NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Servomotoren, ventielen en sensoren in nieuw crematorium in Aalst

Servomotoren, ventielen en sensoren in nieuw crematorium in Aalst

Net buiten Aalst werd in het najaar van 2018 het nieuwe crematorium Westlede in gebruik genomen. Het gebouw werd ontworpen door KAAN Architecten, dat in 2012 de internationale ontwerpwedstrijd won. In het gloednieuwe crematorium zullen 3.000 crematies per jaar en 8 plechtigheden per dag plaatsvinden. Installateur Vandewalle stond, in samenwerking met Ecompany, in voor het technische ontwerp en de levering. Samen met crematoriumspecialist DFW Europe deden ze een beroep op de oplossingen van Belimo om een comfortabele HVAC-regeling te garanderen.

De OEM DFW Europe, gespecialiseerd in apparatuur voor crematie, werkt al jaren nauw samen met Belimo. Ook in Aalst werden de servomotoren van Belimo gebruikt voor een specifieke temperatuurregeling in de crematieovens. Opvallend hierbij is de looptijd: deze is 35 seconden in plaats van de traditionele 150 seconden.

Waterzijdige producten

Al meer dan 20 jaar heeft Belimo waterzijdige producten in zijn assortiment opgenomen. Dit zijn corrigerende organen voor heetwater- en ijswaterinstallaties. Inmiddels duiken deze in de installatiemarkt steeds vaker op als standaardproduct.

Daarom leverde Belimo voor dit project 2-weg (regel)kogelkranen, 3-weg regelafsluiters, vlinderkleppen, alsook de intelligente EPIV, een 2-weg elektronisch drukonafhankelijke regelkogelkraan. Deze EPIV is als corrigerend orgaan bij elke wisselaar te vinden (18 stuks), en communiceert op Modbus.

Dankzij een EPIV die op Modbus werkt wordt het mogelijk om op afstand te kunnen inregelen, en op afstand in real-time gegevens inzichtelijk te maken. “Deze EPIV heeft een laag energieverbruik en kan voor 100% luchtdicht worden afgesloten. Deze eigenschappen maken van de EPIV een bijzonder duurzaam product”, aldus Danny De Laater, Manager Technical Support bij Belimo.

Het speerpunt van de aanpak van Belimo, is de nadruk op flow. “Steeds meer installateurs zien de voordelen van zowel de Belimo EPIV als van zijn grote broer, de Energy Valve. Helaas is dat nog niet zo bij de studiebureaus, die nog veel in termen van ‘druk’ denken”, zegt De Laater. Dankzij de op flow gerichte aanpak wil Belimo de duurzaamheid in de hand werken. Er wordt immers gekeken naar de werkelijke vraag: hoeveel liter is nodig om koeling of warmte te bereiken? De EPIV gebruikt immers enkel energie wanneer dat nodig is. Alles wordt in real-time gemeten en afgestemd op de werkelijke vraag van de installatie: de pomp mag pas bijschakelen als er niet voldoende door de klep stroomt.

Sensoren

Sinds een aantal jaren heeft Belimo een breed gamma aan sensoren. Dat bevat, naast de actieve en passieve temperatuuropnemers, ook combinatiesensoren, zoals CO²/VOC-sensoren met temperatuuropneming. Ook in dit project werd gekozen voor zo’n combinatieoplossing. Belimo leverde in Aalst de 22DTH-11M: een sensor die zowel de actieve luchtvochtigheid als de temperatuur opmeet. Tevens zijn de druksensoren zowel lucht- als waterzijdig toegepast. Zo is de 22WP-115 als systeemdrukopnemer toegepast.

Belimo

(L) Naast ultrasone sensoren heeft Belimo ook traditionele drukopnemers in zijn gamma. | (R) Multisensor voor meting van onder meer temperatuur, CO2, Rv (ook in Modbus / BACnet beschikbaar)

 

Net als de servomotoren van Belimo genieten ook de sensoren van Belimo van enkele unieke eigenschappen: naast de standaard garantie van vijf jaar is onder meer de beschermingsgraad van nagenoeg alle sensoren standaard NEMA 4X / IP65.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details