Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Siemens toont nieuwe digitale oplossingen voor de overgang naar duurzame infrastructuur

f2143ff5-5eec-450a-9133-6810161f6d1b-high

29 september 2022 Leestijd 12 minuten

Deel dit artikel
  • Building X, de nieuwe suite voor slimme, energieneutrale gebouwen wordt een belangrijk hoogtepunt op Light + Building 2022
  • Een nieuw portfolio van digitale diensten voor brandbeveiliging en de nieuwste versie van Desigo CC, het geïntegreerde gebouwbeheersysteem van Siemens, zullen voor het eerst worden voorgesteld
  • Focus op betrouwbare en energie-efficiënte elektrische installatie en stroomdistributie, als antwoord op netcomplexiteit en integratie van hernieuwbare energie

Op de vakbeurs Light + Building in Frankfurt (Duitsland) toont Siemens dit jaar zijn visie op digitalisering als een belangrijke pijler van de infrastructuurtransitie die nodig is om de klimaatverandering en de wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken. Het motto van het bedrijf op de beurs is ‘Slimme infrastructuur is duurzame infrastructuur’ met producten, oplossingen en diensten om de transitie van gebouwen en netten mogelijk te maken. 

“Digitalisering is een belangrijke hefboom voor duurzaamheid en als we veerkrachtige, adaptieve, efficiënte en leefbare infrastructuur willen bouwen, zal het essentieel zijn om technologie op een intelligente manier toe te passen om slimmere gebouwen en netten te creëren”, aldus Matthias Rebellius, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en CEO van Smart Infrastructure. “Als digitalisering het brein is, is duurzaamheid het hart. Door onze klanten in staat te stellen hun individuele ambities waar te maken, kunnen we samen de overgang naar een duurzame infrastructuur bevorderen.”

De transformatie is dringend; tegen 2050 zullen er bijna 10 miljard mensen op onze planeet wonen, de meesten van hen in stedelijke gebieden. Ongeveer 40 procent van alle energie die wereldwijd wordt gebruikt, wordt verbruikt in gebouwen en nog eens een derde door industrieën. Samen kunnen gedigitaliseerde gebouwen en elektrificatiesystemen een duurzamere toekomst ondersteunen.

Aanpasbare oplossingen voor toekomstbestendige gebouwen ​

Building X is de onlangs gelanceerde suite voor slimme, energieneutrale gebouwen en een echte eyecatcher op de stand van Siemens op Light + Building. ​ Building X vormt met zijn AI-toepassingen, veilige connectiviteit en open platform het eerste aanbod dat gebaseerd is op de principes van Siemens Xcelerator; een open digitaal businessplatform om de digitale transformatie in sectoren, gebouwen, netten en transport te versnellen. 

Siemens zal ook een brede waaier van Building Services voorstellen die technologie combineren met de expertise van digital buildings professionals. Building Services kunnen kosten verlagen, inkomsten en groei stimuleren en tevens voldoen aan duurzaamheids- en wettelijke vereisten om de prestaties van gebouwen te optimaliseren. In het kader van een aanbod gebaseerd op een XaaS-businessmodel (X-as-a-Service) zal Siemens Energy Flexibility Services demonstreren. Dit stelt klanten in staat om verschillende energiebronnen te combineren, optimaal gebruik te maken van alternatieve bronnen en schommelende energieprijzen op de markt. ​ Op die manier kunnen zij hun decarbonisatiedoelstellingen realiseren of de energiekosten verminderen en – in sommige gevallen – beide.

De nieuwste versie van Desigo CC, het geïntegreerde gebouwbeheersysteem van Siemens, werd ook geüpgraded met verschillende nieuwe softwarefuncties, die te zien zullen zijn op Light + Building 2022. Desigo CC-sites kunnen nu worden opgevolgd vanuit de cloudapplicatie van Building X Operations Manager, die inspeelt op verschillende behoeften van klanten bij het beheer van hun gebouwen, hetzij op de site of daarbuiten, zowel in de cloud als in hybride configuraties.

Veiligheid en welzijn voor huurders, medewerkers en bezoekers ​

Aangezien gezondheid, veiligheid en welzijn van de gebruikers een belangrijke prioriteit zijn voor eigenaars en exploitanten van gebouwen, zal Siemens ook een reeks digitale technologieën demonstreren om mensen en investeringen in infrastructuur te beschermen. Vanuit veiligheidsoogpunt zal Siemens een reeks brandbeveiligingsoplossingen en -diensten voorstellen. Deze omvatten de Cerberus FIT-brandbeveiligingsoplossingen voor kleine en middelgrote gebouwen, evenals de bekroonde brandbeveiligingsoplossing voor lithium-ionbatterijopslagsystemen.

Siemens zal ook voor het eerst een nieuw portfolio van digitale diensten voor brandbeveiliging voorstellen. Door branddetectiesystemen te koppelen aan de cloud, gebruikt het de gegevens – in combinatie met de expertise van het personeel en kan er proactief in plaats van reactief worden gewerkt. Diensten zoals continue bewaking voor detectoren, diagnoserapporten op afstand en een automatisch bijgewerkt e-Logboek helpen klanten om de impact van externe risicofactoren te minimaliseren, en toegang te krijgen tot realtimegegevens om snelle beslissingen te nemen en door ononderbroken werking de bedrijfscontinuïteit te verbeteren.

