterwarmtepompen van Samsung voor residentiële toepassingen. De sanitaire specialist sloot daarvoor een partnerschap met Ambrava, dat de HVAC-oplossingen van Samsung importeert in de Benelux.

Peter Borgers, strategy development manager bij Ambrava, legt uit hoe de samenwerking tussen zijn werkgever en Facq tot stad kwam: “In maart vorig jaar begon ik bij Ambrava te werken. Ik had al een lange carrière in de warmtepompsector achter de rug en kreeg bij mijn nieuwe werkgever dan ook de taak een zoge­naamde warmtepompstrategie voor de centraleverwarmingsmarkt te ontwikkelen. We zagen Facq al snel als de ideale partner daarin, omdat de visie van de sanitaire specialist op veel punten samenvalt met die van ons, niet in de laatste plaats op het gebied van duurzaamheid. Met zijn Groene Huizen in al zijn showrooms – zeventien in heel België – speelt Facq in op het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de stijgende aandacht voor energiebesparing, zowel op het vlak van sanitaire voorzieningen als op het gebied van HVAC.”

De vormgeving van de buitenunit van de EHS Mono HT Quiet van Samsung leverde de lucht-waterwarmtepomp op de laatste editie van de ISH-beurs in Frankfurt nog een Design Plus-award op.

R290 als koelmiddel

Niet het hele warmtepompgamma van Samsung maakt dus deel uit van de samenwerking maar wel de nieuwe serie lucht-waterwarmtepompen voor woningen. “Voor de installatie van dat assortiment warmtepompen, dat een bereik beslaat van 5 tot 16 kW, zijn geen koeltechnische vaardigheden of certificering vereist”, vertelt Peter Borgers. “Alle warmtepompen van de serie werken met R290 of propaan als koelmiddel, een natuurlijk koelmiddel met een laag zogenaamd global warming potential of aard­opwarmings­vermogen. Dat toekomst­bestendige koelmiddel was en belangrijk argument voor Facq om de warmtepompen op te nemen in zijn gamma. De warmtepompen zijn overigens zowel geschikt voor de nieuwebouw-, renovatie- als ketelvervangingsmarkt.”

Samsung-warmtepompen maken gebruik van het EHS Cloud-systeem. Dit bakje zorgt voor de verbinding met het wifinetwerk.

Troeven

“De warmtepompen van Samsung – allemaal – bieden veel voordelen”, zo stelt Peter Borgers. “Samsung is in de eerste plaats een topmerk met een internationale reputatie. Iedereen heeft thuis wel een Samsung-toestel staan. Het merk staat dus garant voor kwaliteit. Samsung heeft met Samsung SmartThings ook een intelligent systeem waarmee gebruikers van Samsung-apparaten met een app al die toestellen, inclusief verwarmingssystemen, kunnen controleren en bedienen. Ook op het vlak van design scoren de warmtepompen van Samsung hoog. Zo kreeg de EHS Mono HT Quiet-lucht-waterwarmtepomp van Samsung op de laatste editie van de ISH-beurs in Frankfurt nog een Design Plus-award, omdat de jury ‘was verleid door de esthetiek van de buitenunit’. En over buitenunits gesproken: de compactheid van alle buitenunits van Samsung-warmtepompen, zelfs die met hoge capaciteit, is ook een grote troef. Een vierde voordeel is het feit dat Samsung recent ook een nieuwe binnenunit van 60 op 60 cm lanceerde, met geïntegreerde warmwaterboiler, die kan worden aangepast aan de behoeften en verbruiksgewoonten van de gebruikers. De warmtepompen van Samsung werken ook erg stil en kunnen hoge temperaturen produceren bij lage buitentemperaturen: 70 °C bij -10 °C voor sanitair warm water en (75 °C bij -10 °C voor verwarming. Tot slot maken Samsung-warmtepompen gebruik van het EHS Cloud-systeem, een servicetoepassing waarmee gebruikers kunnen inloggen en de unit kunnen controleren op het gebied van prestaties, mogelijke storingen enzovoort. Gekoppeld aan de toepassing SmartThings-app stelt dit controle­systeem de installateur in staat om bepaalde problemen vanop afstand op te lossen dankzij de feedback van de gebruiker.”

Niet het hele warmtepompgamma van Samsung maakt deel uit van de samenwerking maar wel de nieuwe serie lucht-waterwarmtepompen voor woningen.

Training

Het nieuwe gamma monobloclucht-water­warmte­pompen van Samsung zal geleidelijk aan worden geïmplementeerd in de verschillende Groene Huizen van Facq. “Daarna volgt op verschillende locaties een opleidingsperiode waarin het interne personeel en de klanten van Facq de bewuste warmtepompen van binnen en van buiten leren kennen”, legt Inna Chebotareva category manager HVAC bij Facq, uit. “Het begrip training is essentieel voor zowel Ambrava al ons, vooral in een tijd die wordt gekenmerkt door de komst van steeds meer nieuwe technologieën op de markt. E-learning zal de opleidingen ter plaatse dan ook nog verder aanvullen.”

“In ons brede assortiment gaat steeds meer aandacht naar oplossingen die gebruikmaken van hernieuwbare energie. Oplossingen die bovendien niet enkel goed zijn voor de planeet, maar ook geld helpen te besparen én meer comfort bieden. Onze Groene Huis-adviseurs gidsen de particulieren doorheen al die groene technologieën en voorschriften daarrond met deskundig advies en ondersteuning in elk bouw- of verbouwproject. Particulieren vinden meer info over de Groene Huizen door op onze website op ‘Het Groene Huis’ te klikken”, besluit ze.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details