NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Sensoren bieden inzicht in de energiestromen van een gebouw

Sensoren bieden inzicht in de energiestromen van een gebouw

Gebouwen nemen vandaag de dag 40 procent van het wereldwijde energieverbruik voor hun rekening. Meer dan 33 procent van de energie gaat naar HVAC-installaties. Voor Belimo is het als fabrikant dan ook een missie om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. “Door het slim toepassen van kleppen en afsluiters kan men tot wel meer dan 80% minder energie verbruiken”, klinkt het.  

Om minder energie te verbruiken kwam Belimo al in 2009 met een deel van de oplossing: ‘Flow’ denken, ofwel kijken naar de werkelijke behoefde. Hoeveel ‘liter’ is er daadwerkelijk benodigd om de gevraagde koeling of warmte te bereiken?

Belimo wil een voortrekkersrol spelen inzake duurzaamheid.

Sensoren

Maar daar blijft het niet bij. In 2017 voegde Belimo sensoren aan zijn assortiment toe. Ook die dragen bij aan het verduurzamen van de verbruikskost. Anno 2019 kan een gebouw niet meer zonder gedetailleerde metingen, meent Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo: “Meten is weten waar de energie in een gebouw naartoe stroomt heeft invloed op onderhoud, beheer en het juist inplannen van mensen.” Bovendien zijn gebouwbeheerders zich ervan bewust dat een gebouw, en zeker een kantoorgebouw, nooit voor de volle honderd procent gebruikt wordt. Goede metingen maken een betere afregeling mogelijk. 

Hoewel dit thema de laatste jaren een hot topic is geworden, is Belimo hier al jarenlang mee bezig. Het pionierswerk dat het bedrijf verricht heeft met de ontwikkeling van de Energy Valve is veelzeggend. “Reeds vijftien jaar geleden vertelden studieburelen ons dat intelligentie in de toekomst op veldniveau gebracht zou worden, zodat men kan ingrijpen zonder dat er regelstations bij te pas komen. Met dat verhaal zijn we aan de slag gegaan, en de Belimo Energy Valve is daarvan het resultaat.” Verder bracht Belimo reeds in 1998 zijn gerenommeerde regelkogelkraan op de markt. “Voor die tijd een bijzonder vooruitstrevend product. Vandaag is er de Europese norm 

EN 12266-1 luchtbellendicht, waardoor een lekverlies van 0,05 procent op kvs-waarde van de klep niet meer wordt toegelaten. In 1998 was er van die norm nog geen sprake, maar toch voldeden onze regelkogelkranen hier reeds aan.”

Als fabrikant is Belimo er zich ook van bewust dat duurzaamheid ook betekent: aandacht hebben voor het materialenverbruik. De firma houdt hiermee rekening bij het ontwerpen van producten. “Je ziet dat bijvoorbeeld in onze motoren: onze luchtklepmotor is dezelfde motor die op de regelsluiter en in de vlinderklepmotor gebruikt wordt. Dat betekent: veel verschillende modellen, minder restafval, minder transport, en dus een duurzamer eindproduct”, aldus De Laater.

Tekort aan kennis

Volgens De Laater is er een groot tekort aan installateurs met een diepgaande kennis over alle relevante domeinen: “De opleidingen zijn nog teveel toegespitst op één specifiek thema: de ene installateur is vooral hydraulisch geschoold, de andere is gespecialiseerd in elektrotechniek, of in buscommunicatie. Nochtans vergt het vak vandaag de dag zowel hydraulische als meetregeltechnische kennis.”

Ook hier is een rol weggelegd voor fabrikanten, meent De Laater: “De producten worden intelligenter, maar het is dan ook onze taak om ervoor te zorgen dat mensen ermee kunnen werken. Anders kunnen we niet garanderen dat de installaties juist worden geplaatst of ingeregeld.” Daarom geeft Belimo trainingen, zowel intern als extern. Daarin leren installateurs hoe ze de Belimo-producten moeten plaatsen, aansluiten en inregelen. 

NFC

Dit najaar introduceerde Belimo zijn ruimte-eenheden, uitvoeringen met traditionele passieve (Ni1000/Pt1000/NTC) en actieve (0…10V) sensoren. Een bijzonder gegeven is de NFC-functionaliteit. De Laater: “Door je smartphone tegen de ruimte-eenheid te houden, kan je onmiddellijk de data uitlezen. Zoals bijvoorbeeld de temperatuur of vochtigheid in de ruimte, en je krijgt ook de mogelijkheid om trendlogs op te stellen.” 

Belimo presenteert deze innovatie in februari 2020 op VSK in Utrecht.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details