NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Seminarie over circulaire verlichting

Seminarie over circulaire verlichting

Eind november organiseerde het BIV, het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde, haar jaarlijks seminarie. Het thema van deze editie was:  Circulaire verlichting, hoe rond is de cirkel nu? Een ietwat gedurfde keuze aangezien circulaire verlichting nog in zijn kinderschoenen staat. We spraken hierover met Raoul Lorphèvre, afscheidnemend voorzitter van het BIV.

Op de website van het BIV (www.ibe-biv.be) lezen we volgende omschrijving van de opdracht: zich toe te leggen op alle wetenschappelijke of technische activiteiten met betrekking tot zowel natuurlijke als kunstmatige verlichting. Vijf pijlers worden naar voren geschoven waarbij de communicatie binnen de sector (nationaal en internationaal), de opvolging van de normen en het onderhouden van contacten en samenwerkingen (ook nationaal en internationaal) de meest opvallende zijn.

Mensen samenbrengen rond verlichting

De carrière van Lorphèvre binnen het BIV begon in 2010 toen hij directeur werd van Groep C. Deze cluster houdt zich binnen het BIV bezig met alles wat met buitenverlichting te maken heeft. Een logische stap aangezien Lorphèvre toen ook bij Schréder aan de slag was. “Het BIV is vrij goed gekend bij iedereen die actief is binnen de verlichtingssector”, aldus Lorphèvre. “Het kan natuurlijk altijd beter en daar werken we met z’n allen hard aan. Met studiedagen, zoals de reeds geplande studiedag rond normen (16 mei) en het jaarlijkse seminarie hopen we geïnteresseerden aan te trekken en mensen met elkaar in contact te brengen.”

Tijdens het voorzitterschap van Lorphèvre wisselde het BIV het geweer van schouder wat betreft de thema’s van het jaarlijkse seminarie. Lorphèvre: “Vroeger organiseerden we het ene jaar een seminarie met een thema inzake binnenverlichting en het jaar erna eentje met buitenverlichting als topic. We stelden jammer genoeg vast dat het doelpubliek steeds bij zijn eigen leest bleef en dat er van kruisbestuiving geen of nauwelijks sprake was. In 2016 pakten we het anders aan: één thema waarbij alle groepen aanwezig waren en hun ideeën voorstelden. De afgelopen jaren waren het vooral technologische onderwerpen, vorig jaar kozen we bewust een andere richting met het thema ‘Circulaire verlichting: hoe rond is de cirkel nu?’. Een heel interessant onderwerp maar zeker geen voor de hand liggende keuze. We kregen regelmatig de feedback dat ‘circulaire verlichting niets voor ons is’ of ‘dat het helemaal niets voor de verlichtingssector is’. Daar ben ik niet mee akkoord. We weten vandaag inderdaad nog niet alles hierover, maar het was dan ook onze bedoeling de mensen aan het denken te zetten, de deur te openen en hen het concept te leren kennen. In de toekomst is een duurzame visie noodzakelijk. Met het BIV willen we onze leden hierover informeren. We kennen zelf de antwoorden (nog) niet maar durven wel vragen stellen en een discussie op gang brengen. Ook dat behoort tot de taken van het BIV.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?