NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Schone lucht voor een gezond leven

Schone lucht voor een gezond leven

Om een optimale binnenluchtkwaliteit te borgen, wordt in Nederland en België veelal gestuurd op temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂. Echter is sturing op fijnstof minstens zo belangrijk, weet AFPRO Filters. Bijvoorbeeld om problemen als hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker te ondervangen. Om zelfs de kleinste en meest schadelijke fijnstofdeeltjes (PM1) uit de lucht te filteren, introduceert de ontwikkelaar en fabrikant van energie-efficiënte fijnstof luchtfilters nu de AFPRO A+ filter. Dit zakkenfilter voldoet aan de ISO 16890 standaard en heeft een optimale filterconstructie, een minimale luchtweerstand en een zeer hoge energie-efficiëntie. Niet-voor-niets is dit ontwerp bekroond met een Eurovent A+ energielabel. De gerenommeerde pre-layer maakt het AFPRO A+ filter zeer veilig én eenvoudig te installeren in elke luchtbehandelingskast.

Fijnstof (Particulate Matter) is één van de belangrijkste vormen van luchtverontreiniging en ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen en verwerking van industriële weefsels. Het kan echter ook van nature voorkomen, bijvoorbeeld door zeezout en bodemstof. Deeltjes kunnen rechtstreeks worden uitgestoten in de lucht of ontstaan in de atmosfeer uit gasvormige organische stoffen zoals zwaveldioxide, stikstofoxide, ammoniak en methaan. Bij het indelen van de fijnstoffen in soorten, is onderscheid gemaakt per formaat: PM10 (0,01mm), PM2,5 (0,0025mm) en PM1 (0,001mm), waarvan de laatste de meest schadelijke vorm is. De deeltjes – met een aerodynamische diameter kleiner dan 0,1 micrometer – kunnen namelijk direct via de longen doordringen tot de bloedbaan en zich zo verspreiden naar de organen, met alle gevolgen van dien.

Het AFPRO A+ filter voldoet aan de ISO 16890 standaard en heeft een optimale filterconstructie, een minimale luchtweerstand en een zeer hoge energie-efficiëntie.

Schone lucht is essentieel

“Mensen ademen elke dag, elk uur en elke seconde, zonder hier echt bij stil te staan”, vertelt Joost Verlaan, Vice President bij AFPRO Filters. “Zouden zij dit wel doen, dan zouden zij schrikken van de hoeveelheid giftige deeltjes die bij elke ademhaling binnendringen. Want hoewel ons ademhalingssysteem goed in staat is om de grotere deeltjes te filteren, richten juist de kleinere, onzichtbare deeltjes op lange termijn de meeste schade aan. Verontreinigde moleculen zijn overal en kunnen ervoor zorgen dat mensen moeite krijgen met ademhalen of zelfs resulteren in chronische luchtwegaandoeningen. Ook kunnen deze deeltjes de bloedstroom binnendringen waardoor het bloed dikker wordt, wat kan leiden tot hartfalen of trombose. Om hiermee de strijd aan te gaan, is schone lucht essentieel.”

Schone lucht is altijd en overal belangrijk, maar er zijn locaties denkbaar waarin vervuilde lucht een grotere impact heeft. Denk bijvoorbeeld aan hotels, restaurants, scholen, kantoren, musea en warenhuizen, maar ook aan ziekenhuizen, laboratoria en de farmaceutische industrie die aan strikte regels moeten voldoen om hun werkruimtes volledig schoon te houden. “We nemen aan dat er buiten ‘frisse lucht’ te over is, maar dat is niet waar”, vertelt Verlaan. “‘Gelukkig’ brengen de meeste mensen 90% van hun tijd echter binnen door, want dat is een omgeving die we kunnen reguleren. Door een kwaliteitsluchtfiltersysteem met ons nieuwste AFPRO A+ filter te installeren, kunnen we de vervuilde lucht tot 99,9% reinigen!”

Lage weerstand, hoge efficiëntie

Het AFPRO A+ filter is opgebouwd uit een frame van gegalvaniseerd staal en aluminium, met daarin een synthetische vezelbeschermende laag, een hoogwaardig micro-glasvezel filtermedium met een optimale filterefficiëntie en een synthetische pre-layer, die het stofhoudend vermogen optimaliseert én de installatie aanzienlijk vereenvoudigt. “Doordat de lucht met een minimale weerstand door het filtermedium kan worden geleid, kunnen zelfs de kleinste fijnstofdeeltjes zeer efficiënt worden afgevangen”, vertelt Verlaan. “Een optimale binnenluchtkwaliteit én een zeer lage LCC (Life Cycle Cost) zijn het resultaat.”

Het AFPRO A+ filter is volledig in eigen beheer door AFPRO Filters ontwikkeld en geproduceerd. “We zien het als onze verantwoordelijkheid om continu te streven naar nog betere producten. De fijnstofconcentratie in onze natuurlijke omgeving is hoog en neemt onder bepaalde omstandigheden zelfs verder toe. Onze producten moeten daarom niet alleen de kleinst mogelijke vervuiling kunnen filteren, maar ook een stabiele luchtstroom met de laagst mogelijke weerstand kunnen handhaven om energie te besparen. Het is een uitdaging die we elke dag aangaan en die we tot nu toe steeds hebben gewonnen.”  .   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details