Het Sint-Angela-Instituut in Tildonk is een pareltje. Vooral liefhebbers van erfgoed kunnen hun ogen goed de kost geven: het statige schoolgebouw staat er immers al sinds 1818. Natuurlijk heeft de tand des tijds een rol gespeeld. Zeker in de prachtige feestzaal in art-nouveaustijl drong een grondige renovatie zich op. Een state-of-the-art luchtgroep voorzien in een 19de eeuwse zaal, die niet zichtbaar mocht zijn én fluisterstil moest kunnen werken: het was een moeilijke opdracht, die Driesen nv en WOLF Energiesystemen B.V. samen tot een goed einde brachten.
Driesen nv kreeg de opdracht toebedeeld via een openbare aanbesteding. Mathijs Driesen, afdelingshoofd HVAC en Sanitair bij Driesen nv getuigt over de problematische staat van de zaal: “De eerste keer dat ik hier binnenkwam, stond de parketvloer onder water. Bovenaan waren netten opgehangen om te vermijden dat glas-en loodstukjes naar beneden vielen. De zaal had een mistroostige en afgeleefde aanblik, maar toch sprong de intrinsieke waarde meteen in het oog.” De klus werd bemoeilijkt door het karakter van de opdracht. “Het ging hier om een restauratieproject. Dat is anders dan een renovatie, want de zaal moest in haar oorspronkelijke staat hersteld worden, met het behoud van de historische waarde. Voor ons betekende dit dat de technieken onzichtbaar en onhoorbaar weggewerkt moesten worden. Dat is natuurlijk geen sinecure bij een grote luchtbehandelingskast.”
WOLF Energiesystemen B.V. werd uitgekozen om de luchtgroep te leveren. “We hebben heel wat ervaring met renovatieprojecten, maar een uitzonderlijk mooi gebouw als dit kom je niet vaak tegen”, zegt Jimmy Dequeecker, Technisch Adviseur bij WOLF Energiesystemen. De keuze viel op de AHU-reeks, een modulaire luchtbehandelingskast die bijzonder geschikt is voor renovatieprojecten. De warmterecuperatie gebeurt via een warmtewiel. “Deze is geselecteerd op een zo laag mogelijk drukverlies: zo kunnen de EC-ventilatoren zo zacht mogelijk werken en voldoet de luchtgroep aan de akoestische vereisten.”
Naast de technische vereisten van de luchtbehandelingskast, zorgde ook het ruimtegebrek voor de nodige kopzorgen. Dequeecker: “We zien dat wel vaker in renovaties van oudere gebouwen: de technieken zijn in vergelijking met enkele jaren of decennia geleden een stuk groter geworden, maar de technische ruimtes zijn voorzien op de technieken van vroeger.” Ook het plaatsen van de luchtgroep was geen sinecure: “We hebben de luchtgroep in stukken geleverd, en deze pasten maar net door de niet zo brede dubbele deur. En een gat in de muur maken mocht natuurlijk niet”, zegt Dequeecker. “We hadden slechts één centimeter speling”, vult Driesen aan.
Beide partijen blikken met voldoening terug op het project, zeker omdat het spannend bleef tot op het laatste moment. Driesen: “Vooral op vlak van het geluidsniveau. We wisten pas bij de eerste opstart dat de installatie effectief op fluisterstil niveau bleef. Je kan zoiets vooraf wel theoretisch inschatten, maar de toepassing was zo onorthodox, met zoveel onberekenbare invloeden, dat we onmogelijk de effecten op de luchtstroom konden inschatten.”
Ook Jimmy Dequeecker van WOLF Energiesystemen B.V. is trots op het eindresultaat. “We hebben voor zowat elk type project een luchtbehandelingskast, en dat hebben we hier opnieuw bewezen. We hebben intussen de KG Flex-reeks, waarmee we nog beter kunnen inspelen op de wensen en eisen van de klant en rekening kunnen houden met ruimtebeperkende factoren. Met deze reeks is nog meer maatwerk mogelijk en kunnen we tot op de millimeter te werk gaan. Op die manier bieden we de flexibiliteit die complexe projecten soms vereisen.”