Daarnaast zal Siemens ook nieuwe beveiligingsoplossingen tonen, waaronder Building X Security Manager. Deze cloudtoepassing kan gecombineerd worden met gevestigde oplossingen om hybride scenario’s tussen de cloud en de site te creëren. Software, waaronder Siveillance Video, Control Pro of Siveillance Access portfolio, evenals oplossingen van derden, kunnen verbinding maken met behulp van moderne API’s en low-code voor naadloze integratie. Deze integratie biedt nieuwe mogelijkheden, zoals de ‘controlekamer van de toekomst’ creëren of overschakelen naar datagestuurde en smartphonegestuurde toegangscontrole, wat leidt tot een verbeterde ervaring van de bewoners.

Optimale prestaties voor alle gebouwen

Siemens stelt in Frankfurt toepassingen voor gebouwautomatisering, met focus op productieve en efficiënte ruimtes en excellente gebouwenprestaties. Bezoekers zullen de onlangs uitgebrachte PXC7-controller kunnen bekijken, die de nieuwe generatie Desigo-automatisering vervolledigt en de mogelijkheid biedt om BACnet Secure Connect te implementeren, die garant staat voor een versterkte cyberbeveiliging.

Siemens focust op de kwaliteit van de binnenlucht (IAQ) en toont de nieuwe IAQ-multisensor en de onlangs geüpgradede RDG200-thermostaat met ingebouwde CO2-sensor voor een perfect evenwicht tussen energie-efficiëntie en IAQ. Voor de dynamische hydronische balancering voor verwarmings- en koelsystemen toont Siemens de nieuwe PICV (drukonafhankelijke regelklep) met 6 poorten; KNX voor slimme gebouwsturing, met het volledige portfolio van op DIN-rails gemonteerde apparaten en de TC5-ruimteregelaar die multidisciplinaire toepassingen zoals gekleurde verlichting of logische bediening ondersteunt. 

Enlighted, een Siemens-bedrijf dat slimme en duurzame gebouwen faciliteert, zal nieuwe oplossingen lanceren, waaronder ruimte- en plaatsintelligentie. ​ Het gebruik van IoT-gebouwgegevens verhoogt zo de operationele productiviteit en duurzaamheid. Met Space Intelligence zullen nieuwe data-API’s voor bezettingsgraad, efficiëntie en locatie van gebouwen bedrijven helpen om zich een beeld te vormen van de activiteiten in hun ruimtes en toegang te krijgen tot grondigere analyses, accurate ESG-verslagen en visualisaties. ​ Dit zal hen helpen betere beslissingen te nemen over de ruimtes. Location Intelligence, een Real Time Location Service (RTLS), verbetert de workflows en het vermogensbeheer, vooral in de gezondheidszorg en in magazijnen.

Focus op slimme elektrische installatie en stroomdistributie ​

Siemens zal ook technologie tonen voor betrouwbare, kosteneffectieve en energie-efficiënte elektrische installatie en stroomdistributie, om zo de uitdagingen aan te gaan van een toenemend aantal consumenten, de complexiteit van de stroomdistributie en de integratie van hernieuwbare energie en bijkomende belasting, zoals het opladen van elektrische voertuigen. Het SENTRON-portfolio, met meet- en communicatiefuncties, bieden een slimme oplossing voor de algemene bescherming van mensen, fabrieken en systemen, evenals de transparantie van energiestromen, of het nu gaat om een nieuw systeem of een retrofit. Door gegevens te evalueren en met behulp van condition monitoring kan de energie-efficiëntie aanzienlijk worden verhoogd en de levenscyclusanalyse verbeterd. Fabrikanten van installatie- en schakelapparatuur profiteren van innovatieve, flexibele en toekomstbestendige systemen, waaronder eenvoudige planning en snelle installatie. 

Slimme stroomdistributie optimaliseert de efficiëntie van het net in de hele waardeketen en zorgt voor meer duurzaamheid. Op Light + Building 2022 zal Siemens de aandacht vestigen op SIVACON 8PS-busbarsystemen, die veel voordelen bieden op het vlak van intelligente stroomdistributie in vergelijking met een conventionele kabelinstallatie. Enkele van die voordelen zijn een snelle en eenvoudige planning in 3D volgens Building Information Modeling (BIM), een praktische BusbarCheck-app om de installatie en documentatie te ondersteunen, een hoog aanpassingsvermogen aan nieuwe gebruiksconcepten en communicatie met bovenliggende systemen of clouds.

Planners Lounge

In de eerste fasen van een project staan planners voor meerdere uitdagingen om klanten de meest toekomstbestendige technologie en de laagste levenscycluskosten te bieden. Ongeacht de planningsfase of de sector waarin klanten actief zijn, ondersteunt Siemens projecten met knowhow en BIM-compatibele gegevens, rekening houdend met cyberveiligheid. Op Light + Building 2022 zal Siemens op de ‘Planners Lounge’ tonen hoe het klanten ter plaatse ondersteunt bij de planning en het ontwerp van technische gebouwapparatuur, inclusief de stroomdistributie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details